Milas’ın Duayen Zurnacısı: Çocuk Davullarıyla Kültürü Yaşatıyor

Milas’ın tanınmış duayen zurnacısı Dursun Girgin (77) ve eşi Nurten Girgin (76), yeni nesillere müziği sevdirmek ve geleneksel kültürü yaşatmak için çocuk davulları yapıp satıyorlar. Uzun yıllardır zurna ustası olarak tanınan Dursun Girgin, bu kez başka bir yönüyle karşımızda.

Milas’ın Duayen Zurnacısı: Çocuk Davullarıyla Kültürü Yaşatıyor

KÜLTÜREL BİRİKİM VE YENİ NESİLLERE AKTARMA

Dursun Girgin, 7-8 yaşındayken, köylerine gelen bir ailenin yardımıyla elek ve kalbur çakmayı öğrenerek, davul yapımına adım attı. Yıllar içerisinde bu mesleği, davul yapımına yönlendirerek geliştirirken, uzun zamandır da çocuk davulları yapmaya başladı. "Kültürün yaşaması ve yeni müzisyenlerin yetişmesi için bu kültürü sevdirmemiz gerekiyor," diyen Girgin, çocukların müzikle büyümesini istemenin ardındaki nedenleri ise “Çocuklarımız silahlarla oynamaktansa, müzik kültürü ile uğraşsınlar.” diye açıkladı.

MALZEME DEĞİŞİMİ VE ÜRETİM SÜRECİ

Geleneksel davullar, geçmişte keçi derisinden yapılıyordu. Ancak Türkiye’de hayvancılığın azalmasıyla birlikte, deri temini zorlaştı. Bu durumu aşmak için alternatif malzemeler arayan Dursun Girgin, 1980’lerde plastik derileri keşfetti ve bu malzemeyi ülkeye getirdi. Şu anda 7’den 70’e herkes için davul üretimi yapıyor.

ÇOCUK DAVULU ÜRETİMİNİN ZORLUĞU

Dibekdere Köyü’nde büyük davul yapan birçok usta olmasına rağmen, Dursun Girgin, çocuk davulu yapan tek kişi. “Çocuk davulunda çok fazla kâr bırakmıyor,” diyen Girgin, “İnsanlar daha kârlı işler yapmak istedikleri için bu işe yönelmiyor.” Çocuk davullarının fiyatları 1500 TL’den başlıyor, malzemeler ise dövizle satın alındığı için sürekli artış gösteriyor.

Davul yapımında en zor kısmın ip çekmek olduğunu belirten Girgin, bu aşamada eşinin yardımının büyük önem taşıdığını ifade etti. “Eşim ben davul yaparken, içi rahat etmediği için hemen yanımda oluyor” dedi.

MÜZİK VE ZEKA GELİŞİMİ

Müzikle uğraşmanın çocukların zihinsel gelişimine olumlu katkı sağladığını düşünen Dursun Girgin, “Müzik ruhun gıdasıdır,” diyenlerin bu düşüncesini destekliyor. Müzik eğitiminin çocukların sosyal hayatlarına da etkisi olduğunu vurgulayan Girgin, diğer insanlarla diyalog kurma becerilerinin geliştiğine inandığını belirtti.

EĞİTMENLİK VE İLETİŞİM

Düğünlerde müzisyenlik yapan Dursun Girgin, kendisinden davul alan çocukların yanına gelerek nasıl çaldığını sorduğunda büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Onlara başka bir alan oluşturmak hoşuma gidiyor,” diyor ve çocukları diğer davulcu arkadaşlarının yanına alarak birlikte çalmalarını sağladığını belirtti.

Ayrıca, meraklı çocuklara zurna eğitimi de veren Dursun Girgin, bu kültürün sadece kendilerine özel olmadığını, isteyen herkesin öğrenebileceğini ifade ediyor. “Bazıları öğretmem konusunda bana kızıyor ama bu konuda söylenenleri dikkate almıyorum. Herkes bu sanatı öğrenebilir ve gerekirse iş olarak yapabilir,” diyerek, müzik tutkusunu gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin altını çiziyor.

Dursun ve Nurten Girgin çifti, müzik kültürünü yaşatmaya ve yeni nesillere aktarmaya kararlılıkla devam ediyorlar.

haberin videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz

https://www.instagram.com/p/DA-fkF6trAP/

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık