Milletvekili Girgin: “Milas Zeytinyağı, Türk Zeytinyağı sektöründe bir devrim gerçekleştirdi”

​​​​​​​CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Milas Zeytinyağı’nın AB Coğrafi İşareti olan ilk ve tek Türk zeytinyağı olması nedeniyle bir mesaj yayınlayarak, bunun olası sonuçlarını değerlendirdi.

Milletvekili Girgin: “Milas Zeytinyağı, Türk Zeytinyağı sektöründe bir devrim gerçekleştirdi”

Girgin’in mesajı şöyle:

“Milas Zeytinyağı Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan ilk ve Türk zeytinyağı olmuştur. Bu karar, 10 milyon dolayında zeytin ağacına sahip olan ve ürünün bol olduğu "var yılı"da 18 bin ton zeytinyağı üreten Milas ilçemiz ve Milaslı zeytin üreticileri için çok önemli gelişmedir.Çünkü Milaslı üreticilere, Milas ekonomisine var yılında, fazladan yaklaşık 150 - 200 milyon TL gibi bir katkı sağlayacaktır. Çünkü daha önce, çok büyük bir kısmı rafinajlık dökme zeytinyağı olarak ihraç edilmekte olan Milas zeytinyağı, bundan sonra markalı, özel ambalajlı ürün olarak AB pazarlarına girecektir. Yani, Milas zeytinyağı artık işlenecek, paketlenecek ve markalı ürün olarak ihraç edilecektir. Bu da ek istihdam, ek katma değer, ülkeye girecek ek döviz kaynağı demektir.

Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret almayı başaran ilk ve şimdilik tek Türk zeytinyağı olması, sadece Milas için değil Türk zeytinyağı sektörü açısından da tam anlamıyla bir devrimdir. Çünkü yıllarca İtalyan, İspanyol ve Yunan zeytinyağı üreticilerinin elinde olan Avrupa zeytinyağı pazarında Türk zeytinyağının adı hiç de olumlu bilinmiyor, hiç de iyi anılmıyordu.  Milas zeytinyağının AB'den coğrafi işaret tescili almasıyla birlikte Avrupa'daki "Türk zeytinyağları rafinajlık yağlardır" tabusu da yıkılmıştır. Böylece Türk zeytinyağı için AB'in kapıları ardına kadar açılmıştır. Bunu başardığı için Milaslı zeytinyağı üreticilerine, onlara öncülük yaparak AB coğrafi işareti alınmasını sağlayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası'na ve Odanın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Reşit Özer'e, Oda çalışanlarına ne kadar teşekkür etsek azdır.

 

Milas zeytinyağının AB kapılarını açması, diğer zeytinyağı üretim bölgesindeki üreticilerimiz ve Odalarımız için de örnek olmalıdır. Onlar da AB kapılarını zorlamalıdır. Onlar da AB'den coğrafi işaretler alarak kalitelerini tescillendirmeliler ve Avrupa pazarlarına markalı özel ve kaliteli  ürünler olarak girmelidirler. 

Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alarak sadece Milas zeytinyağı için değil tüm Türk zeytinyağı için AB kapılarını açan Milas Ticaret ve Sanayi Odası'na, böylesine kaliteli bir zeytinyağını bin bir emekle üreten Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticilerimize çok teşekkür ediyor, bu üstün başarıları nedeniyle kendilerini kutluyor ve bereketli bir zeytinyağı sezonu diliyorum.”

*Not: Milas'ta var yılında üretilen 18 bin ton zeytinyağının AB coğrafi işareti alınmasıyla birlikte üretici erken hasat / soğuk sıkıma yönelerek coğrafi işaret standartlarında zeytinyağı üretimine yönelecektir. 18 bin ton zeytinyağının dörtte birinin coğrafi işaret standartlarında üretildiğini var sayarsak bu 4 bin 500 ton demektir. Bugün dökme yağ olarak 20 TL dolaylarında satılmakta olan zeytinyağı coğrafi işaretli ürün olarak özel müşterilerine 60 - 180 TL arasında satılmaktadır. Bu durumda sadece kg. başına +40 TL ek gelir getireceğini hesaplarsak :

4 500 000 kg x 40 TL = 180 000 000 TL ek artı değer elde edilir.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık