Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

“Milas için ölüm fermanı”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğin Türkiye’nin zeytinlik arazileri için “ölüm fermanı” anlamına geldiğini söyleyen İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Sevin Çağlayan, yönetmeliğin Milas’ta bulunan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri için çıkarıldığını belirterek “Ormanlar ve zeytin bahçeleri yok ediliyor, zehirleniyor.” dedi.

“Milas için ölüm fermanı”
  • 17 March 2022, Thursday 10:19

İYİ Parti GİK Üyesi Av. Sevin Çağlayan, geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren zeytinliklerin maden sahasına açılmasına tepki gösterdi.  

Çağlayan, yayımlanan yönetmelik ile, “Yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması” durumunda bakanlıkça zeytinlik arazilerinde madenciliğe izin verileceğini belirterek, “Bu izin sürecinde, maden şirketinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi tek başına yeterli olacak.” dedi.
1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliğinin açık biçimde anayasa ve yasa maddelerine aykırı olduğunu belirten Çağlayan, yönetmelik değişikliğinin İÇTAŞ Enerji ve LİMAK Enerji’nin ortak sahibi olduğu Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kullandığı linyit madeni sahasını genişletmek amacıyla yapıldığının altını çizdi.
Muğla’da üç termik santral bulunduğunu hatırlatan GİK Üyesi Çağlayan, “Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri kömürle çalışıyor. Buraların çevreye verdiği tahribat çok ağır. Ormanlar ve zeytin bahçeleri yok ediliyor, zehirleniyor. AK Parti 2003 yılında da zeytincilik yasasında değişiklik yaptı. Zeytinlikleri imara, madenciliğe ve sanayi tesislerine açmak için 9 kez de yönetmelik değişikliği yapılmaya çalışıldı. Ancak bütün bunlar her seferinde yargıdan veya TBMM’den geri döndü.” dedi.

İYİ Parti GİK Üyesi Sevin Çağlayan açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “1939 tarihli yasayla “Zeytinliğe 3 kilometre yakın sahaya zeytin tesisi hariç hiçbir tesis kuramazsın deniyor. Yasayı yönetmelikle değiştirmek mümkün değildir. Bu durum açıkça hukuka aykırı dolayısıyla mutlaka yargıdan geri dönecektir. Ancak asıl tehlikeli olan. yargı süreci devam ederken olabilecekler. Gözü dönmüş biçimde doğaya, bu toprakların kadim zeytin ağaçlarına el uzatanlara mutlaka engel olacağız.
Zeytin ağaçları için gözardı edilen diğer büyük tehlike ise imar. Kıyı şeridinde, şimdilerde yer kalmadığı için daha da içerilerde vahşi bir emlak piyasası oluşmuş durumda.Herkes zeytinliklerin parsellenmesini bekliyor. Ege sahillerinde “yazlık” adı altında kış aylarında; hayalet kasaba, köy, siteye dönüşen zeytin ağaçları kesilerek yapılan ya da yapılmakta olan binlerce inşaat bulunuyor. Bu talanı bir an önce durdurmak gerekiyor.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis