Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

​​​​​​​“Kıdem tazminatı ile ilgili  kanun teklifi verdik”

İşçi kökenli CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, İktidarın kıdem tazminatına yönelik çalışmalarına karşı kıdem tazminatlarını gerçekten güvence altına alan 8 maddelik kanun teklifi verdiklerini söyledi.

​​​​​​​“Kıdem tazminatı ile ilgili  kanun teklifi verdik”

Teklif ile kıdem tazminatının çalışma yılı şartı aranmaksızın kullanılabilen bir hak olması, her türlü işten ayrılma durumunda işçiye kıdem tazminatının ödenmesi, hak kayıplarına neden olan kıdem tazminatı üst sınırının  kaldırılması, kıdem tazminatı başta olmak üzere tüm işçi alacaklarının tüm imtiyazlı alacaklar içinde öncelikli alacaklar olarak ödenmesi, İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda, kıdem tazminatı hakkının güvence altına alınması için 173 sayılı İLO sözleşmesi onaylanması ve sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engellerin  kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

TEMCİT PİLAVI

“İşçilerin yüzde 86’sının kıdem tazminatına ulaşamadığı gerekçesiyle böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. İşçi kıdem tazminatını alamıyorsa iktidarın görevi ödenmesini sağlamaktır. Bu bahane ile kıdemi tırpanlamak değildir” diyen Girgin, temcit pilavı gibi sürekli bunu gündeme getiren iktidarın işçileri ve ailelerini huzursuz ettiğini, toplumu gerdiğini ifade etti.

İŞÇİNİN ALIN TERİNE EL UZATMAYIN!

“Hazinenin iflas bayrağını çektiği için kıdem tazminatı değişikliği konusu yeniden gündeme getiriliyor. Bu kriz fırsatçılığıdır. Kıdem tazminatı, işçinin ücretinin ödenmemiş, ertelenmiş parçasıdır. Kıdem, işçinin yıllarca döktüğü terin, verdiği bir ömrün karşılığıdır. Çocuğuna düğün parasıdır. Başını sokacağı bir ev almak için alacağı tek toplu parasıdır” diyen Girgin, “her şeye de bir isim buluyorlar. Tamamlayıcı Emeklilik diyorlar, bırakın tamamlamayı, eksiltmeyin yeter” dedi.

CAMBAZA BAK

Girgin şunları söyledi: “Kıdem tartışmaları sürerken, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli süreli iş sözleşmelerinin kullanımının önündeki engellerin kaldırılması tartışmalarının başlamasının cambaza bak taktiğidir.  Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar kıdem ve ihbar tazminatı hakkından yararlanamazlar, işe iade davası açamazlar.

25 YAŞ ALTI- 50 YAŞ ÜSTÜNE BELİRLİ SÜRELİ İŞ 

2014-2023 Ulusal İstihdam Belgesinde İktidar belirli süreli iş sözleşmelerinin kolaylaştırılması taahhüdünde bulunmuştur. İşverenler de kıdem tazminatını, ihbar tazminatını ve işçilerin işe iade davası açma hakkını tümüyle ortadan kaldıracak biçimde belirli süreli iş sözleşmesinin genişletilmesini her fırsatta talep etmektedir. İktidar kıdem tazminatı tartışması ile bir taraftan da ölümü gösterip “belirli süreli iş”  sıtmasına razı etmeye çalışmaktadırlar.

Örneğin bir baraj inşaatı üstlenen müteahhit, 2 yıl sürecek inşaat için binlerce işçiyi “belirli süreli iş” sözleşmesi” ile çalıştırır ve 2 yılın sonunda sözleşme kendiliğinden sona erdiğinde işçilere ne beş kuruş kıdem tazminatı ödenir, ne de ihbar tazminatı. İşçilerin işe iade dava açma hakları dahi yoktur.

İstihdamı artırma iddiasıyla, yeni mezun olmuş nitelikli binlerce gencimiz hiçbir pazarlık şansları olmadan köleliğe mahkûm edilecektir. Çok iyi biliyoruz ki “Şimdi 25 yaş altı- 50 yaş üstü diye başlarlar, sonra bunu işçilerin geneline yayarlar. Bu nedenle emekçilerin kıdem-ihbar tazminatı hakkını, iş güvencesini yok edecek bu esneklik planları kabul edilemez.”

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık