Muğla 5. Uluslararası Zurnazen Festivali başladı... Tam bir müzik ziyafeti

Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl eylül ayında düzenlenen Zurnazen Festivali’nin açılışı Milas’ta gerçekleştirildi. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından ünlü virtüözlerin sahne aldığı festivalin ilk gecesi tam bir müzik ziyafetiydi.

Muğla 5. Uluslararası Zurnazen Festivali başladı...  Tam bir müzik ziyafeti
  • 04 September 2019, Wednesday 10:58

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıldır düzenlenen ve Muğla’nın çeşitli ilçelerinde 4 gece sürecek olan Zurnazen festivalinin açılışı bu kez Milas’ta gerçekleşti. Konser öncesi Hacıilyas mahallesinde toplanan kortej, ellerinde meşaleler ve bayraklarla Atapark’a kadar yürüdü.  Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla milletvekilleri Mürsel Alban, Suat Özcan, belediye meclis üyeleri ve büyük bir izleyici kalabalığı yerlerini alınca, Dibekdereli çocuk ve gençlerden oluşan bir topluluğun zurnayla çaldığı yöresel ezgilerle müzik ziyafeti başladı.

Festivalin bu yılki temasının “Barış” olduğunu belirten Melike Öcalan’ın canlı sunumuyla ve alkışlarla sahneye çıkan Gürün ve Tokat, kısa birer konuşma yaptı. Tokat, Osman Gürün’e teşekkür edip, herkese iyi eğlenceler diledi. Gürün, Uluslararası Zurnazen Festivali'nin dünyada ilk ve tek olduğunu belirterek,  şunları söyledi:  “Zurna, dünyada en geniş alanda çalınan ortak enstrüman. Bütün coğrafyalarda zurnanın sesini duyan, orada yaşayan herkese değişik duygular yaşatıyor ve sesi yakın geliyor. Bu geniş coğrafyada zurna ile barış içinde yaşamaya dair bir şeyler söylemek istiyoruz. ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ olsun diyoruz.”

“Zurnasız, kızı gelin etmezler”

Virtüözlerden önce sahne alan Tuğra Yürük, iki şarkı seslendirdikten sonra, Ünal Yürük’ü sahneye çağırdı. Yürük, sunucunun sorusunu, “Kızı sahipsiz bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya varır, derler. Ama, zurnasız da kızı gelin etmezler” diye esprili bir şekilde yanıtladı.

Yurtdışından 7 zurna ustasının yanı sıra Türkiye’nin de çeşitli yerlerinden ve Milas’ın Dibekdere köyünden sanatçıların sahne aldığı konserde, Muğlalı Hakan Akarca’dan sonra, seyircileri coşturan Mısırlı El Yased Huseyinata, sempatik tavırları ile de beğeni  topladı. Daha sonra sırasıyla, Manisa’dan Halil Çokyürekli, Tayvan’tan iki müzisyen, Erzurumlu Şevkat Almaz, Azerbaycan’dah Alehzar Rominov, Manisa’dan Haydar Curacı, Milas’tan Veysel Girgin, Bulgaristan’dan Pepi Aluşef, Kırklarelili Hasan Çakan, Makedonya’dan Miço Dalipi birbirinden güzel yöresel ve popüler şarkıları “Zurnistanbul” Orkestrası eşliğinde seslendirdiler. Festivalin konuk virtüözlerinden Eskişehirli Cafer Nazlıbaş ise kabak kemanesi ile dinleyenleri adeta mest etti.

Konser sonunda, her zaman olduğu gibi, sanatçılar topluca sahneye çıkarak İzmir Marşı’nı çaldılar.

Zurnazen Festivali Devam Ediyor..

3 Eylül Salı Marmaris'teki 19 Mayıs Gençlik Meydanı'nda, 4 Eylül Çarşamba günü Menteşe'de Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek festival, 5 Eylül Perşembe günü Fethiye'de Beşkaza Meydanı'nda sunulacak performanslarla sona erecek.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık