Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

MİTSO DA DESTE OLACAK... BEÇİN ARKEOLOJİ KAZILARI 12 AY DEVAM EDEBİLİR

*Beçin kazılarının 12 ay devam etmesi durumunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünün, eğitimlerini Milas'ta yapması söz konusu olacak. Bu durumda Milas'a 40 ile 80 arasında arkeoloji ve sanat tarihi öğrencisi ile öğretim üyeleri gelecekler.

MİTSO DA DESTE OLACAK... BEÇİN ARKEOLOJİ KAZILARI 12 AY DEVAM EDEBİLİR
  • 12 December 2018, Wednesday 9:34

            UNESCO'nun Dünya Mirası geçici listesinde yer almakta olan Beçin Ortaçağ Kenti'nde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş tarafından sürdürülmekte olan arkeolojik kazıların 12 aya çıkarılması olasılığı belirdi. Kazıların 12 aya çıkması durumunda Üniversitenin arkeoloji ve sanat tarihi eğitimleri de en az iki ay boyunca Milas'ta yapılacak.

            Milas'taki Beçin Kalesi ve Ortaçağ Kenti kalıntılarında sürdürülmekte olan arkeolojik kazıların 12 aya çıkarılması umudu belirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm potansiyeli yüksek olan arkeolojik alanlardaki kazıların 12 aya çıkarılması düşüncesi kapsamında Ankara'da, 30 kadar kazı başkanının davet edildiği bir toplantı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un davetiyle yapılan toplantıda Bakan, kazı başkanlarından kazılarını 12 aya çıkarmalarını istedi ve bu konuda kendilerini bakanlık olarak destekleyeceklerini ifade etti. Bakan Mehmet Ersoy, kazı başkanlarındangerekirse üniversitelerinde sürdürmekte oldukları arkeoloji ve sanat tarihi eğitimlerini kazı alanlarında yapmalarını da isteyerek bu konuda gerekli altyapının oluşturulması için yerel olanaklardan da yararlanılmasını talep etti.

            Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yapılan ve 30 kadar kazı başkanının davetli olduğu toplantının ardından Milas'a gelen Beçin Kalesi ve Ortaçağ Kenti Kalıntıları Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un talebi doğrultusuna Beçin kazılarının da 12 aya çıkarılması için çalışma başlattı. Beçin kazılarının 12 aya çıkarılabilmesi için yerelden de destek sağlayabilmek için Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Prof. Dr. Kadir Pektaş, iki öğrencisi ile birlikte MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'i ziyaret ederek projeyi anlattı. Beçin kazılarının 12 aya çıkarılması durumunda öğrencilerinin arkeoloji ve sanat tarihi eğitimlerinin de Milas'ta yapılması gerekeceğini ifade eden Prof. Dr. Kadir Pektaş "Sayın Bakanın talebi doğrultusunda biz de Beçin’de kazıları 12 aya çıkarabiliriz. Milas ve Beçin bu proje için uygun. Bu durumda Beçin'de bir yandan kazıları sürdürürken bir yandan da arkeoloji ve sanat tarihi eğitimlerini vereceğiz. Böyle olunca da üniversitemizden Milas'a  40 ile 80 arasında öğrenci gelecek ve eğitimlerini burada sürdürecektir. Tabi öğrencilerimizle birlikte öğretim üyeleri de Milas'a gelecektir. Bu durumda bizim de bina, derslik, derslik araç gereçleri gibi bazı ihtiyaçlarımız oluşacak. Bunların bir kısmını Bakanlık karşılayacak. Bir kısmını da yerel imkanlarla karşılamak durumunda kalabiliriz" diyerek destek istedi.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, projeye göre Milas'ta İstanbul Medeniyet Üniversitesi'ne bağlı olarak fiilen bir arkeoloji ve sanat tarihi bölümünün açılması veya üniversitenin bir bölümünün Milas'a taşınması durumunun söz konusu olacağını belirterek "Biz Milaslılar olarak bu projeden çok memnun oluruz. Beçin kazılarının 12 aya çıkarılması, ve eğitimin de burada yapılacak olması Milaslılar için önemli bir gelişme. Kazıların 12 aya çıkarılması Milas'a gelecek turist sayısını da arttıracaktır" dedi. MİTSO olarak projeyi destekleyeceklerini belirten Reşit Özer "Biz, Odamızın imkanları ölçüsünde elimizden gelen desteği vermeye hazırız" dedi.

            Daha sonra MİTSO'nun Beçin Kazılarının 12 aya çıkarılması için gereken desteğin verileceğine ilişkin olarak MİTSO ile Beçin Kazı Başkanlığı arasında bir protokol yapıldı. Yapılan protokolün de içinde olduğu dosya daha sonra Prof. Dr. Kadir Pektaş tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderildi.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis