Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milas'ta konutların yalnızca yüzde 41'i sigortalı

Elazığ ve Malatya’yı vuran depremin ardından konutların yüzde kaçının zorunlu deprem sigortasına sahip olduğu merak konusu oldu. Milas Önder Gazetesi’nin ulaştığı bilgiler; konunun ne denli önemli olduğunu ortaya koydu. Verilere göre; Milas’ta bulunan 52 bin 496 konuttan yalnızca 21 bin 746’sı zorunlu deprem sigortasına sahip. Milas, Muğla’nın ilçelerinde en fazla sigortalılık oranına sahip 3. ilçe. 

Milas'ta konutların yalnızca yüzde 41'i sigortalı

Depremde veya depremin ardından meydana gelen tsunami, yangın ve benzeri afetlerde oluşan zararlardan korumayı amaçlayan Zorunlu Deprem Sigortası, olası bir felaketin ardından vatandaşların kayıplarını karşılıyor. 
1999 yılındaki Marmara Depremi’nin ardından zorunlu hale getirilen deprem sigortası için oranlar halen çok düşük seviyede yer alıyor. Elazığ ve Malatya’da geçtiğimiz haftalarda meydana gelen depremle, DASK’ın önemi bir kez daha gündeme geldi. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, bölgede 15 bine yakın hasar ihbarı aldıklarını söyledi. Güler ayrıca deprem öncesi 123 bin konuttan 43 bininin sigortalı olduğunu ve bu sayının depremin hemen ardından 48 bine çıktığını ifade etti.

Elazığ ve Malatya’daki hasarlar, akıllara Milas’taki durumu getirdi. Konuyla ilgili bilgi edindiğimiz Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Önder Gazetesi’ne veriler paylaştı. Veriye göre; Milas’ta 21 bin 746 poliçe bulunuyor. Milas Belediyesi’nden alınan bilgiye göre ise toplam yapı sayısı 52 bin 496. Buna göre DASK poliçelerinin yapı sayısına oranı yalnızca yüzde 41,4.
Muğla’nın ilçelerinde ise 54 bin 824 adet poliçe ile Bodrum ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise 29 bin 91 poliçe ile Fethiye bulunuyor. 3. Sırada 21 bin 746 ile Milas izliyor. Diğer ilçelerdeki poliçe sayısı ise şöyle: Dalaman 5 bin 754, Datça 7 bin 957, Kavaklıdere bin 86, Köyceğiz 2 bin 977, Marmaris 18 bin 106, Menteşe 15 bin 122, Ortaca 6 bin 295, Seydikemer 3 bin 290, Ula 3 bin 535, Yatağan 4 bin 279.


“MİLAS’IN ALTINDAN 16 KİLOMETRE FAY HATTI GEÇİYOR”
Öte yandan Milas kent merkezi ve çevre mahallelerinden aktif ana fay hatları geçiyor. Milas’ı saran fay hatlarından söz eden Özkaya Zemin Su Araştırma Mühendislik Kurucusu Jeoloji Mühendisi Salih Turhan, konuya ilişkin şunları kaydetti, “Milas kent merkezinin altından aktif ana fay hattı geçiyor. Çeşitli yerlerden incelenen rapora göre fay hatlarından birisi, Karakuyu segmenti. Milas-Söke karayolunun yaklaşık 900 metre güneyinden yola paralel olarak Karakuyu Mahallesinden başlayıp, Milas Belediye binasının yaklaşık 100 metre kuzeyinden geçerek Menteş Mahallesinin yaklaşık 600 metre yakınında sona eriyor. Milas’ın altından geçen Karakuyu segmenti buradan 2 kola ayrılıyor. Bu segmentin kolları ise Bafa Mahallesi’ne kadar uzanıyor.”
Beçin Mahallesinin altından da bir fay hattının uzandığını belirten Turhan, “Alınan son raporlara göre aktif fay hattı, Beçin Mahallesinin altından da geçiyor. Fay, Kalınağıl Mahallesi’ne kadar uzanıyor. Karakuyu segmenti doğu kolu 3 bin 389,54 metre, Karakuyu segmenti güney kolu 5 bin 500,29 metre, Karakuyu segmenti kuzey kolu 6 bin 126,66 metre, Beçin segmenti ise 341,05 metre uzunluğunda yer alıyor. Toplamda yaklaşık 16 kilometre boyunca Milas merkezde fay hattı bulunuyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilcimiz Azmi Peker’in ve meslektaşlarımın bu konuda yaptığı çeşitli zemin etüt sondajlarından aldığı numunelerin değerlendirilmesiyle, bu fay belirtileri sürekli olarak gözlemlenmektedir” ifadelerini kullandı.
“BİRİKİMLERİNİ TEMİNAT, KENDİLERİNİ GÜVENCE ALTINA ALMAKTIR”
Milas’ta sigortacılık alanında faaliyet gösteren Hasan Eren ise DASK poliçeleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. DASK sisteminin oluşturulan havuz içerisinde vatandaşların gayrimenkul birikimlerini teminat kapsamına alabilmek adına devletin kurmuş olduğu bir sistem olduğunu kaydeden Eren, vatandaşların DASK konusunda bazı çekincelerinin bulunduğunu ifade etti. 
Bakış açısındaki eksikliğin tüm sigortalarda olduğunu kaydeden Eren, “Burada bir bilgi eksikliği var. Bir evin maliyetine baktığımız zaman yeniden satın almak kolay değil. Vatandaşlarımızın sigorta yaptırarak kendilerini garanti altına almaları gerekiyor. Halkımız bazen ‘sigorta karşılamıyor’ diyor ama metrekare, bina inşa yılı, binanın yapısı gibi bilgiler doğru girildiği takdirde poliçeden faydalanmaları mümkün. Sigortacılıkta iki tanım vardır. Eksik ve aşkın sigorta. Eksik sigortada ödemeler ya olmayabilir, ya da ne kadar eksik bildirilmişse eksik ödeme olabilir. Aşkın sigortada da fazla prim ödemiş olursunuz.” dedi.
Eren, “Sigorta bilincinin artması gerekiyor. Deprem sigortasının açılımı ‘Zorunlu Deprem Sigortası’. Böyle olunca vatandaştan tepki geliyor: ‘zorla cebimden para alınıyor’ deniliyor. Aslında poliçeler kendi menfaatlerine. Sigorta; birikimlerini teminat, kendilerini güvence altına almaktır. Deprem bölgesindeyiz. Vatandaşların DASK yaptırması gerekiyor.” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 1

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis