Milas Belediyesi Nisan ayı olağan Meclis toplantısını tamamladı

A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Milas Belediyesi Nisan ayı olağan Meclis toplantısını tamamladı

Toplantı ve Düğün Salonunda  7 Niasan Cuma günü saat10:00’da başlayan meclis toplantısında 17 ana 2 de ek gündem maddesi görüşülüp karara bağlandı. Mehmet Öztaş ve Melih Aslangiray’ın raporlu, Aysun Karatoprak’ın izinli olarak katılmadığı meclis toplantısının 2,3 ve 4. Maddelerinde 1 yıl süre ile görev yapacak Encümen, Plan Bütçe ve İmar Komisyon üyeliklerinde görev yapacak meclis üyelerinin seçilmesi konusu görüşüldü.

 Yapılan seçimlerde, 1 yıl süreyle görev yapmak üzere Encümen Üyeliklerine Meclis Üyeleri  Mehmet Ali Mekik, Ahmet Kılbey, Mehmet Yılmaz seçilirken, Plan ve Bütçe Komisyon üyeliklerine CHP grubu adına  İbrahim Zeybekoğlu, Şeref Çağırkan, Aysun Karatoprak; AKP grubu adına Mehmet İnpınar, MHP grubu adına ise Mevlüt Kiriş seçildiler. İmar Komisyon Üyeliklerine ise CHP grubundan Aysun Yılmaz, Ece Gülen, Gülşen Gökçe ile AKP grubu adına Hürol Önder, MHP grubu adına ise İlhan Şimşek seçildi.

Nisan ayının önemli konularından biri ise 5. Maddede bulunan Belediye Hizmetlerinde kullanılmak üzere 8.000.000,00 TL kredi kullanılması idi. Oylamaya geçilmeden önce açıklama yapan Başkan Tokat; ”2016 yılı içeririnde yapılan yüklenici firmalara biriken borçlar ve üstyapı çalışmaları için kullanmamız gereken bir para. Büyükşehir yasasının getirdiği vergi muafiyeti nedeniyle sınırlı sayıdaki mahallemizden elde ettiğimiz vergi ile çok geniş bir alana hizmet götürülmesi ve iş programlarının yoğun olması sebebiyle bizim bu 5 yıllık dönem içerisinde bütçesel dengeleri oluşturmakta epey zorlanacağımız aşikar. Bu dönem içerisindeki iş ve hizmetlerden geri kalmamaya, personel maaşlarını ödemeyi uzatmamaya gayret gösteriyoruz. 2017 yılı programlarımız içerisinde kırsal mahallelerimize yoğun bir iş temposu başlayacak. Ayrıca yapılandırdığımız borçlar için bu ay içerisinde  2.500.000,00 TL ödememiz gereken bir miktar söz konusu. Gerek 2017 yılı içeririndeki iş programlarımız, gerek personelimize ödememiz gereken maaşlar ve yapılandırma borçlarımız için ödememiz gereken taksitler nedeniyle 8.000.000,00 TL bir borçlanma talebimiz var. Meclisimizin uygun görmesi durumunda bankalardan teklifler alıp en iyi  teklifi  ve en iyi şartları sunan banka ile anlaşma yapmayı  istiyoruz” dedi. Başkan Tokat’ın açıklamalarının ardından geçilen oylamada AKP grubunun altı üyesinin red oyuna karşı kredi çekilme konusu oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündemin 6. Ve 7. Maddelerinde 2017 Mali yılı Faaliyet ve Denetim Komisyon raporlarının okunması ve Meclis üyelerine bilgi verilmesi konuları vardı. 2016 yılı faaliyet raporunun okunması öncesi Başkan Tokat, yasa gereği dışarı çıkarak, yerini meclis başkanı Ahmet Kılbey’e bıraktı. Meclis Başkanı Ahmet Kılbey’in 2016 Faaliyet raporunu okumasından sonra AKP grubu adına söz alan Levent Akyer rapora bazı itirazlarda bundu.

2016 yılı faaliyet raporunu incelediğimizde Belediye gelirlerinin bir önceki yıla göre artmasına rağmen giderlerin de bir o kadar arttığı görülmekte  diyerek sözlerine başlayan Levent Akyer okuduğu raporda şu ifadelere yer verdi: Arsa satışlarında elde edilen gelirlerin yatırım için değil Taşeron işçi maaşları için kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca duyumlarımıza göre Pehlivanoğlu firmasının faaliyet gösterdiği bina ve Milas’ımızın markası haline gelmiş Labranda su fabrikamızın satışı ya da devir işlemi yapılacağı söylenmektedir. Bunun gibi birçok konu göz önüne alındığında Milas Belediyesinin doğru yönetilmediği görülmekte olduğundan AKP grubu olarak 2016 yılı Faaliyet raporuna red oyu veriyoruz” ifadelerini kullandı. Belediyenin ‘işe göre adam çalıştırma değil, adama göre iş’ yaklaşımıyla çalıştığının görüldüğünü belirten Akyer, Pehlivanoğlu binası ve Labranda fabrikasıyla ilgili söylentilere de, bazı konuların meclise son anda getirilmesinden yola çıkarak, gerçek olabilirmiş gibi bakılmasının doğal olduğunu belirtti.

Levent Akyer’in ardından tekrar söz alan Meclis Başkanı Ahmet Kılbey, belirtilen hususlara yönelik cevapların gelecek ayki meclis toplantısında verileceğini belirtti. Yapılan oylama sonucunda 2016 yılı Faaliyet Raporu’na AKP grubu red oyu verdi. MHP grubundan ise Mevlüt Kiriş, Kasım Özkan ve İlhan Şimşek red oyu verirken Zeliha Arpazlı çekimser kaldı. Faaliyet Raporu, CHP’lilerin oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.

Oylama sonunda tekrar salona dönen Başkan Tokat 2016 yılı Faaliyet Raporuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Tokat açıklamasında: “Türkiye’de kırsal mahalle sayısı en fazla olan ilçelerden birisi olmamız itibari ile Belediyemiz açısından yük anlamında anlaşabilecek iki yönü var. Birincisi hizmet edilecek mahalle sayısının fazlalığı, ikincisi de  beş yıllık vergi muafiyeti nedeniyle gelir kaybının fazla oluşu. Az sayıda mahalleden vergi geliri elde ederek, daha fazla mahalleye hizmet götürmeye çalışıyoruz.  Beş yıllık süre içerisinde bu gemiyi yürütmenin, dengeleri tutturmanın, iş yapmanın kolay olmadığını samimi olarak her ortamda paylaşıyoruz. Buna rağmen hizmet yapmaktan hiçbir zaman geri kalmıyoruz. Özellikle kırsal mahallelerimizdeki hizmet açıklarını kapatabilmek açısından 2016 yılı içerisinde var gücümüzle çalıştık. Çok geniş bir anlamda hizmet eksiği gidermeyi başardık. Şimdi önümüzde 2017 ve 2018 yılları hizmet programımız var. 2018 yılı sonunda tüm mahallelerimiz memnuniyet seviyesinin en üst noktasına gelecektir. Büyükşehir yasasının getirdiği bu dezavantajlı durum sebebiyle Belediyemizin bütçe dengelerinde zorlanması ve yüklü borçlar içerisinde olması, Belediye yönetimimiz ile ya da yönetimimizin başarısızlığı ile ilişkilendirilemez. Tekrar söylüyorum, içerisinde bulunduğumuz durum Büyükşehir yasası sonucu beş yıllık vergi muafiyeti  ve geçiş sürecinden kaynaklanan durumdur. Buna rağmen Belediyemizin gelir ve giderlerine bakıldığında bütçesini aşan bir borcu yoktur” dedi.

Tokat’ın açıklamaları ardından geçilen 7. Madde’de bulunan 2016 Mali yılı Denetim komisyon raporu Ahmet KIlbey tarafından meclis üyelerine okundu. Başkan Tokat, Denetim Komisyonu’nun raporunun bilgi için okunduğunu, raporu titizlikle hazırlayan arkadaşların gözlem ve tespitlerini de daha önce komisyon üyeleriyle görüşerek paylaştığını, bunlarla ilgili olarak da önümüzdeki dönem için ilgili birimlere gerekli talimatların verildiğini belirtti.

Gündemin 8,9,10,11,12,13,14 ve 15. Maddeleri ilgili komisyonlara havale edilirken 16. maddede yer alan 2017 yılı Asansör Periyodik Kontrol Ücretinin belirlenmesi konusu, Bakanlığın belirlediği taban fiyat olan 5 durağa kadar KDV ve %10 Belediye payı dahil 213,52 TL , 6-10 durak arasının ise yine KDV ve %10 Belediye payı dahil 241,94 TL olması oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin 17. Maddesinde ise geçen mecliste ilgili komisyonlara gönderilen konuların raporlarının görüşülmesi vardı. İlgili komisyonların raporları doğrultusunda bazı maddeler kabul bazı maddeler ise reddedildi.

Ana maddelerin görüşülmesinin ardından geçilen ek gündem maddesinin ilk sırasında bulunan Çamtepe Tatil Sitesi içerisine halkın kullanımına açık olmak suretiyle, malzemesi belediyece karşılanmak üzere Site yönetimi tarafından park düzenlemesi yapılması isteği oy birliği ile kabul edildi.

İkinci ve son ek gündem maddesinde Çöllüoğlu hanı içerisine Siraceddin GÖRGÜM tarafından Deniz Kabukları Müzesi açılması isteği de oybirliği ile kabul edildi.

Nisan ayı meclis toplantısı  dilek ve önerilerin görüşülmesi ardından sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık