Mimarlar Odası’ndan çimento fabrikası açıklaması

Mimarlar Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu, Muğla’ya kurulması düşünülen Çimento Fabrikası ile ilgili olarak verdikleri onayın, ‘çekinceli bir onay’ olduğunu belirten yazılı bir açıklama yaptı.

Mimarlar Odası’ndan çimento fabrikası açıklaması
  • 05 January 2022, Wednesday 11:14

Açıklama şöyle:

“30 Aralık 2021 tarihinden itibaren çeşitli basın organlarında yer alan haberlere göre Bayır’da yapılacak olan Entegre Çimento Fabrikası’na Menteşe Belediyesi tarafından ruhsat kesildiği öğrenilmiştir.

Bugün itibariyle gelinen noktada ise yine basından takip ettiğimiz kadarıyla söz konusu tesise Menteşe Belediyesi tarafından tüm bu olumsuzluklara rağmen ruhsat kesilmiş olmakla birlikte, kesilen ruhsatın meşruiyeti için de projenin meslek odaları tarafından da onaylandığı bilgisi paylaşılmıştır.

Menteşe Belediyesi’ne yapı ruhsatı alınması için hazırlanan mimari projenin Mimarlar Odası’na mimar müellifi tarafından sunulmasından sonra konu ile ilgili yasal süreçlerin tamamlandığı anlaşılmış ve eldeki bilgilere göre araştırmalar yapılarak MD-ÇED (Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirme) raporumuz hazırlanmıştır. Söz konusu Odamız onayına sunulmuş olan proje, hazırlanmış olan bu raporla 01.10.2021 tarihinde çekinceli olarak onaylanmıştır. Çekinceli olarak onaylanan projeye ilişkin rapor gereği için mimar müellife, mal sahibine, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Menteşe Belediyesi’ne iletilmiş, bununla birlikte Valilik başta olmak üzere toplamda 23 adet farklı kuruma da bilgi için iletilmiştir.  

Odamızın hazırlamış olduğu raporda, genel anlamda ÇED süreçlerinin yanlış yürütüldüğü, ÇED raporu içerisinde yer alan bilgilerin, meteorolojik verilerin ve analizlerin doğru verileri yansıtmadığı, raporun objektif ve sağlıklı teknik sonuçlar içermediği belirtilmiş, yargı kararlarında ve son bilirkişi raporlarında çelişkiler gözlemlendiği ve yapılması düşünülen tesisin çevresel olumsuz etkileri yeterli ve doğru şekilde ele alınmadığı ifade edilmiş olup;  bölgedeki doğal yaşam ve buna ek olarak bölgedeki sosyal yaşamın bahsi geçen bu tesisten dolayı olumsuz olarak etkileneceği açıkça ifade edilmiştir. 

Mimarlar Odası Muğla Şubesi olarak mimarı tarafından mesleki denetim için Odamıza sunulmuş olan projenin TMMOB Mimarlar Odası’nın Genel Kurul kararları, iç düzenlemeleri ve Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca, Oda’nın kamu yararına çalışan bir meslek kuruluşu olması ve bu nedenle 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile yükümlendiği kamuyu ilgilendiren mesleki konularda ilgili idarelere görüş ve önerilerde bulunma”  görevinin yerine getirilmesi amacı ve sorumluluğu ile yasalar ve çevresel etkileri bakımından sakıncalar yaratacağı kanısına varılarak çekinceli olarak onaylandığını belirtir, söz konusu projenin sanki sorunu yokmuşçasına Odamızdan onay aldığı konusundaki ifadenin doğruları yansıtmadığını basına ve kamuoyuna duyururuz.”

 

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık