Metin Ergun’dan Enerji Bakanı’na sorular..

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, EPDK’nın Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle ilgili olarak Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Metin Ergun’dan Enerji Bakanı’na sorular..
  • 19 August 2022, Friday 13:02

Yapılan değişikliğin, “asli faaliyet alanı elektrik enerjisi üretimi olmamasına rağmen ve elektrik tüketimi çok düşük seviyelerde olmasına karşın sisteme enerji aktararak gelir elde eden işletmelerin bu şekilde kazanç elde etmesini engellemeyi amaçladığını” öne süren Ergun, bu haliyle,  düzenlemenin orta ve uzun vadede gerçek tüketiciler lehine sonuçlar doğuracağını ve lisanssız elektrik enerjisi üretimi konusundaki mevzuatın istismarını ve asıl faaliyet alanı enerji üretimi olan işletmelerin maruz kaldığı rekabet haksızlığını önleyeceğinin beklenebileceğini ifade etti.

Buna rağmen söz konusu düzenlemenin, şimdiye kadar lisanssız elektrik üretimi konusunda uygulanan politikalardan ciddi bir sapma ve hukukun geriye yürütülmesinin bir örneği olarak karşımızda durduğu belirten Ergun, bu uygulamanın ülkemizin en büyük cari açık kalemi olan enerji konusunda kendi kendine yeterli hale gelmesi için ortaya konan uygulamalardan biri olduğunu savundu. Ergun, Lisanssız elektrik üretiminin teşvik edilmesi politikası sonucunda büyük yatırımlar yapan işletmelerin bu düzenlemeden sonra ciddi sıkıntılarla karşılaşacağını belirtti.

“Bu karar ile EPDK, hukuksal düzenlemelerin öngörülebilir olması ilkesinin hilafına bir adım atmıştır” diyen Ergun,  “düzenleme bu haliyle, 2019 yılının Mayıs ayından bugüne kadar, lisanssız elektrik üretimi için milyonlarca liralık yatırımlar yapmış olan çok sayıda işletmeyi ve yatırımcıyı mağdur edecek ve ciddi zararların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir.  Bu sebeple, şimdiye kadar hem kendi işletme ve tesisleri için enerji üreten, hem de ürettiği enerjinin fazlasını sisteme aktararak gelir elde eden işletmelerin ve yatırımcıların önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacakları risk ve mağduriyetlerin önlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Ergun’un Bakan Dönmez’e yönelik sorduğu sorular şu şekilde:

1.2019 yılının Mayıs ayından bugüne kadar, lisanssız elektrik üretimi için milyonlarca liralık yatırımlar yapmış olan çok sayıda işletmenin mali dengeleri açısından yaratacağı risklere yönelik olarak Bakanlığınız tarafından bu düzenlemenin etki analizi yapılmış mıdır?

2.Eğer Bakanlığınız tarafından bu doğrultuda bir etki analizi yapıldıysa, bu düzenleme kaç işletmenin mali durumunu olumsuz etkileyecektir ve bu işletmelerin uğrayacağı toplam gelir kaybı yıllık bazda ne kadar olacaktır?

3.2019 Yılının Mayıs ayından itibaren lisanssız elektrik üretimi için yatırım yapan işletmelerin bu yatırımlar için kullanmış oldukları kredilerin toplam tutarı nedir?

4.2019 Yılının Mayıs ayından bu yana lisanssız elektrik üretimi konusunda yatırım yapan işletmelerin yatırımları için kullanmış oldukları kredilerinin geri ödenmesinde sıkıntı yaşanmaması için bu işletmelere herhangi bir ödeme kolaylığı sağlanacak mıdır?

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık