Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Merkez Bankasının Faiz Artırımı Kararı Ülkeyi Fakirleştirir

Merkez Bankasının Faiz Artırımı Kararı Ülkeyi Fakirleştirir
  • 20 March 2021, Saturday 9:59

ANKARA (İGFA)-  Finansal Analist İslam Memiş, Ankara Masası özel yayınında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Merkez Bankası'nın faiz kararının üzerinde özellikle duran Memiş, alınan kararın ekonomistleri ve finansal analistleri şaşırttığını söyledi.

"Merkez Bankası'nın faiz artırımını hiçbir ekonomist, finansal analist öngöremedi" diyen İslam Memiş, "Bu faizi isteyenler çok iyi bir şekilde tahmin etti. Öngördü ve bildi ve sonuçta istediklerini aldı. Yüzde 17’den, yüzde 19’a artan nur topu gibi bir faizimiz var. Türk ekonomisine hayırlı olsun" diye konuştu.

"YÜKSEK FAİZ HALKI FAKİRLEŞTİRİR"

Yüksek faizin ülkeyi fakirleşmeye sürüklediğini ifade eden Memiş, "Yüksek faiz halkın fakirleşmesi demektir. Yurt dışında yabancı yatırımcıların oturduğu yerden sizin alınterinizle sizin ülkenizdeki kasadaki parayla para kazanması demektir. Emeğinizi sömürmek demek, kanınızı emmek demektir. O yüzden ben üzüldüm. Bizim üzülmemiz bir şey ifade etmiyor" dedi. Dolarda bir yükseliş beklediğini belirten Memiş, “Doların ana vatanına gitmesi gibi etkenlerden dolayı tekrar dolarda yukarı yönlü bir atak göreceğiz. Tekrar vakit geldi, faiz artırılacaktı diyecekler. Faiz arttırılmazsa doları 8 lira yaparım da diyecekler. Ne yapacağız? Pas geçeceğiz çünkü bütün mermimi harcadım. O zaman da doları tutamam. Yabancı yatırımcılar alırım dolarımı giderim diyecekler. Yabancı yatırımcı muhtemelen de böyle yapacak. Biz bu sefer 8,30 lira öngördüğümüz yıl içindeki yükseliş trendini, belki tekrar 8,50 lira seviyesinde göreceğiz. Yani artık böyle bir dünya piyasasında yaşıyoruz ki sabah nasıl bir ekonomide kalkacağız, nasıl bir piyasa olacağı, bunu kurum ve kuruluşlar yani dünya ekonomisini yönetenler bile maalesef bilemiyor. O yüzden hiç öngörülemeyen bir süreçten geçiyoruz. Eskiden ne güzeldi. Herkesin öngörüleri, tahminleri, raporları sabitti. Herkes en azından artırımı ya da düşüş ihtimalini fiyatlayabiliyordu. Ancak kaos ortamı var. Ekonomilerinde ciddi bir ekonomik kriz var. Gelişmiş ülkelerde eksi faiz var. Türkiye'de yüzde 19 faiz var. Yorum bizim değil, bizim yorum yapmaya hakkımız maalesef yok. Sadece yüzde 19’luk faizin halk tabanında ne anlama geldiğini ancak söyleyebiliriz” diye konuştu.

"YİNE BİR DOLAR SEVDASIYLA YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"

Piyasaların hareketliliğini de değerlendiren Memiş, ABD oyunu tahvil faizlerinin dolar endeksi bizim gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında yabancı para birimini başka ülkenin parasının da değerinin aşırı bir şekilde değer kazanmasına neden olduğunu söyledi. Süreçte yaşanacak ekonomik öngörülere ilişkin de düşüncelerini paylaşan Memiş, "Mesela büyük bir ihtimalle yine 7 lira seviyesinin altında sarkan bir dolar kuru göreceğiz karşımızda. Ama koşa koşa bankaya giden vatandaşlar yatırımcılar da göreceğiz, dolar düşmüş hemen dolara yatırım yapalım diye ve dolayısıyla dolar mevduatları da bankalardaki artış sayısında miktarında hep beraber önümüzdeki aylarda görmüş olacağız. Yine bir dolar bağımlılığı, yine bir dolar sevdasıyla yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis