Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Kutsal ve Tağut nedir?

Tanrı’nın, yeryüzünü insanlara olan sevgisinden yarattığı söylenir. Yaratıcı / Tanrı / Allah (nasıl adlandırırsanız…) , kutsal ise O’nun yarattıkları da kutsal değil midir? “Yeryüzü bir ibadethane ise ibadet eder gibi yaşamalıyız” sözünü daha önce de yazdım. İbadet, namaz kılmak, oruç tutmak, kurban kesmek, hacca gitmek gibi şeyler midir?

Kutsal ve Tağut nedir?

Tanrı’nın bunlara ihtiyacı yoktur. Tinsel (ruhsal) ve bedensel rahatlama ve de sağlık için insanların bunlara gereksinimi vardır. Asıl ibadet; yalan söylememek, hırsızlık yapmamak, hak yememek, komşusu açken tok yatmamak, iftira atmamak, (haklı neden ve gerek yokken) cana kıymamak, bilerek ve isteyerek öz benliğine ve başkalarına (doğadaki diğer canlılara da) zarar vermemektir.

Dinsel bir terim olan “Tağut”; haddini bilmeyen, haddini aşmış, Allah’a eş (şirk) koşan, Allah ile birlikte kendisine ya da başka varlıklara tapınılmasını onaylayan demek; İslamî hükümlere aykırı her türlü düşünce, davranış, durum ve varlığı tanımlamak için kullanılan bir sözcük. Kuran’da tağut “şeytan işi” diye anılıyor.

Ülkemizde son ağaç ve doğa katliamları ile iyice tepki çeken tüm uygulamalara bakıldığında, iktidarı ellerinde bulunduranların, aslında tüm hak dinlerde ve ahlaki öğretilerde yasaklanmış, hoş görülmeyen, yerilen, yasaklanan şeyleri yapmaları; yapılmasını umursamamaları, hattâ teşvik etmeleri “Tağut” kavramı ile özdeşleşiyor. Ülkede değerli ve kutsal olan ne varsa; son 15 yıldır daha büyük bir hızla talan ediliyor, yağmalanmasına göz yumuluyor; üstelik buna karşı duran halka “Çapulcu” diyenler tarafından…

Kadim Hayat Ağacı simgesi

Ağaç; bilinen en eski tarihsel bilgi ve belgelerde, dinsel metinlerde kutsanır. Kültürümüzde, duvar resimlerinden, çini, halı, kilim motiflerinde; Türklerden Hıristiyanlara geçerek, yılbaşı kutlamalarında önemli yer tutar. (Yılbaşı ağacının en tepesindeki yıldız, Tanrı’ya ulaşmanın, BİR olmanın simgesidir.) Çünkü, ağaç gökyüzüne uzanan dalları, toprağın derinlerine inen kökleriyle; göğü (Tanrı’yı, ruhsal alemi, cenneti) ve yeri (dünyayı, hem ölümü hem de yaşamın kaynağını) ve de bu ikisi arasındakileri birbirine bağlar.

Taksim Parkı ve ODTÜ’de ve başka yerlerde ağaç kıyımı, iktidar sahiplerinin asıl amaçlarını gizleyen, sırf çevrecilik bağlamında bile karşı çıkılması ve direnilmesi gereken uygulamalardı. Gençlerin başını çektiği haklı eylemler de ağaç ve doğa katliamına karşı duruş olarak simgeleşen; ama aslında iktidarı (demokrasi, Cumhuriyet, barış, özgürlük, eşitlik, hak, hukuk, adalet kavramlarıyla çelişen baskıcı, gerici ve yağmalayıcı zihniyeti) boykota dönüşen; siyasi görüş, dinsel inanç, etnik köken gibi ayrımların önüne geçerek, halkı bütünleştiren KUTSAL direnişlerdir. Bu bağlamda, “Yaş kesen baş keser” sözünü, siyasi iktidara bir uyarı olarak anımsatmak gerekir; “Bu uygulamalarınız sizin başınızı yer; yani, kendi ayağınıza sıkıyorsunuz…” (Para ve kapitalizm; ülkenizin yağmalanmasına göz yummanıza, hatta birlikte talana girişmenize yol açabilir. Ama, sizi her şeyden koruyamaz.)

Toprakla teyemmüm edilir…

Kuran’da başka ağaçlarla birlikte, cennetteki TUBA ağacından söz edilir. Dalları yerin altında, kökleri yeryüzünde betimlenen bu ağaç; cennetin dünyanın bir yansıması olduğunun simgesel anlatımıdır bence. Yeryüzünü cennete çevirecek olanlar, içlerinde de cennetin güzelliğini, sevgisini, huzurunu, cömertliğini taşıyanlardır. Yüreği cehennem gibi kara ve karanlık; ruhu cehennemin doymak bilmez açlığı ile yananların, dünyayı, doğayı, ülkemizi, canları katletmesi; “cinayet ve talan”a engel olmak bir yana, öncü ve destekleyici olması acı ve öfke kaynağıdır. Herkesi, tüm canlıları ilgilendiren bu suçu işleyenler er ya da geç cezasını çekecektir.

Bir zamanlar piknik yaparken, üzerine oturup ailecek poz verdiğiniz toprağa şimdi galoşla basma gereği duymak, neyin yansımasıdır? Dinimizde teyemmüm (Su bulunmadığında, abdestin yerine geçecek temizlenme ve arınma) için  uygun görülen toprak; Aşık Veysel’in “sadık yâr”i; Mustafa Kemal Atatürk’ün üzerine bağdaş kurup oturduğu, karlarının üzerine uzanıp uyuduğu; bir insanda bulunan tüm elementleri barındıran kutsal bir varlıktır. Nasıl kirletir ve satarsınız?

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık