“Milas TMO yaşamalı...”

Milas’ta 1990 yılında hizmete açılan Milas Toprak Mahsülleri Ofisi, yıllar içerisinde defalarca özelleştirilme tehdidi altında kaldı. Milas Ziraat Odası ve bazı siyasilerin girişimiyle özelleştirme ertelense de, 2021 yılının aralık ayında Ziraat Odası’ndan habersizce özel bir teşebbüse 19 yıllığına kiralandı. Ziraat Odası, bu durumdan çiftçinin mağdur olduğunu belirterek yaptığı başvuruda,  TMO’nun bu yıl mahsül almasını sağladı. Çiftçiler şimdi, TMO’nun yaşaması için ürününü TMO’ya satıyor...

“Milas TMO yaşamalı...”
  • 16 June 2022, Thursday 17:49

Yunus Erman Doğruyol/ ÖNDER Haber
Milas-Yatağan Karayolu’ndaki Menteş Kavşağı’nda konuşlu olan Milas TMO, geçtiğimiz yıl 19 seneliğine kiralandı. Kiralama nedeniyle mağdur olan çiftçi, tüccarlara mecbur bırakıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı desteklemelerde ise, ürününü TMO’ya verecek çiftçilere, sert ekmeklik buğdağın kilogramına 1, arpada kilogram başına 0,50 lira destekleme verileceği açıklandı.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve yönetimi, çiftçinin kara gün dostu olan TMO’nun bu yıl da ürün alması için bazı girişimlerde bulundu.

TMO Genel Müdürlüğü’nden onay çıkınca Milaslı çiftçiler, ürünlerini TMO’ya satabilmek için sıraya girdi. Ancak, teslim alınan ürünler, yüzlerce tonluk silolar olmasına rağmen yerlere atıldı, yağmur gördü.

İçme Mahallesi’nde çiftçilik yapan Güray Çalış, “Bugün TMO’ya mahsülümüzü getirdik. Teslim ettik. TMO’nun açılmasını istiyorduk. Tüccarın elinden kurtulduk, mutluyuz. Ama bu tesislerin var olmasını istiyoruz. Bugün ürünümüzü verdik ama içimiz buruk. Ürünümüzü böyle teslim etmek istemezdik. İnşallah düzelir ve devlet yetkililerimiz sesimizi duyarlar.” dedi.

Çalış, TMO’nun bu yıl açılmaması halinde tüccarlardan daha düşük fiyat teklifi geleceğini belirterek, “Burada alım yapılması bizim için avantajlı oldu. Tüccar da fiyatı yükseltmek zorunda kaldı. Tüccar, ürünü önce teslim alıyor, sonra fiyat veriyordu. Bizi oyalıyordu. Ama bu sene TMO bu kumpası bozdu. Tüccar da fiyatı yükseltmek zorunda kaldı.” diye konuştu.

Gençlik yıllarında TMO’nun tam performansla çalıştığını hatırlatan Çalış, “Babamla buraya gelir, mercimek, pirinç gibi ürünler alırdık. Marketlerden daha kaliteliydi. Hem üreticinin hem de tüketicinin dostuydu. Siloların arkasında yazıyor: ‘TMO çiftçilerin kara gün dostudur’ diye. Her şey eskide kaldı. TMO’nun eski haline gelmesini istiyoruz.” dedi.

Milaslıların tanıdığı bir isim olan üretici Ali Osman Menteşe de ürünlerini Toprak Mahsülleri Ofisi’ne teslim etti. TMO Yerleşkesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Menteşe, “TMO’da üretici ürününü güvenle teslim ediyor. Analizleri yapılıyor, değerleri görülüyor. Çıkan değerler üretici için gösterge oluyor.  Gelecek seneki üretiminde neye dikkat etmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Arzumuz bu ofisin tam kapasite ile çalışması. Gerçekten söylendiği gibi; yıllardır çiftçinin kara gün dostu olan TMO’nun  çiftçiyi destekleyecek şekilde çalışması lazım. İsmail Başkan çaba gösterdi. Biz de bu çabalara destek olmak istedik.” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık