Milas’ın 2045’e kadar su ihtiyacı sorunu kalmayacak..

Milas Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllardaki girişimiyle, Devlet Su İşleri tarafından yapılan içme suyu projesi tamamlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla Milas şehir merkezi ve Beçin Mahallesi’nde musluklardan memba kalitesinde içme suyu akacak. Arıtma tesisinin yüzde 85’i, isale hattının yüzde 20’sinin tamamlandığı proje kapsamında Akgedik Barajı’ndaki su, isale hattı ile Gümüşlük Mahallesi’ndeki yapılan tesislerde arıtılacak, 5 depo üzerinden şebekeye dağıtılacak ve 100 bin kişi içme suyuna kavuşacak. İçme suyu projesi ile, Milas şehir merkezi ve Beçin’in 2045’e kadar içme suyu ihtiyacı ortadan kalkacak.

Milas’ın 2045’e kadar su ihtiyacı sorunu kalmayacak..

Milas’ın ‘dev projesi’, tamamlanacağı günü bekliyor. Milas Kaymakamı Eren Arslan, AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, DSİ Aydın Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ve çok sayıda yetkilinin bir araya geldiği heyet, isale hattı ve arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.
100 bin nüfusa 2045 yılına kadar kaliteli içme suyu sağlayacak içme suyu projesinde inceleme yapan heyet, ilk olarak 30 Ağustos Bulvarı’ndaki isale hattı çalışmalarının yapıldığı bölgeyi ziyaret etti.
Burada çalışmaları harita üzerinde anlatan DSİ Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, “Proje, 2045 yılına kadar Milas’ın içme suyu sorununu çözmüş oluyor. Yılda 100 bin kişi; bu barajdan sağlanacak olan, şu anda yapımı devam eden içme suyu arıtma tesisiyle memba kalitesinde içme suyuna kavuşacak. Burada var olan 3 tane depomuz var. Proje kapsamında 2 tane daha depo yaparak toplam 5 depoya içme suyun göndereceğiz. Daha sonra ise şebeke üzerinden içme suyunu sağlamış olacağız. İçme suyu yatırım kısmına 64 milyon lira, isale hattı maliyeti ise 32 milyon lira, arıtma tesisi ise 44 milyon lira. Yani Milas’a içme suyu getirmek adına 140 milyon lira yatırım yapmış olacağız. Arıtma tesisimiz yüzde 85, isale hattımız ise yüzde 20 seviyesinde tamamlandı. Çalışmada belediyemizin üzerine düşen bazı noktalar var. Onları da kendileriyle paylaştık. İsale hattının geçecek olduğu güzergah noktasında bize yardımcı olacaklar. Hızlıca bu işi tamamlamak istiyoruz. ” dedi.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, “Bildiğiniz üzere Akgedik Barajı sulama amaçlı yapılmış bir baraj. Biz 2009’da seçilip göreve geldiğimizde bu barajdan biraz içme suyu talep ettik. Ve bölge müdürlüğü ile görüşme ve müracaatlarımız neticesinde 5 bin metreküp rezerv hakkımızı tescil ettirdik. Ondan sonra istişare içerisinde beraber çalışmaya başladık. Bu çalışmaya göre şöyle bir anlaşmaya vardık. Arıtma hattı, isale hattı ve depolarını DSİ yapacak, bize anahtar teslim devredecek. Biz de 30 yıl boyunca parasını ödeyeceğiz. Fakat bu sırada büyükşehir kanunu çıktı. Devreye MUSKİ girdi. Şimdi bu hakkı MUSKİ’ye devretmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.

İnceleme ve ziyaretler, Gümüşlük Mahallesi’ndeki arıtma tesisinde devam etti. Burada bir açıklama daha yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, başta DSİ olmak üzere, milletvekillerine Milas halkı adına teşekkür etti. Ziyaretler, arıtma tesisinde incelemelerde bulunulmasıyla sona erdi.

VEKİL DEMİR: DSİ BUGÜNE KADAR 287 MİLYONLUK YATIRIM YAPTI
Bir açıklama yayınlayan AKP Muğla Milletvekili Yavuz Demir, “Arıtma tesisimiz yüzde 85, isale hattımız yüzde 20 seviyesinde tamamlandı. Hızla devam ediyor. Akgedik Barajı’ndan Milas merkez ve Beçin Mahallesi’ne memba kalitesinde suyu getiriyoruz.” dedi. Demir, DSİ’nin Milas’a bugüne kadar 287 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiğini vurguladı.
Demir, “Yapımı DSİ tarafından tamamlanarak işletmeye açılan Akgedik Barajı’ndan yıllık 5 milyon metreküp su temin edilecek olup içme suyu isale hatları ve arıtma tesisi inşaatları tamamlandığında yılda yaklaşık 100 bin kişiye memba kalitesinde içme suyu sağlanacak.” dedi.
MİLAS’A 2 BARAJ, 4 SULAMA TESİSİ, 2 ADET TAŞKIN KORUMA TESİSİ
Tarımın önemli ilçelerinden birisi olan Milas’ta zirai faaliyetlerin daha da gelişmesi için son 17 yılda Milas’a  287 milyon lira yatırım yaptıklarını açıklayan AK Parti Muğla Milletvekili Demir, “2 baraj, 4 sulama tesisi ve 2 adet taşkın koruma tesisi kazandırarak, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Milasımız için sulamanın önemi çok büyük olduğu için 23 bin 100 dekar tarım arazisini sulayacak olan 4 adet sulama tesisini tamamladık. Böylece Milas ilçemizi daha bereketli hale getirerek, çiftçilerimize yıllık 35 milyon lira ilave zirai gelir artışı sağlamış olduk.” dedi.
KIRSALA 3 ADET GÖLET
Demir; Çamlıyurt, Çukurköy ve Ortaköy olmak üzere 3 adet HİS Göleti inşaatının da devam ettiğini ve tamamlanmasıyla Hayvanların içme suyunu temin ederek et ve süt verimliliğinde büyük artış sağlayacağını kaydetti.  

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık