Muğla Milletvekili Metin Ergun, deniz araçlarında sigorta sorununu meclise taşıdı

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Denizcilerin Sigorta sorununu gündeme getirerek, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir yazılı soru önergesi verdi.

Muğla Milletvekili Metin Ergun, deniz araçlarında sigorta sorununu meclise taşıdı

 

Ergun’un önergesi şöyle:

“Bilindiği gibi, araç ve yolcu taşıyan gemilerle birlikte günübirlik gezinti–tenezzüh gemileri de 28/07/2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 16/03/2022 tarihli "Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve ilgili diğer mevzuat hükümleri gereğince “Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” yaptırmakla yükümlüdürler. Bu doğrultuda gezinti–tenezzüh gemileri, “Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği”ne göre, diğer deniz araçlarında olduğu gibi 12 yolcu üzerinde yolcu başına 250.000 sdr (400.000 Dolar), 12 kişi ve altında yolcu taşıyanlarda ise yolcu başına 250.000 TL teminat belirlenmiştir. Gezinti–tenezzüh gemileri açısından yolcu kapasitelerine bakılarak yolcu başı teminat belirlenmesi izaha muhtaç bir durum teşkil etmektedir. Zira turizm amaçlı teknelerle yapılan geziler turistik bir aktivitedir ve zorunlu ulaşım hizmeti veren deniz araçları ile aynı yükümlülüklere tabi tutulmaktadır.

Ayrıca, yolcu başı yaklaşık 400.000 Dolar teminatın gerekli olup olmadığı konusu tartışmaya açık iken, mevcut şartlarda ülkemizin ekonomik gerçeklerine de uygun değildir. Yüksek teminat herhangi bir kaza anında yüksek ödeme doğuracağından suiistimale açıktır. Çünkü sigortalamanın temel amacı zarar göreni zengin etmeden zararının karşılanmasıdır.

 

Bununla beraber, belirli sürelerle alınması gereken Denize Elverişlilik Belgesi için sigorta primlerinin ödenmiş olmasının zorunluluğu, mevcut ekonomik koşullarda bu sektörü adeta iş yapamaz hale getirmektedir.  Öte yandan, sigorta primlerinin yüksek oluşu bu sektördeki rekabet koşullarını oldukça kısıtlayıcı bir faktör olarak karşımızda durmaktadır. Dolayısıyla gezinti–tenezzüh gemileri için belirlenen sigorta tarife miktarları konusunda piyasa gerçekleri ile uyumlu ve rekabetçi bir piyasa oluşumunu sağlayıcı şekilde düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

  1. Bakanlığınızın, gezinti–tenezzüh gemileri için belirlenen sigorta tarife miktarlarının adil, rekabetçi ve gerçekçi bir şekilde revize edilmesi için herhangi bir çalışması var mıdır?

 

  1. Eğer Bakanlığınızın bu konuda herhangi bir çalışması varsa, karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi sigortası gibi, bütün sigorta şirketlerinin poliçe üretebileceği, adil rekabeti sağlayıcı ve söz konusu deniz araçlarında daha uygulanabilir bir sigortalama yöntemi kullanılacak mıdır?

 

  1. Gezinti–tenezzüh gemileri için Denize Elverişlilik Belgesi alırken sigorta primlerinin ödenmesi zorunluluğu karşısında Bakanlığınız tarafından sektörü rahatlatacak ve işlerini kolaylaştıracak bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık