Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Kömür sahasına Milas Belediye Meclisi’nden olumsuz görüş

Milas Belediye Meclisi, mart ayı olağan toplantısında 13 ana 4 ek gündem maddesini görüşüp karara bağladı.  Yeniköy Kemerköy Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş'nin uhdesindeki 4. Grup İşletme Ruhsatlı Kömür sahası için hazırlanan İmar Komisyon Raporu’nda, maden sahasının çevre, doğa, doğal yaşam üzerinde oluşabilecek zararlar göz önünde bulundurularak olumsuz görüş verildi. 

Kömür sahasına Milas Belediye Meclisi’nden olumsuz görüş

Milas Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısı, Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda dün saat 14:00’de başladı. Meclis toplantısında 13 ana, 4 ek gündem maddesi görüşülüp karara bağlandı.

Toplantı öncesi konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat,  zeytinlik alanların maden sahasına açılması konusunda  "Milas Belediyesi olarak bununla ilgili bir iptal davası hazırladık. Bugün veya yarın müracaatımızı yapacağız. Bir hukukçu olarak ifade etmek istiyorum. Bir yasa maddesinin böyle bir yönetmelik hükmü ile etkisiz hale getirilmesi, hukuken kabul edilebilir bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

Milas’ın da kurucu üyesi olarak içinde bulunduğu Karya Belediyeler Birliği’ne ait kuruluş tüzüğü, oy birliğiyle kabul edildi.
Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği'nin daveti üzerine; birliğe üye olunması kararı, oy birliğiyle kabul edildi. Belediye Başkanı Muhammet Tokat doğal üye; Cüneyt İlter, Mehmet Ateş, Gürsel İnce, Sinan Erbey üye olarak seçildiler.

Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür yarışmasında jüri üyeliği ve katkısı yanında, kültür sanata yaptığı gelişim ve Milas’ın tanıtımına katkılar sağlayan İzel Rozental’a Milas Belediye Meclisi tarafından “Fahri Hemşehrilik Beratı” verilmesi maddesi AKP ve MHP'nin ret oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

Önceki meclis toplantısında AKP'li Hürol Önder 'in 2022  yılı ve sonrası için belirlenen emlak vergisi matrahlarının incelenmesi talebi, bu meclis toplantısında görüşüldü. Önerge hakkında konuşan Başkan Tokat, "Değer belirleme komisyonunun Milas Belediyesi'nin oluşturduğu bir komisyonmuş gibi hedef alınması doğru bir davranış değildir. Milas Belediyesi, komisyonda sadece 2 üyesi olan bir kurumdur. Vergi dairesinin 2 üyesi olduğu gibi belediyenin de 2 üyesi vardır. Doğrudan başkanlığımızın hedef alınması ve de meclise yeniden inceleyelim demeye yetkimiz yoktur." dedi ve madde oy çokluğu ile reddedildi. 

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün talebiyle Kırcağız Mahallesi’nde mülkiyeti Milas Belediyesi’ne ait 546,96 m2 yüzölçümlü taşınmazın, Sağlık Bakanlığına tahsis edilmesi maddesi, imar komisyonuna sevk edildi.

“Ağaoğlu Sürdürülebilir Enerji ve Teknoloji Yatırımları A.Ş. tarafından Dörttepe Mahallesi Hasanbağ Mevkiinde yapılmak istenen 1 nolu düzenleme sınırına göre hazırlanan imar uygulama dosyasında, 1 nolu düzenleme sahası olarak planlanan bölgede DOP oranının %45 den fazla olması nedeniyle düzenleme sahası içinde kalan 186 ada 1 nolu parselden 75985.37 m2' lik alanı bağış yaparak DOP oranı %45 olacağından konu ile ilgili bağış talebinin görüşülmesi” maddesi, oy birliğiyle kabul edildi.

Yeniköy Kemerköy Elk. Ürt. ve Tic. A.Ş'nin uhdesindeki 4. Grup İşletme Ruhsatlı Kömür sahası için, 3213 sayılı Maden Kanunu 7. maddesi kapsamında ruhsat sınırları dahilindeki 1003,90 Ha'lık alan için, 1. sınıf GSM (Gayri Sıhhi Müessese) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınması talebi hakkında, İmar Komisyonu'ndan olumsuz rapor çıktı. Komisyonun olumsuz raporu, oy birliğiyle kabul edildi.  Söz alan AKP'li meclis üyesi Uğur Bıçakçı, kendisinin de bir madenci olduğunu belirterek, "Burada bile hepimiz telefonla uğraşıyoruz. Elektrik kullanıyoruz. Bu elektriğin üretilmesi lazım. Temennimiz elektriğin tamamını sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiden olmasından yana. Ancak burada alanın daraltılarak buradaki elektrik üretiminin devamlılığın sağlanmasının doğru olacağını düşünüyorum. Maden sahibi biri olarak  aynı zamanda zeytin konusundaki kanunun düzenlenmesi gerektiğini de düşünüyorum. Bunu da kamuoyuna belirtmek isterim. Ama madenciliğin de doğaya düşman bir sektör olmadığını, çevre sağlığı gözetilerek ekonominin sürdürülmesi gerektiği kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı. Tokat, bu ifadeleri, “Enerjiye karşı olunmaz. Ama enerji için de, her şeyin feda edilebileceği anlamına gelmez.” diyerek yanıtladı. Milas Belediye Meclisi’nin olumsuz görüş kararı, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na sunulacak. 

Mecliste, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Türk sinemasının usta ismi Fatma Girik’in ismi, AKP ve MHP'nin ret oyuna karşın oy çokluğuyla Emek Mahallesi'ndeki bir parka  verildi.

Gazetemiz baskıya girdiğinde; meclis toplantısı, ek gündem maddeleriyle devam etmekteydi. Mecliste görüşülen ek gündem maddelerine yarınki gazetemizde ulaşabilirsiniz.

Milas Belediye Meclisi’nin nisan ayı olağan meclis toplantısının 2. oturumu 5 Nisan’da gerçekleştirilecek.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis