MELEK MOSSO KONSERİ MUHTEŞEMDİ..

7. Hasat Şenliği sona erdi..

MELEK MOSSO KONSERİ MUHTEŞEMDİ..

İki gün süren 7.Milas Hasat Şenliği, diğer yıllara göre daha kalabalık ve düzenliydi. Fotoğraf sergisi hariç bütün etkinliklerin Atapark alanında yapılması da ilgi ve katılımın üst düzeyde olmasını sağladı.

Milas ve zeytin temalı fotoğraf sergisi ile başlayan ikinci günde katılımcılara usta şefler tarafından zeytinyağlı yemek gösterileri yapıldı ve zeytinyağı tadımı ile panel gerçekleştirildi.   

Avrupa Birliği’nden coğrafi tescil belgesine sahip olan Milas zeytinyağının tanıtımını, kaliteli zeytinyağı üretimini ve zeytinyağı kullanımını arttırmayı hedefleyen 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nde, mahalleler arası zeytinyağlı yemek yarışması düzenlendi.

Yarışmaya katılım gösteren kadınlar, meydanda kurulan stantlarda yemeklerini ve tatlılarını jüri üyelerinin beğenisine sundu.

AREGALA Gastronomi Federasyonu üyesi şefler, zeytinyağlı dolma, ekşili köfte, keşkek, tarhana, zeytinyağlı tavuk dolması, çeşit çeşit ot kavurması ve yöresel tatlılarla donatılan masalara gelerek tadım yaptı. Puanlamanın arından birbirinden lezzetli yemekler, etkinliği izleyen vatandaşlara ikram edildi.

Yarışmada, Bafa Mahallesi üçüncü, Ören Mahallesi ikinci, Hayıtlı Mahallesi ise birinci seçildi. Protokol üyeleri yarışmada dereceye giren mahalle temsilcilerini altınla ödüllendirdi.

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, yarışmada asıl amacın Milas’ın zeytinyağlı yemek kültürünü tanıtmak ve yaşatmak olduğunu ifade etti.

Böke, “Dünyanın obeziteyle, sağlıksız beslenmeyle mücadele ettiği bu dönemde bizim zeytinyağlı sağlıklı kaliteli yemeklerimizi yaşatmak bizim temel hedefimiz. Burada bir birinden güzel zeytinyağlı yemekler sunuldu. Tüm katılımcılara, değerli jüri üyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da herkesi Milas'ın zengin zeytinyağlı mutfağını tatmaya, tarih ve kültürün yanı sıra zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas'ın güzelliklerini yerinde görmeye davet etti.

SUNUMLAR 

Mesut Yar’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘Kadim Meyve Zeytin’ sohbeti, Alp Kırsan’ın sunuculuğuyla gerçekleşen Faruk ve Mehmet Şef’le birlikte gerçekleşen balık sunumlu workshop, yemek yarışması, Zeytin Dostu Derneği’nin ‘Milas Zeytinyağı Neden Tercih Edilmeli’ sunumu, vb. oldukça ilgiyle izlenen programlardı. Kuşkusuz, ikinci günün zirvesi ise Melek Mosso konseri idi. Mosso, muhteşem bir kalabalığı uzunu sure hiç ilgi azalması olmadan alanda tutmayı başardı.

EN BÜYÜK FALSO

İkinci günün en sıkıntılı anları ise, doğru olarak Belediye Evlendirme Salonu yerine Atapark’a alınan panel sonrasında gerçekleşti.

Panelden once de Mesut Yar’ın moderatörlüğünde Ömer Rino Disperati ve Bülent Aydın’ın söyleşisi vardı. (Bu söyleşiyi, nasıl olduysa, daha sonradan İl Tarım Müdürü Barış Saylak da eklenmiş.) Ömer Rino Disperati, konuşmasının temel vurgusunu, zeytin ağacının nasıl korunması gerektiği konusundaydı.. Bu konudaki zeytin kesimini ve sökümünü engelleyen yasaya ragmen, yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının sökülüp bir meta gibi satılmasından, imar ve sanayi için zeytinliklerin kesilmesinden yakınıyordu..

Panelin konusu ise “İklim Değişikliği ve Zeytincilik”ti. Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Figen Çukur’un moderatörlüğündeki panelin iki konuşmacısı Prof.Dr.İlkay Dellal ile Doç. Dr. Ceyhun Özçelik’ti. Prof. Dellal’in sunumu iklim değişikliğinin zaman içindeki seyri, tüm dünya ve ülkemizde olduğu gibi, Milas’ta da iklim değişikliği ve azalan yağışlar, çoğalan fırtına ve hortumlar, orman yangınları gibi doğal afetlerin artması üzerine idi. Prof. Dellal, zaman içinde oluşan sıcaklık artışının artarak devam edeceğini, dünyada CO2 salınımının artmasının bu iklim değişikliklerinin başlıca tetikleyicisi olduğunu, CO2 artışının nedeninin ise kömür vb. gibi fosil yakıtları kullanan sanayideki artış olduğunu anlatmıştı.

Bu arada ben oradan ayrılmıştım. Bu panelin sonunda, 120 gündür Yeniköy Termik Santrali’ne kömür çıkarmak için kesilmek istenen Akbelen Ormanı’nın kesilmemesi için mücadele eden ve kurdukları çadırda geceli-gündüzlü nöbet tutan İkizköylü direnişçilerin sözcüsü, ODTÜ mezunu Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel, 7. Zeytin Hasat Şenliği’ne sponsor olduğu öğrenilen Yeniköy A.Ş.’nin zeytin şenliğine sponsor olmasını protesto edip, bu santralin şimdiye kadar binlerce zeytin ağacını kestiğini ve kömür çıkarmak için daha binlercesini kesmeye çalıştığı sırada, kendisini şirin göstermek için zeytin şenliğine sponsor olmasını ve kabul edilmesini eleştiren bir konuşma yapmak isteyince, polislerce sürüklenerek götürülmek istenmiş.  Kaymakamın devreye girerek ortalığı sakinleştirme uğraşı göstermesine karşın, bir sure sonra, savcılığın emriyle Deniz Gümüşel gözaltına alınmış. Bütün bir gece boyunca da salınmamış.

FİNAL

Ne yazık ki, pek çok kişinin bu durumdan haberi bile olmadı. Sonrasında yemek yarışması ve ödül töreni, ardından da muhteşem bir Melek Mosso konseriyle gece, tamamlandı.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık