Köylerinin boşaltılmasını istemeyen köylüler Milas’ta toplandı “Kömürsüz Muğla İçin” Mücadele Yükseliyor..

Köyleri kömür çıkartmak için boşaltılmak istenen köylüler, 27 Temmuz Cumartesi günü Milas’ta “Kömürsüz Muğla İçin” bir araya geldi. Toprakları termik santrali çalıştıran şirket tarafından istimlak edilerek boşaltılmak istenen İkizköy ve Karacahisar’dan çok sayıda köylünün katıldığı toplantıda, Bölgeyi yaşanmaz hale getiren linyit madenlerine ve termik santrallere karşı mücadele kararı alındı.

Köylerinin boşaltılmasını istemeyen köylüler Milas’ta toplandı  “Kömürsüz Muğla İçin” Mücadele Yükseliyor..

Muğla Çevre Platformu’nun katkılarıyla, Avrupa İklim Ağı Türkiye Koordinatörü Elif Gündüzyeli ile Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel’in hazırladığı “Kömürün Gerçek Bedeli:Muğla” raporunun sunumunun yapıldığı ve konuyla ilgili bir belgeselin de gösterildiği toplantıda, şimdiye kadar Yatağan’da 8, Milas’ta ise 3 köyün yerinden edildiğini, şu anda sıranın Ekizköy’de olduğunu ve Karacahisar’ın da istimlak tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, ama aslında ömrü bitmiş olan bu santraller çalıştırılmaya devam edilirse, bölgedeki 40 köyün daha altındaki kömürü çıkartmak için yerinden edileceği belirtildi. Bölgemizde alternatif enerji kaynakları varken, doğayı ve insan yaşamını altüst eden fosil yakıtlarla enerji üretmeye çalışmanın mantıksızlığına da dikkat çekilirken, sunumların belki de en çarpıcı yanlarından biri, İtalyan Bankasının, İtalya’da kömür santralleri yasaklanırken, Türkiye’deki kömürden enerji üreten ve bir sure once özelleştirilen Yeniköy-Kemerköy Termik santrallerine yaklaşık 500 milyon dolar kredi verdiğinin belirtilmesiydi.. Ayrıca, bölge insanını yerinden eden, doğasını katleden bu üretim biçiminin desteklenmesi için hükümetin, bunlara pek çok vergi kolaylıkları, KDV muafiyetleri, sigorta teşvikleri gibi, yine halktan alınan paraların bunlara aktarılması olan teşvikler verdiğinin de altı çizildi.

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) çağrısıyla gerçekleşen “Kömürsüz Muğla İçin” etkinliğine Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi, Milas Kent Konseyi ile sivil toplum kuruluşları Tema Muğla Temsilciliği, Avrupa İklim Ağı ve 350 Türkiye destek verdi. Etkinliğe Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcısı Hüseyin Çöllüoğlu, bazı meclis üyeleri ile CHP Muğla Milletvekilleri Burak Erbay ve Suat Özcan da katıldı. 

Milas merkezden ve çevre köylerinden 300’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğin açılışında MUÇEP temsilcisi Zübeyde Abide Elbaşı, Yatağan ve Milas bölgesinde linyit yataklarının genişletilmesinden dolayı 8 köyün yer değiştirdiğini ve daha fazlasının aynı tehdit altında olduğunu belirtti. 350 Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Efe Baysal ise, iklim adaletine vurgu yaparak, “Adaletin tesir edebilmesi için başta kömür olmak üzere fosil yakıtların yerin dibinde bırakılması ve topluluk odaklı yenilenebilir enerji çalışmalarının başlaması gerektiğini savunuyoruz,” dedi. 

Muğla’daki Kömürün Bedelini Tüm Gezegen Ödüyor

Avrupa İklim Ağı Türkiye Koordinatörü Elif Gündüzyeli, kömürün ve termik santrallerin ekonomik ve toplumsal maliyetleri ile halk sağlığı ve bölge ekosistemi üzerinde bıraktığı tahribata odaklanan “Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla” raporu bulgularını paylaştı. Gündüzyeli, konuşmasında, emeklilik yaşına geldiği halde ömrü uzatılmak istenen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin yılda 280 erken ölüme sebep olduğunu söyledi. Bu santrallerin 2043 yılına kadar çalışmaya devam ederse 328 milyon ton karbondioksit salımı gerçekleştireceğini belirten ve 5000’in üzerinde insanın daha erken ölümüne neden olacağının tahmin edildiğini belirten  Gündüzyeli “Muğla’daki kömürün gerçek bedelini Muğlalılar zeytinlikleri, ormanları, sağlıkları ve yaşam alanlarıyla öderken, çevre iller hava kirliliğinden nasibini alırken, dünyanın her yerinde iklim krizine dikkat çekmek için çırpınan çocuklar ve gençler ise onlar daha doğmadan kurulan bu santrallerin ceremesini şimdiden aşırı hava olaylarıyla yaşamaya başladı. Çok geç olmadan kömürsüz bir Muğla ve gezegenin geleceği için düşük karbonlu, sürdürülebilir politikalar yürürlüğe konmalı,” dedi. 

Yüzlerce yıllık zeytinliklerin kömür için katledilmesi akıl dışı

Gündüzyeli’nin konuşması ardından Muğla’da madenlere ve termik santrallere karşı yaşamı savunanların hikayelerinin anlatıldığı “Kömür Belası” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Gösterim öncesinde belgeselin yönetmeni İmre Azem’le internet üzerinden gerçekleştirilen görüşmede Azem “Kent ve kırsal arasındaki ilişkiye bütüncül bakmak gerekiyor. İstanbul gibi kentlerin AVM’lerine enerji sağlamak için Muğla’nın köyleri yok ediliyor. Yüzlerce yıllık zeytinliklerin değersiz linyit kömürü adına katledilmesi en yüzeysel bakışla bile akıl dışı. Zeytinliklerin ve geçim kaynaklarının Muğla halkının elinden alınıyor olması, köylerin terk ediliyor olması, hiçbir mantıkla açıklanamaz,” dedi.

 

Fosil Yakıtlara Karşı Ortak Mücadele ve Çözüm Önerileri Tartışıldı

 

Belgesel gösteriminden sonra kömür madenleri ve termik santrallerden dolayı mağdur olan bölge köylüleriyle gerçekleştirilen forumda söz alan İkizköy’den Aytaç Yakar, “Kömür bu elimdeki bir demet çiçeğin hakkını verebilir mi? Veremez. Ama evimizi, köyümüzü, her şeyi yok ettiler. İkinci defa yerimizden olmak istemiyoruz. Devletimiz, milletimiz bizim arkamızda olsun istiyoruz. Gerekirse cumhurbaşkanımıza kadar gideceğiz ama ikinci defa yerimizden edilmeyi kabul etmeyeceğiz.” derken, İkizköylü Nuray Onur “İki çocuğum var. Köyümüzün topraklarından besledim. Bir evlik toprağım yok, ama köylümün toprakları sayesinde okuttum. Şimdi toprağımızı kente elektrik sağlamak için yok ediyorlar. Peki, köylü yetiştirmeyince ya kentli ne yiyecek?” diye sordu. 

 

Fosil yakıtlara karşı ortak mücadelenin önemini vurgulayan MUÇEP temsilcileri de bunun için Milas Kent Konseyi’ne bağlı Kömürsüz Muğla Çalışma Grubu kurulması, kömürden etkilenen köyleri temsil edecek mahalle meclislerinin hayata geçirilmesi, bölge belediyelerinin ortak eylem planı oluşturması ve bölgede adil dönüşüme yönelik üretici kooperatifleri ile yenilenebilir enerji kooperatifleri için somut adımların atılması gerektiğini belirtti ve bu adımların da takipçisi olunacağını söyledi. 

Toplantının son bölümünde, Milletvekili Burak Erbay, termik santrallere ve kömür madeni çıkartılmasına karşı mücadelede birlikte davranmanın önemine dikkat çekerek, kendilerinin Köyceğiz Yuvarlakçay’da 9 ay çadır kurarak ve iş makinalarının önüne yatarak direndiklerini ve Yuvarlakçaya HES kurulmasını önlediklerini anlattı.

Daha sonra konuşan Milletvekili Suat Özcan da, kendisinin de Karacahisarlı olduğunu, bu nedenle yıllardır mücadele ettikleri konunun şimdi kendi köyünün de kapısına dayandığını görmekten, insanların ne yapacağını bilemez hale gelmesinden üzüldüğünü belirterek, her platformda, buna karşı mücadele için birarada davranmak gerektiğini vurguladı.

En son konuşan Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, kömüre dayalı enerji üretmenin doğaya, insan sağlığına zararları çok açık, ama hepsinin ötesinde, üzerinde doğup büyüdüğümüz bu topraklardaki anılarımıza, hatıralarımıza büyük bir saldırı bu. Geçmişte de golf konusu gündeme geldiğinde de kendisinin hep toprakların satılmasına karşı çıkmış biri olarak, kömür için köylerin yerlerinden edilmelerine karşı olduğunu ve bir yerel yönetici olarak da köylülerin bu yöndeki mücadelesine elinden gelen katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti.  

Etkinlik, milletvekilleri, yerel yönetim temsilcileri, STK üyeleri ve katılımcıların hep beraber  “Kömürsüz Muğla İçin” pankartı açmasıyla sonlandı. 

Kömürsüz Muğla etkinliğinin ikincisi 28 Temmuz Pazar Yatağan - Turgut Mahallesi’nde saat 15.00’da Turgut Köyü Toplantı ve Düğün Salonu’nda yapıldı.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık