Milas’ta bir ilk..

​​​​​​​KIZILCAYIKIK’TA TATLI PATATES HASADI..

Milas’ta bir ilk..

Kızılcayıkık’ta 5 dönümlük alanda ‘tatlı patates’ hasadı yapıldı. Uzun yıllar yönetici olarak çalışan ve çiftçilik yapmak için işini bırakan kadın çiftçi Sevil Server Koç, Datça’daki tarımsal yatırımları sonrasında, Milas Kızılcayıkık’taki 5 dönüm tarlaya ‘tatlı patates’ ekti. Geçtiğimiz günlerde hasadı yapılan ‘tatlı patates’den çok iyi ürün alan Koç’un hasat çalışmasına, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da katıldı.

Bir holdingde yönetici olarak çalışırken, 30 yıllık işini bırakarak tarımsal üretime yönelen Sevil Server Koç, bu yola, çocuklarını sağlıklı yetiştirebilmek, güvenilir tarım ürünleri tüketmelerini ve sağlıklı beslenmelerini düşünerek başlıyor. İlk tarımsal faaliyetlerine Datça’da başlayan Koç, yaptığı araştırmalar sonrasında, bu yıl Milas Kızılcayıkık’ta 5 dönüm tarlada tatlı patates ekiyor. Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin danışmanlığında bu işe girişen Koç, 5 aylık üretim süreci sonunda, geçtiğimiz günlerde ilk hasadını yaptı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas İlçe Sağlık Müdürü M. Ergun Kırova, Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Kızılcayıkık Muhtarı Cengiz Topel Gökdağ, ziraat mühendisleri ve yöredeki kadın çiftçilerin katılımıyla düzenlenen hasat töreninde, makineli hasat yöntemiyle topraktan çıkarılan patatesler kadınlar tarafından kasalara konuldu. Tatlı patates kullanılarak yapılan kek ve kızartma ikramları da katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Tatlı patates üretimi öncesinde yaptığı araştırmalarda, çok bilinimeyen bu ürünün %97’sinin ülkemize ithal edildiğini gördüğünü belirten Koç, vitamin, mineral, lif kaynağı olması açısından son derece zengin olan bu besinin hiçbir kimyasal, suni gübre ve ilaç kullanmadan üretilmesini amaçladığını belirterek, Günüy ve Orta Amerika ile Hindistan, Çin gibi ülkelerde yayın olarak üretilen tatlı patates çeşitlerinden hangisinin ülkemiz koşullarına uygun olduğuna yönelik denemeleri de içeren bu örnek üretim sonunda, oldukça güzel bir verim aldıklarını ve bundan sonraki yıllarda da bunu daha da geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.

İŞÇİLERİN ÇOĞU KADIN..

Tatlı patates üretiminde çalıştırdığı işçilerin birçoğunu kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Koç, üretimdeki kadın gücüne vurgu yaparak şunları kaydetti:

“Detaylı bir iş akış planı ile yola çıkarak, profesyonel iş yaşamı ile oluşan birikimimi tarımsal bir girişime yansıtabildiğimi görmek beni de şaşırttı. Hasatta beklentimizin üzerinde kaliteli bir verim aldık. Bu başarıda benimle birlikte çalışan kadınlarımızın da payı büyük. Buradan tüm kadın çiftçilerimizin Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Tatlı patates üretimi hakkında bilgi alarak kadın çiftçi ve işçilerle sohbet eden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da girişimci kadın çiftçi Sevil Server Koç'u tebrik ederek, tüm kadın çiftçilerin Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nü kutladı. 

Kadın girişimci ve çiftçi Sevil Server Koç’u tebrik eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise ilçenin bereketli toprakları ve elverişli iklim koşullarıyla birçok farklı ürünün yetişmesine imkan sağladığını belirtti.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık