Milletvekili Ergun, “ücretsiz seyahat desteği”ni sordu

​​​​​​​İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a Özel Toplu Taşıma araçlarına yönelik uygulanan “ücretsiz seyahat desteği”nin artırılıp artırılmayacağını sordu.

Milletvekili Ergun, “ücretsiz seyahat desteği”ni sordu
  • 14 November 2022, Monday 9:48

TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, maliyetlerin arttığını ve özel toplu taşıma sektöründe birçok esnafın iş bırakma raddesine geldiğini belirten Ergun, belediyelerin içinde bulunduğu mali koşullarda bu sektörü desteklemesinin zor olduğunu ifade ederek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ücretsiz seyahat desteğini artırması gerektiğini savundu.

Metin Ergun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a şunları sordu:

“Bilindiği üzere Bakanlığınız, 04/03/2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği doğrultusunda özel toplu taşıma araçlarına ücretsiz seyahat desteği sağlamaktadır. 4736 Sayılı Kanun çerçevesinde belediyelerce yetki verilmiş olan şehir içi özel toplu taşıma araçları bu kapsama dahildir. Bu çerçevede; asgari %40 engelli olanlar, ağır engelliler ile bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri, gaziler, şehit ve gazi yakınları, 65 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımız toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaktadır.

Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu ekonomik kriz sebebiyle maliyetler artmakta, bu durum birçok sektörü olduğu gibi özel toplu taşıma sektörünü de olumsuz etkilemektedir. Özellikle akaryakıt, sanayi ve bakım, sigorta, kasko, muhasebe ve diğer kalemlerde yaşanan gider artışları sektörü oldukça zor durumda bırakmaktadır. Girdi maliyetleri her geçen gün artarken, özel toplu taşıma sektörünün gelirleri aynı oranda artmamaktadır. Söz konusu sıkıntılar, özel toplu taşıma sektöründe hizmet veren birçok vatandaşımız açısından sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu sebeplerden dolayı, birçok toplu taşıma esnafı iş bırakma ve sektörden çekilme raddesine gelmiştir. Sektörde yaşanan bu sıkıntılar derinleşirse çok sayıda esnafımız çalışanları ve aileleriyle birlikte müşkül duruma düşeceklerdir.

Bununla birlikte, Türkiye genelinde belediyelerimizin içinde bulunduğu mali koşullar bu sektörü destekleme konusunda son derece kısıtlıdır. Belediyelerin içinde bulunduğu şartlar da dikkate alındığında, Bakanlığınız tarafından özel toplu taşıma araçlarına sağlanan gelir desteğinin artırılması son derece faydalı olacaktır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1. Bakanlığınızın özel toplu taşıma araçlarına sağladığı ücretsiz seyahat desteğini artırmak gibi bir çalışması var mıdır?

2. Eğer böyle bir çalışma varsa, nasıl bir iyileştirme yapılması planlanmakta ve hangi tarihte yürürlüğe sokulması hedeflenmektedir?

3. Bakanlığınızın, söz konusu kategorilerde yer alan vatandaşlarımıza ücretsiz seyahat desteğini doğrudan nakdi olarak yapmak gibi bir çalışması var mıdır?”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık