Mehmet Günlük, Milas Kent Konseyi Başkanlığı Görevini Bıraktı..

Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, önceki gece yaptığı yazılı bir açıklamayla, Milas Kent Konseyi Başkanlığı’ndan ayrıldığını duyurdu. Daha önce iki dönem Milas Kent Konseyi Başkanlığı’nı yapan Mehmet Günlük, 2 Temmuz 2019 tarihinde yapılan Kent Konseyi Genel Kurulu’nda, üçüncü kez başkanlığa seçilmişti.

Mehmet Günlük, Milas Kent Konseyi Başkanlığı Görevini Bıraktı..

Milas Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olan Mehmet Günlük, geçtiğimiz günlerde, Yatağan Meslek Yüksek Okulu’na öğretim görevlisi olarak gönderilmişti. Mehmet Günlük’ün görevden ayrılış gerekçeleriyle ilgili “Milas Kamuoyuna” başlıklı basın açıklaması şöyle:

“5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesine göre Kent Konseylerinin amacı, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek olarak ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere Kent Konseylerinin kentin birliği, bütünlüğü ve aynı amaç etrafında toplanması başta olmak üzere, ekonomik, idari, sosyal ve denetimle ilgili birtakım faaliyetlerin sorumluluğunu üstlendiği ortadadır.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesine dayanarak hazırlanan Kent Konseyi Yönetmeliği’nin 6. maddesinde Kent Konseylerinin görevleri maddeler halinde sayılmıştır. İlgili maddeye göre Kent Konseylerinin görevleri incelendiğinde kurumlara siyasi, idari, sosyal, ekonomik ve denetimsel bazda önemli sorumluluklar verildiği ayrıca görev kapsamının maddeler halinde ayrıntılı biçimde ifade edildiği göze çarpmaktadır. Bu görevler söz konusu kurumlara olan beklentileri gösterme açısından önemli bir işaret olarak da görülebilir.

Genel olarak görevler incelendiğinde Kent Konseylerinin; tarihi, kültürü ve doğasıyla kent kimliğine sahip çıkan, halkın kapsayıcı katılımını sağlayarak demokrasiyi ve yönetişimci anlayışı geliştiren, kaynak kullanma sürecine etkinlik, verimlilik ve denetim temelinde müdahil olarak sürdürülebilir kalkınmaya zemin hazırlayan, kent vizyonunun oluşumunu vatandaşa en yakın düzeyde organize ederek yerel yönetimler ile vatandaş arasındaki iletişim sürecini kurumsallaştıran ve kolaylaştıran bir kurum olduğu ortaya çıkmaktadır. Kentin faaliyetlerini ve gelişim sürecini halka en yakın düzeyde takip eden kent konseyleri raporlar hazırlayıp kamuoyuna sunarak yerel sorunların çözümü ve ileriye yönelik tasarımlar adına tartışma ortam oluşturmaktadır. Oluşan tartışma ortamlarında tavsiye niteliğinde (danışma organı) kararlar alınmaktadır. Tavsiye niteliğindeki kararların kamusal hizmetlerle ilgili rasyonalitesi doğrudan kullanıcı olan vatandaşların gündelik sorunlarının çözümü konusunda çoğu zaman somut ve daha iyi fikirlere sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Yukarıda bahsettiğim amaç ve görevler doğrultusunda; 24 Şubat 2015 tarihinde yapılan Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısında başlayıp 2 Temmuz 2019 tarihinde yapılan Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısında Genel Kurul üyelerinin teveccühleri ve destekleri ile üçüncü kez seçildiğim Milas Kent Konseyi Başkanlığı görevim süresince sadece ve sadece Milas’ın ve Milas’ta yaşayan hemşehrilerimizin menfaatini gözeten bir anlayışla çalıştım. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. Maddesi ve 6 Haziran 2009 tarihli Kent Konseyi Yönetmeliğinden aldığım yasal dayanakla faaliyetlerimi sürdürdüm. Milas’ta, Kent Konseyi aracılığıyla yerel düzeyde katılımcılığı, demokrasiyi, uzlaşma kültürünü sağlamaya ve etkinleştirmeye dönük yerel yönetişim uygulamaları oluşturmaya çalıştım. Kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplumundan oluşan “yerel karar alma” süreçlerinin geliştirilmesine ve zenginleştirilmesine ve dolayısıyla yeni bir yerel yönetişim modelinin gelişmesine katkı sundum. Toplumun her kesimine eşit mesafede durdum. Kimsenin “adamı” olmadığım gibi bundan sonraki yaşantımda olmayacağımı herkesin bilmesini isterim.

En dar kapsamda yaşadığı mahalleye sahip çıkan ve onun sorunlarıyla ilgilenen kişilerin ülkenin sorunlarına da sahip çıkacağı ve gerektiğinde sorumluluk alacağı düşüncesiyle özgürlük, demokrasi ve dayanışma kenti Milas’ta yaptığım tüm çalışmalarda, var olan toplumsal sorumluluk bilincini daha da geliştirmeye özen gösterdim. Yerel paydaşları bir araya getirerek tüm kenti kucaklayan bir ortak akıl oluşturulmasını amaçladım ve hemşehrilerimizin Milas’a sahip çıkan ve Milas’ı sürdürülebilir bir geleceğe taşımayı amaçlayan her türlü girişimlerine destek verdim, verilmesine aracılık ettim. Sevdalısı olduğum Milas’ın “Marka Kent”, ve Milas Kent Konseyinin de Türkiye’de tanınan “Marka Kent Konseyi” olması için çabaladım.

Bütün bu işleri yaparken hep arka planda kaldım. Hiçbir zaman ismimi Milas Kent Konseyinin önüne geçirmedim ve hiçbir zaman Milas Kent Konseyini şahsi menfaatlerim için kullanmadım. Ancak yine de, bu anlayış ve çalışmalarıma rağmen, bazı kişi ve kişiler tarafından haksız yere eleştirildim, haksızlıklara uğradım, yalnız bırakıldım ve “cezalandırıldım”. Yaşadığım bütün bu olumsuzluklara rağmen ilkelerimden, Milas’ın ve Milaslı hemşehrilerimizin menfaatlerinden yine de ödün vermedim. Ancak geldiğimiz noktada, Milas’a ve Milaslı hemşehrilerimize daha fazla yararlı olamayacağımı anladığım için Milas Kent Konseyi Başkanlığı görevimden ayrılıyorum.

Bu vesileyle, görev yaptığım süre boyunca Milas Kent Konseyine ilgi, destek ve yardımlarını hiçbir zaman esirgemeyen önceki dönem Kaymakamımız ve şu anki Karabük Valisi Sayın Fuat GÜREL, Milas Kaymakamımız Sayın Eren ASLAN ve Milas Belediye Başkanımız Sayın Muhammet TOKAT başta olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum örgütlerinin kıymetli yöneticilerine ve üyelerine, görevim süresince destek birlikte görev yapmaktan onur duyduğum çok değerli yürütme kurulu üyesi, Kadın Meclisi üyesi, Gençlik Meclisi üyesi, Engelliler Meclisi üyesi ve Çocuk Meclisi üyesi arkadaşlarıma, Mahalle Meclislerimizin değerli üyelerine, muhtarlarımıza, basınımızın temsilcilerine, aileme ve sevgili Milas halkına teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ediyorum.

Görevim sırasında kalbini kırdığım hemşehrilerimiz varsa kendilerinden özür dileyerek haklarını helal etmelerini diliyorum. 

Mehmet GÜNLÜK”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 1 İnanılmaz 1 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık