Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Kırsalda ekonomik kalkınmanın yolu tütünden geçiyor

Milas Ziraat Odası, sulama imkânı olmayan kırsalda bir dönemin en önemli tarımsal ürünü olan ve yanlış uygulamalarla üretiminde büyük kayıplar yaşanan tütün üreticiliği ile ilgili ziraat mühendisleriyle çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyor. Milas’ta üretilen tütünün üstün kalitede olduğuna dikkat çeken Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas kırsalında ekonomik kalkınma için tütün üreticiliğinin desteklenerek, mutlaka yeniden ana ürün olması gerektiğini söyledi.

Kırsalda ekonomik kalkınmanın yolu tütünden geçiyor
  • 12 August 2022, Friday 12:09

Geçmişten bu güne bereketli topraklarıyla medeniyetlere beşiklik eden Muğla’nın Milas ilçesinde, kırsalda sulama imkânı bulunmayan tarlalarda, katma değeri yüksek kaliteli şark tütünü üretimi geçmişe göre azalsa da halen devam ediyor.

Kırsalda tarımsal üretim yapan çiftçiler için bir gelenek, aş ve ekmek anlamına gelen tütün üretimi, fidelerin bin bir emekle ve zahmetle bir bir toprakla buluşturulmasıyla başlıyor. Umutlarını tarlalarındaki tütün fidelerine bağlayan emektar çiftçiler, tütünün yeterli olgunluğa erişmesi ile yine zahmetli bir işlem olan hasada başlıyor.  Aile bireylerinin katılımıyla, komşularla, işçilerle sabahın erken saatlerinde ve akşam serinliğinde en az 3 defa hasat edilen tütün, daha sonra eve getirilerek, şiş yardımı ile iplere diziliyor, kurutuluyor ve satışa sunuluyor.

MİZO TÜTÜN ÜRETİCİSİNİN YANINDA: DİKİM, BİTKİ BESLEME VE ZARARLIYLA MÜCADELE

İlçedeki tarımsal faaliyetlerde modern yöntemlerin kullanımını yaygınlaştırarak, üretimde yüksek verim ve kalite için çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan Milas Ziraat Odası da MİZO’da görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz ile tütün üreticiliğinde yaşanan sorunların çözümü için tarlalarda incelemelerde bulunuyor, tütün çiftçileriyle bir araya geliyor.

İlçede tütünün en yoğun üretildiği Ortaköy ve Akkovanlık mahallelerinde, Akkovanlık Mahalle Muhtarı Mustafa Yıldız, Ortaköy Mahalle Muhtarı Mehmet Aral, MİZO Meclis Üyesi Özay Yüksel ve tütün yetiştiricileri ile bir araya gelen ziraat mühendisleri, tütün hasadı yapan çiftçilerle görüştü.

Tütün üreticiliğinde yüksek verim ve kalite için çiftçilere fidan tercihi, dikim teknikleri, dikim öncesi ve sonrasında gübreleme, bitki besleme ve tütün zararlılarıyla ilgili önemli bilgiler sunan ziraat mühendisleri, hasat sonrasındaki kurutma işlemleriyle ilgili de tavsiyelerde bulundu.

Ziyaret ve ürün incelemesinde tütün üreten çiftçilerin sorunlarını da dinleyen ziraat mühendisleri, çiftçilerin sorularını da yanıtlayarak, meşakkatli bir tarımsal faaliyet olan tütün yetiştiriciliğinde üretim ve hasat sezonunu sürdüren çiftçilere bereketli hasatlar diledi.

“EN İYİ BİLDİĞİM İŞ TÜTÜN ÜRETİMİ, TÜM KAZANIMIMIZI TÜTÜNLE YAPTIK”

Çocukluğundan bu yana neredeyse tüm kazanımlarını tütün üretimi ile yaptıklarını anlatan, 61 yaşında halen tütüncülük yapan çiftçi Kübra Görgülü, geçmiş yıllarda tütünün kazancının çok yüksek olduğunu anlattı.

“Tütün parası gelecek” denildiğinde, ilçedeki esnafların veresiye mal ve hizmet sunmaktan çekinmediğini söyleyen Görgülü, tütün üretiminin artık çok maliyetli olmaya başladığını ve kazancının eskisi gibi olmadığını kaydetti.

En iyi bildikleri tarımsal faaliyetin tütün olduğunu belirten Görgülü, halen çocuklarıyla, ailesiyle tütün üretimi yapabildikleri için mutlu olduklarını söyleyerek, “Tütün üreten çiftçiler olarak destek bekliyoruz. Milas Ziraat Odası’nın desteği bizleri mutlu ediyor, üretim şevkimizi arttırıyor. Umarız tütünde eski özlem duyduğumuz günlerden daha iyi günler gelir. Bu tarlalar boş kalmaz.” dedi.

BİR DÖNEMİN İHRAÇ ÜRÜNÜ OLAN TÜTÜN, ACİL DESTEKLEME BEKLİYOR

Milas yöresindeki sulama imkânı bulunmayan kırsaldaki tarlalarda, 90’lı yıllarda 4 bin 500 çiftçinin yılda ortalama 32 bin ton tütün ürettiğini hatırlatan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Türk tütünün dünya tütün piyasasında aranan bir ürün olarak, bir dönem Türkiye’nin çok önemli bir ihraç kalemi olduğuna dikkat çekti.

Müdahale kurumu olan Tekel İdaresi’nin özelleştirilmesiyle birlikte tütünün 2000’li yıllardan bu yana kan kaybettiğini kaydeden Başkan Atıcı, tütün üretiminin son yıllarda yok olma noktasına geldiğini ifade ederek, “Dünyada tütün tarımı, ticareti, kullanımı devam ettiği halde Türkiye’de tütün tarımı bitmek üzere… Kırsalı ve sulanabilir tarım alanları kısıtlı olan Milas’ta tütün, kırsalda ekonomi çarkını çeviren en önemli tarımsal üründü. Tütün aynı zamanda kırsalın kültürü, yaşam biçimiydi. Yani tütün tarımıyla insanlarımız, çiftçilerimiz bu zamana kadar çocuklarını okuttu, ihtiyaçlarını karşıladı, düğünlerini yaptı. Tütün tarımı meşakkatli bir iş olması sebebiyle, köylüler arasında birlikteliği, dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağladı. Ancak geldiğimiz noktada ilçemizde tütün üreten çiftçi sayısı 100 civarında, tütün üretim alanları ise yılda 900 dönümlere düştü.” dedi.

TÜTÜNDEN KOPUŞ, KIRSAL NÜFUSUN KENTLERE GÖÇÜNE SEBEP OLDU

Tütünde yaşanan yaprak dökümünün ekonomik olduğu kadar sosyal anlamda bir dizi sorunu ve kaybı beraberinde getirdiğini ifade eden Başkan Atıcı, kırsal nüfusun geçim kaynağı olan tütündeki mecburi terk edişin, kırsal nüfusun işsiz kalmasına ve nüfusun kente göçüne sebep olduğunu kaydetti.

Türk tütüncülüğünün geliştirilmesi, tütün üreticisinin sorunlarının çözümü için Milas, Muğla ölçeğindeki tespitleri ve talepleri Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne düzenli olarak aktardıklarını, tütün üretimi yapan çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdıklarını ifade eden Başkan Atıcı, tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi tütünde de müdahale kurumlarının yeniden işler hale getirilerek, tütün çiftçisine destek verilmesini istedi.

HABERE AİT RESİMLER

Editör: Tülay SÜKÜN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis