Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde konuşan Milletvekili Suat Özcan, Gümüşkesen, Yediler Manastırı ve Hydisos’u gündeme getirdi.

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Meclis’teki Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında bir konuşma yaparak, Gümüşkesen anıtı, Yediler Manastırı ve Karacahisar’daki kazılmayı bekleyen Hydisos Antik Kenti konularını gündeme getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde konuşan Milletvekili Suat Özcan, Gümüşkesen, Yediler Manastırı ve Hydisos’u gündeme getirdi.
  • 23 November 2021, Tuesday 10:07

Suat Özcan’ın konuyla ilgili konuşması şöyle:
“Sayın Bakan, değerli milletvekilleri, değerli bürokratlar, değerli basın temsilcileri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Tarih boyunca baskıcı rejimler kendi meşruiyetlerini sorgulayan, iktidarlarını sarsma ihtimali olan, kendilerini eleştiren kişi ve kurumlara karşı baskı ve zor kullanmışlardır. Bu bazen sansür, sürgün, bazen hapis, tehdit, yıldırma, susturma politikaları olarak tarihe geçmiştir. Baskı ve zor kullanma biçimlerinden en çok etkilenen de şüphesiz sanatçılar, bilim insanları ve aydınlar olmuştur.
On dokuz yıllık iktidarınızda sanat, farklılıklar üzerinde öteki ve aynılıklar üzerinde kitle yaratmak amacıyla araçsallaştırılmıştır. Heykeller ya yıktırılmış ya da değiştirilmiştir. Resimler, tablolar sergilerden kaldırılmış, tiyatro binaları yıkılmış, birçok tiyatro eseri ve konserler yasaklanmıştır. Tiyatro, sinema, müzik ve sanat dünyasının çok önemli temsilcilerinin birçoğu ya tutuklanmış ya gözaltına alınmış, ifadeye çağrılmışlardır.
Sayın Bakan, turizm ve onu besleyen tarihî ve ören yerlerinin durumu sizin sunumunuzdaki gibi değildir, birçoğu kendi hâline bırakılmıştır. Turizm sektörünün sürdürülebilir olması temiz bir çevre, güzel bir doğa, yerel, geleneksel mimari, planlı yapılaşma ve sektördeki tüm aktörlerin ve halkın bu konulardaki bilinçlendirilmesiyle mümkün iken, yerel yönetimlerle ortak çalışmanız gerekirken Bakanlık olarak ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Muğla'da da kıyıları, yeşili betonla kaplamak ve örtmek istiyorsunuz. Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Turizm Bakanlıkları olarak bu uygulamalar bölgemize ve ülkemize büyük zararlar veriyor. Bu anlayış turizmcilere de yarar değil, mağduriyet getirmektedir.
Bu kapsamda seçim bölgem Muğla ili Milas ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karya'nın başkenti, Roma'nın önemli şehri Mylasa'nın tarihî mirası olan, eskinin yedi harikasından biri olan Halikarnassos mozelesinin küçük bir benzeri olan Gümüşkesen Mezar Anıtı'nın dibine, çevresine yapılan beton müzenin kaba inşaatı 2017'de başlamış, daha sonra durdurulmuştur ancak anıt mezar şantiye alanı şeklinde ziyaretçilere kapatılmıştır, hapsedilmiştir. İşte -siz de biliyorsunuz, daha önce de görüştük- bu üstteki eski hâlidir, daha sonra da müze inşaatının olduğu durumdur.
Evet, yine, Milas sınırları içinde büyüleyici Latmos dağlarının Bafa Gölü yamaçlarında bulunan Yediler Manastırı'nda kaya altında yer alan freskler muhteşemdir. Freskler hızla yok olmaktadır. Bunların yanında, Latmos'un içinde yüzlerce sekiz bin yıllık kaya resimleri tehdit altındadır. Onun da resimlerini sizlere gösteriyorum. Bu konuda, lütfen, bir an önce tedbirlerin alınması gerekmektedir, tarih bu alanlarda yok olmaktadır.
Yine, Milas ilçesi Karacahisar mahallesi Hydisos tarihî bölgesi, kazı çalışmaları için beklemektedir. En kısa sürede kazı kararının alınmasını Milas kamuoyu beklemektedir.” 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık