Meslek Yasası’nın kabul edilişinin 30.Yılı nedeniyle Muğla SMMM Odası Başkanı Servet Evran’dan Açıklamalar, Talepler..

Muğla SMMM Odası Başkanı  Servet Evran,  3568  sayılı  Serbest  Muhasebeci  Mali Müşavirlik  ve  Yeminli  Mali  Müşavirlik  Kanunu’nun  kabul  edilişinin  30.  Yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. 30. Yıllarını kutlarken, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin sorunlarına da değinen ve çözüm yolları öneren Evran’ın açıklaması şöyle:

Meslek Yasası’nın kabul edilişinin 30.Yılı nedeniyle  Muğla SMMM Odası Başkanı  Servet Evran’dan Açıklamalar, Talepler..

“13 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleği yasal statüsüne kavuşmuştur. Geride bıraktığımız 30 yıl içerisinde meslek mensuplarımız,ülke ekonomisinin gelişimi için çalışmış,ürettiği değeri toplumla paylaşmış,mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlenmiş,devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda  en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri ile yerine getirmişlerdir. Meslek Mensuplarımızın Ülkemizin ve Toplumumuzun genel çıkarlarını göz ardı etmeden, 30 yıldır ortaya koyduğu gayretli çalışmalara karşın,Mesleğimizin çözümü son derece  basit ve insancıl talepleri maalesef görmezden gelinmiştir.

Şöyle ki;

Meslektaşlarımız, hastane yataklarında yatarken, evladını, annesini, babasını mezara yeni koymuşken, yeni doğum yapmışken bile beyanname ve bildirim

göndermek zorunda kalmaktadırlar. Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebepolarakgörmemektedir. Bu sebeple, mükellefler için geçerli olan

mücbir sebep halinin meslek mensupları için de geçerli olması sağlanmalıdır.

Hali hazırda mevcut olan mali tatil, gerçek bir tatil olmaktan çok uzaktadır. Mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir.

Yetkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan mali müşavirlikmesleğinin, yetki  ve  sorumluluğunun  dengeli  bir  yapıya kavuşturulması gerekmektedir. 

Kamukurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm  verilerin  bir  data  merkezindetoplanması  ve  ilgili  kurumların  bu

merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

Düzeltme  amaçlı  verilen  beyan  ve  bildirimlerde  ceza  uygulamasından vazgeçilmelidir.

Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalıdır.

Kamuoyunda poşet beyannamesi olarak bilenen Geri Kazanım Katkı Payı Beyannamesi Uygulamasından vazgeçilerek,Geri Kazanım Katkı Payının kaynağında alınması sağlanmalıdır.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması 01.07.2019 tarihinde başlayacaktır.Ancak bu uygulamanın kamu yararı sağlamayacağı,mükellefler ve meslek mensuplarıaçısından da bir yararının olmayacağı kanaatindeyiz. Bu sebeple uygulamadan vazgeçilmelidir.

Serbest meslek geliri,  Gelir  Vergisi  Kanunu’na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur.  Serbest meslek geliri Katma Değer Vergisi Kanu’nu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalıdır. Serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükütüm  serbest  meslek  erbabının  sorunudur. Öte  yandan,küreselleşen dünyada yabancı sermaye ile birebir  çalışan  meslek mensuplarımızın  da  yeşil  pasaporta  ihtiyaçlarının  olduğu açıktır. Bu  sebeple yapılacak reformların sadece bir gruba hasredilmemesi ve tüm  serbest  meslek  erbabı  düşünülerek  düzenlemelerin  yapılması gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle,Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik  Kanunu’nun  yasal  statüye  kavuşmasının  30. yıl  dönümünü  kutluyor, mesleki sorunlarımızın bir an evvel çözüme kavuşturulmasını umut ediyoruz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık