Milletvekili Girgin:  “2. LİMAN GÜLLÜK KÖRFEZİ’NİN İDAM FERMANIDIR!”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Kıyıkışlacık Mahallesi’nde yapılması düşünülen liman projesini TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada gündeme getirdi. Girgin konuşmasında, bu liman projesinin, ekolojik hayatı ve doğayı tamamen yok edecek bir idam fermanı niteliğinde olduğunu vurguladı. 

Milletvekili Girgin:  “2. LİMAN GÜLLÜK KÖRFEZİ’NİN İDAM FERMANIDIR!”

Projeyle ilgili, Muğla Valiliği 4 Ocak’ta halkın, kurumların ve belediyelerin olumsuzdur görüşüne rağmen, “Halkın Katılımı Toplantısına gerek duymadan, “ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir” kararı almıştı. Buna itiraz eden yöre halkının dava açmasının ardından Muğla Valiliği ÇED sürecini başlatan yeni bir karar aldı. Bu kapsamda 29 Haziran’da Kıyıkışlacık mahallesinde ÇED toplantısı yapılacak.

BALIKÇILIĞA, TURİZME, YAŞAM VE SİT ALANLARINA DARBE

Girgin konuşmasında şunları söyledi; “Muğla’nın Milas ilçesi Kıyıkışlacık Mahallesi’nde yapılması düşünülen liman projesi yaşam alanlarına huzuru bozacak kadar yakın mesafede yer alacaktır. Bu liman; ekolojik dengeleri bozacak, yaratacağı gürültü ve kirlilik nedeniyle balıkçılığa, turizme, çevreye ve bölgenin SİT alanı olması nedeniyle kültür varlıklarına zarar verecektir.

Deniz dibi kazısı, körfezin ekolojisini bozacaktır. Büyük tonajlı gemiler, körfezi kirletecektir. Hali hazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre, çok kirli deniz kategorisinde olan körfez en kirli kategorisine geçecektir.”

HALKIN BELEDİYELERİN VE UZMANLARIN SESİNE KULAK VERİN

“Körfezde ikinci liman, körfezin idam fermanıdır! Başta Kıyıkışlacık, Zeytinlikuyu, Boğaziçi ve Güllük sakinleri olmak üzere bütün Muğla, belediyeler ve MUSKİ dahil birçok kurum ve uzman bu limana karşıdır. İktidar bu itirazlara kulak vermelidir. Bu projeye onay ve ruhsat verilmesi doğru değildir. Bu mesele sadece körfezin değil, ülkemizin, hatta üzerinde yaşadığımız yerküremizin meselesidir.

Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre, bir körfezin ekolojik yapısı çok uzun yıllar içerisinde oluşmaktadır. Buraya liman yapılması halinde bu limana gelecek ağır tonajlı gemiler gemilerin balast suları ve devasa motorları körfezin dip yapısını karıştıracağından dolayı mevcut ekosistem bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Ayrıca, denizlerde yapılacak dip kazıları deniz dibindeki kabuklu canlıların yaşam alanlarını bozacağı gibi bu bölgedeki balık yumurtalarına da zarar verecektir. Aynı zamanda bölgenin ekosistemine adapte olmuş ekolojik balık türlerinin buraya bir daha geri dönmemek üzere terk etmesine neden olacaktır.”

2. LİMAN ISRARININ NEDENİ NEDİR?

“Vatandaşlarımız soruyor, biz de soralım; Kıyıkışlacık mahallemiz 3 bin yıllık tarihe ışık tutacak tarihi eserlerin; müze, balık pazarı, kalenin bulunduğu bir turizm bölgesidir. Birinci derece sit bölgesidir. Burası dünya mirasıdır. Belediyeler karşı, halk karşı, Sivil Toplum Örgütleri karşı, o halde niye bu ısrar?”

Girgin sözlerini konunun takipçisi olacaklarını belirterek bitirdi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık