"Milas birinci derece orman yangını risk alanı"

Milas Kaymakamlık Binası'nda bugün gerçekleştirilen orman yangınları toplantısında Milas'taki orman yangınları ve alınması gereken önlemler konuşuldu.

Toplantıya Kaymakam Eren Arslan, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Hayrettin Fidan, Emniyet Müdürü Erman Akkaya, Orman İşletme Müdürü Çetin  Akkaya, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıç, ziraat mühendisi Ümit Özgüç ve muhtarlar derneği başkanı Mehmet Çoban katıldı.

Orman yangınlarının insan faktörlü olduğunu vurgulayan Milas Kaymakamı Arslan, "Herkes sorumluluk sahibi olmalı. Belediye ve muhtarlar reklam panolarını da kullanarak halkı konunun ciddiyetiyle ilgili bilgilendirmeli, yol kenarlarındaki kurumuş otlar düzenli olarak temizlenmeli" dedi. 

Arslan ayrıca İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan Orman Kanunu ile ilgili genelgeyi de okudu. Söz konusu maddeler açıklandı. 

ALATEPE DIŞINDA MANGAL YAPMAK YASAK

Mangal yapmak, anız yakmak, ormana yakın yerlerde havai fişek patlatmak, kuru ot yakmak veya izmarit atmanın kesinlikle yasak olduğu söylendi. Bununla birlikte “işletmesi olmayan mesire alanları” dahil, Milas’ta Alatepe dışında mangal yakmanın yasak olduğu, Milas’ta izinli kamp alanının zaten olmadığı belirtildi. Aykırılık tespit edildiğinde ise mevzuatta belirlenen cezai yaptırımların istisnasız uygulanacağı vurgulandı.

AYDEM, TEDAŞ ve ilgili diğer müesseslerin kopmuş olan hatlarının onarılması ve enerji nakil hattı altındaki kuru otların temizlenmesinin önemi de dile getirildi.

ORMANLIK ALANLARDA ATEŞ YAKMAK KESİNLİKLE YASAK !

2018’de 51 orman yangını, 39 ziraat yangını, 2019’da 24 ziraat yangını, 44 orman yangını, bu sene ise şu ana kadar 18 ziraat, 25 orman yangını gerçekleştiğini belirten Milas Orman İşletme Müdürü İbrahim Çetin Akkaya, bu sene zirai tarım arazilerinde 71 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi ve  “Milas’ta risksiz alan yok, Milas’ta her yer birinci derece orman yangını risk alanıdır” dedi.

“KILAVUZ KÖYÜ YANGININA 11 DAKİKADA MÜDAHALE ETTİK”

Akkaya ayrıca geçtiğimiz günlerde Selimiye Kılavuz Köyü’nde çıkan yangını söndürme çalışmalarını da saati saatine sundu. 22 saat süren Kılavuz Köyü yangınını söndürme çalışmalarında  saatte 65 km esen rüzgarın güçlük çıkardığını; öte yandan ihbarın alınmasından dakikalar sonra olay yerine intikal edildiğini, ihbarın alınmasının ardından 11 dakika sonra yangına müdahale edildiğini dile getirdi.

Belediye Başkanı Muhammet Tokat, önceki gün yanan alanları ziyaret ettiklerini, köylülerin, helikopterlerin zeytinlik alandaki yangına bir damla su dökmediklerini söylediklerini, sadece ormana sıçrayan yangına müdahale ettiklerini söylediklerini belirtti.

Bunun üzerine Milas Orman İşletme Müdürü Akkaya, “Öyle bir şey olamaz. Yangın ihbarından 4 dakika sonra helikopterler hareket etti, 11 dakika sonra yangına müdahale ettiler. Vatandaş nasıl algılamış bilemiyorum, ama ‘zirai yangına müdahale etmeyip ormana sıçrayınca müdahale ettiler’ söylemi doğru değil. Saatte 65 km. hızla esen bir rüzgar koşullarında, yangının daha da yaygınlaşmasını önlemek için büyük uğraş verildi. 9 helikopter, 54 arazöz ve 260 yangın söndürme işçisiyle müdahale edildi o orman yangınına. Zeytinlikteki yangının ormana sıçraması da önlenemedi” dedi.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da, 9 yıl önce benzer bir durum daha yaşandığını belirterek durumu anlatınca, Kaymakam Eren Arslan ve Orman Müdürü Çetin Akkaya, mutlaka bir yanlış anlaşılma durumu olduğunu belirttiler. Milas Orman İşletme Müdürü Çetin Akkaya, bütün hareketlerinin kayıtlı olduğunu da belirterek, zirai alana müdahale etmemek gibi durumun söz konusu olamayacağını, bu tür bir söylemde bulunmanın bile suç olduğunu ve böyle bir durum tespit etse, önce kendisinin gereğini yapıp soruşturma açacağını belirterek, saatte 65 km. Hızla esen rüzgarla hızla yayılan yangınla mücadelenin bütün gereklerinin yerine getirildiğini belirtti.

Toplantının en önemli sonucu ise, ormanlık alanlarda, Alatepe dışında, anız yakma, izmarit atma, havai fişek fırlatma ve mangal ateşi bile yakmanın yasak olduğu ve buna riayet etmeyenlere gerekli yaptırımların uygulanacağı idi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık