Muğla Barosu Milas Temsilcisi Ozan Güngör: “Bütün adalet çalışanları aynı gemideyiz”

​​​​​​​Adli yıl, bugün sabah saat: 90.30'da düzenlenen törenle başladı. Her yıl olduğu gibi adliye çalışanları 20 Temmuz’da tatile girmişti. Bu süre içinde adli vakalar, nöbetçi savcı ve hakimlerce yürütülüyordu.

Muğla Barosu Milas Temsilcisi Ozan Güngör: “Bütün adalet çalışanları aynı gemideyiz”
  • 01 September 2022, Thursday 12:00

            1 Eylül’de başlayan Adli Yıl’ın açılışı nedeniyle, her yıl olduğu gibi dün de Muğla Barosu Milas Temsilciliği’ne bağlı avukatlar, Atapark’ta çelenk koymak ve saygı duruşunda bulunmak için toplandılar. Ancak, gelenek olduğu üzere Milas Adliyesi’nde görev yapan savcılar ve hakimler, bu yılki Adli Yıl’ın açılış töreninde bulunmadılar.

            Konuştuğumuz avukatlar, “Aslında Adli Yıl açılış törenine, adliyenin üç ayağı olan savcılar, hakimler ve avukatlar katılırlar ama adliyenin yöneticisi olarak bu törenin asıl çağrıcısı Başsavcı’dır. Geçmiş yıllarda başsavcılarımız, savcılar, hakimler ve avukatlar hep birlikte Adli Yıl açılışını yapardık. Ancak görüyoruz ki, bu yıl adliyenin savcı ve hakim kanadından kimse gelmemiş; bu üzücü bir durumdur” demekle yetindiler.

            Muğla Barosu Milas Temsilciliği’nce gerçekleştirilen Adli Yıl açılış töreninde, Muğla Barosu Milas Temsilcisi Ozan Güngör, Baro adına çelengi Atatürk Anıtı’na koyduktan sonra, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması gerçekleştirildi. Ozan Güngör’ün konuşmasının ardından avukatlar ellerindeki karanfilleri Atatürk Anıtı’na bıraktılar.

Daha sonra, Ozan Güngör bir konuşma yaparak, ‘Bütün adliye çalışanlarının aynı gemide olduğu’ vurgusunu yaptı. Ozan Güngör’ün konuşmasının tam metni şöyle:

“Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü;

            Benedictus de Spinoza barışı; “Barış, savaşın oImaması demek değiIdir. O, bir erdem, bir ruh haIi, iyiIikseverIiIik eğiIimi, güven ve asaIettir” sözleriyle açıklamıştır.

            Şüphesiz ki barış, kişinin kendisini güvende ve iyi hissetmesini sağlayacak ortamın hazırlanması ile mümkün olacaktır.

            Kişinin kendini güvende hissetmesini sağlayabilmek de cumhuriyet ile hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ile sağlanabilecektir.

            Bu adli yıl açılışında salt sorunlardan bahsetmek istemiyorum. Çünkü görüyorum ki adli yıl açılışı olmasına karşın yalnız avukat meslektaşlarımızla adli yıl açılışını gerçekleştiriyoruz.

            Aynı sırayı paylaştığımız hakim, savcı meslektaşlarımız, adalet aranırken olmazsa olmazlarımız, daire müdürlerimiz, kalem müdürlerimiz, adliye ve infaz kurumu çalışanı, adalet emekçisi mesai arkadaşlarım olmadan, hepimizin sorunlarına değinmeden ne söylesem eksik kalacaktır. Oysa hepimiz aynı gemideyiz ve geminin yol alması için gereken güç bellidir. Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı.

            Sözlerini tasvip etmesem de geçen hafta ülke gündemine meşgul eden bir tutuklama gerçekleşmiştir. İfade özgürlüğü çerçevesindeki terbiye sınırlarını aşan sözler neticesinde atılı suçlamaların yasal unsurları oluşmamıştır. Şarkıcının kaçma ve delilleri karartma şüphesi yoktur. Kaldı ki atılı suçtan ceza dahi alsa infaz aşamasında hakkında yakalama kararı çıkarılamayacak şahıs hakkında tutuklama kararı verilmesi hukuki güvenlik ilkesine aykırıdır. Tutuklama kararı ile hukuk standartı kalmamıştır.

            Bu ve benzeri kararlar halkın bağımsız yargıya ve hukuk devletine olan inancını zedelemektedir.

            Vatandaşların kendilerini güvende hissettikleri ülkeleri diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkının teminatı ise bağımsız savunmadır. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin ya geç ya da hiç tecelli etmediği bir sistemin mülkün temeli olması imkansızdır. Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin yaşama geçtiği, herkes için adil bir adli yıl istiyoruz.

            Yargının şeffaflaşması, hak arama özgürlüğünün sağlanması ve adil yargılanma hakkının tesisi için önemli olanın dilek ve temenniler olmadığını belirtmiştim. Önemli olan Lekesiz, Tarafsız, Adil, hak ve hakkaniyete uygun kararlar verebilmek ve vatandaşa Türkiye’de hakimler var dedirtebilmektir.

            Yeni yargı yılının, adaletin her ihtiyaç sahibine tam ve eksiksiz dağıtıldığı, devletin temeli olan adaletin ve adalete güven duygularının güçlendirildiği bir yıl olması dileklerimle, yeni adli yılımızı kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık