Milaslı akademisyen Mehmet Günlük danışmanlığını yapmıştı..

​​​​​​​“COĞRAFİ İŞARET” PROJESİNE TÜBİTAK DESTEĞİ..

Milaslı akademisyen Mehmet Günlük danışmanlığını yapmıştı..
  • 17 November 2022, Thursday 12:53

Amacı, üniversitelerde öğrenim görmekte olan ön lisans ve lisans öğrencilerini, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmek olan ve TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2022/1 dönemi kapsamında yapılan başvuruların destek sonuçları açıklandı.

Milaslı akademisyen Mehmet Günlük’ün Akademik danışmanlığını yaptığı öğrencisi tarafından sunulan “Markalı Zeytinyağı Üreten İşletmelerin Yöneticilerinin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesi: Muğla İli Milas İlçesi Örneği” başlıklı proje önerisi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü.

Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Mehmet Günlük, konu ile ilgili olarak şunlar belirtti:

“Coğrafi işaret (Cİ), Avrupa Birliği tarafından oluşturulan ve ürünlerin yüksek kalite standartlarına sahip olduğunu ve üretimin coğrafi kökene dayalı olarak farklılaştığını belgeleyen kalite işaretidir. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösterir ve garanti eder. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.

Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği (AB)’nden 23 Aralık 2020’de coğrafi işaret almış ilk ve tek Türk zeytinyağı olma özelliğine sahiptir. Milas Sanayi ve Ticaret Odası’nın 2022 yılı verilerine göre 12 tanesi coğrafi işaretli olan toplam 68 adet markalaşmış zeytinyağı nihai tüketici ile buluşturulmaktadır (https://mitso.org.tr/cografi-isaretli-zeytinyag). Milas’ta gerçekleştirilen çeşitli toplantılardaki paylaşımlarda ve basında yer alan haberlerde yerel yöneticilerin ve oda yöneticilerinin coğrafi işaret alan markalı zeytinyağı üreticilerinin sayısının az olduğunu belirten açıklamalarından yola çıkarak coğrafi işaretin Milas’taki markalaşmış on iki zeytinyağı üreticisi dışındaki üreticiler tarafından tercih edilmemesinin sebeplerinin araştırılması ve bu sebepleri ortadan kaldıracak çözüm önerilerinde bulunulması kaçınılmaz olmuştur. Türkiye’de ve dünyada ilk olan bu çalışmada ayrıca coğrafi işaret tescili yaptırmış zeytinyağı üreticileri ile yaptırmamış üreticiler arasındaki kazanç farklılıklarının ortaya konması amaçlanmaktadır.

Projeden elde edilecek sonuç ve çıktıların tarım politikaları üreten yetkililere, üreticilerimize, sanayicilerimize, yerel yöneticilerimize, üniversitede ve özel sektörde çalışan araştırmacılara ve sanayi ve ticaret odalarımıza faydalı olması dileklerimle...”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık