Milas Ziraat Odası’ndan sert tepki: ​​​​​​​“TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ, ÇİFTÇİMİZİN SİGORTASIDIR”

Toprak Mahsulleri Ofisi Milas tesislerinin özel şahıslara kiralanarak devreden çıkmasıyla ilgili olarak, Salı günü saat 10:00’da Milas Ziraat Odası’nda bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

Milas Ziraat Odası’ndan sert tepki: ​​​​​​​“TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ, ÇİFTÇİMİZİN SİGORTASIDIR”
  • 12 October 2021, Tuesday 17:31

Milas Ziraat Odası Meclis Başkanı Halis Şahin, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı ile Odanın üretici temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda söz alan Başkan Atıcı, “Ofis bizim evladımız gibidir. Kurulduğu yıldan bu zamana kadar çiftçinin karagün dostu, piyasadaki fiyatların düşmesini engelleyen bir müdahale aracıdır. Daha doğrusu öyleydi. 2005 yılınndan beri burasının özelleştirme kapsamında satılacağı çeşitli kereler gündeme gelmiş, ancak tepkiler sonrasında bundan vazgeçilmişti. En son, 2019’da seçimler öncesinde yine özelliştirilmesi gündeme gelmiş, tepkilerimiz sonrasında, basında da yer aldığı gibi Milletvekili Yavuz Demir, o zaman AKP Belediye Başkan Adayı olan Barış Saylak ve AKP İlçe Başkanı Fahri Acar müdahale ederek, 7 milyon liraya satışa çıkartılan TMO Milas tesislerinin satışını durdurmuşlardı. Biz de artık Ofis’ni satış durumu kalktı diye düşünüyorduk ve rahatlamıştık. Ama görüyoruz ki, ‘satamadık, kiraya verelim’ anlayışı gelişmiş ve bizlerin de haberi olmadan, Milas’ta yap-sat inşaat işleriyle uğraşan bir firmaya kiraya verilmiş. Basında bu haberlerin yer alması sonrasında, bu yanlış bir bilgi mi diye bekledik, ama gördük ki doğruymuş. İktidarı, muhalefeti tüm milletvekillerinin, tüm siyasi partilerin, tüm kooperatiflerin bu işin durdurulması için harekete geçmesi gerekiyor. Adı üzerinde TMO, çiftçinin buğday, arpa ve mısırlarının alımı için 1986’da silolarıyla, hatta mısır kurutma tesisleriyle Milas’ta faaliyete geçmiş, çiftçinin ürününün bedavaya gitmemesi için bir müdahale aracı olarak faaliyet göstermiştir. Sonradan, ne zaman yapmışlar bilemiyoruz, mısır kurutma tesisleri sökülmüş ve başka yere götürülmüş. Şimdi de kiralanarak, tümden devreden çıkmıştır. Zaten son 5-6 yıldır, TMO gerektiği gibi piyasaya girmiyor, bu işin sinyallerini veriyordu. Şimdi artık çiftçi, ‘ne halin varsa gör’ anlayışıyla tüccarın insafına terkedilmiştir. Bu yanlıştan derhal geri dönülmelidir” dedi.

“Özelleştirme kapsamından çıkarılmış olan ofisin, şimdi kiralanarak işlevsiz hale getirilmesi çok yanlıştır. Bu çiftçiye bir darbedir” diyen İsmail Atıcı, “Türkiye’nin hiç bir yerinde yok bu. Daha yeni Manisa’yı aradım. Tüccar kuru üzüme ortalama 11.30 TL veriyormuş. TMO piyasaya girerek, ‘ben 12,50 TL’den alıyorum’ deyince ve 30 bin ton alınca, tüccar da fiyatını yükseltmek zorunda kalmış” dedi.

Geçmiş yıllarda kendisinin de buğday üreticisiyken, tüccarın buğdaya 55-60 kuruş fiyat verdiğini, ama TMO Milas buğday alım fiyatını 71 kuruş açıklayınca, çiftçinin malının daha ucuza gitmesini önlediğini anlatan Atıcı, “Pandemi döneminde çiftçinin ve tarımsal üretimin önemi çok iyi anlaşılmışken, şimdi Milas çiftçisinin kendi haline bırakılması Kabul edilemez” dedi.

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kiralanması çiftçinin kara günüdür” diyen İsmail Atıcı, devletin buradan gelecek yıllık 165 bin TL’ye ihtiyacı olmadığını, Muğla’nın tek TMO olan Milas Ofisi’nin kapatılmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, ‘herkesin vicdanına sesleniyorum. Bu yıl zaten doğru dürüst sulama yapılamadı, yağmurlar yok, zeytinler dallarda kurudu, Bir de çiftçiyi tüccarın insafına terketmeyin” dedi.

Daha sonra üretici temsilcilerine söz verdi. Oda’nın Menteş üretici temsilcisi, “Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçimizin sigortasıdır. Kiralanarak ofisin kapatılmasından derhal vazgeçilmelidir” darken, Selimiye temsilcisi Harun Güneş, ofisin daha da aktif olmasını istiyoruz. Ofis kapatılır, üretici tüccarın eline bırakılırsa, 5 yıl sürmez, bölgemizdeki hayvancılık da biter dedi. Kemikler Mahallesi temsilcisi ve Ziraat Odası Başkan Vekili Kazım Bayındır da “bu politika çiftçimizi tüccarın kucağına atmaktır, şiddetle kınıyorum. Bu karar derhal geri alınmalıdır” diye tepki gösterdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık