“Muğlalılarla gurur duyuyorum”

ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -

“Muğlalılarla gurur duyuyorum”

Basında sansürün kaldırılışının 108’inci yılı ve “Basın Bayramı” dolayısıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından, ilimizgenelinde çalışan tüm gazetecilere yönelik kahvaltılı bir buluşma etkinliği düzenlendi… Programda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, darbe kalkışmasının ardından yaşanan süreçte basının gücünün bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, 24 Temmuz Basın Bayramı’nın artık 15 – 24 Temmuz Basın Haftası olarak kutlanılması önerisinde bulundu …

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından, 23 Temmuz Cumartesi günü saat 10’da Muğla’da bulunan Keyf Oturağı’nda kahvaltılı bir buluşma etkinliği düzenlendi. Programa, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, daire başkanları, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ünal Türkeş, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, Fethiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mesut Bölük ve ilimizin tüm ilçelerinden gazeteciler katıldılar.

Çok hassas bir dönemdeyiz

Etkinlikte ilk söz Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan’a verildi. 24 Temmuz tarihini basın mensupları olarak dayanışma günü olarak kutladıklarını belirten Kaytan, “Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Etkinliklerimizi yapma konusunda tereddütlerimiz vardı. Ancak bu günler biz gazeteciler için çok önemli. Bu günü dayanışma gecesi adı altında kutlayacağız. Kahvaltı için büyükşehir belediye başkanına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Sansürün kaldırıldığını

söyleyemeyiz

Kaytan’ın ardından söz alan Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut ise, “24 Temmuz 1908 sansürün kaldırılışının yıldönümü. Bu özel günde gazeteciler olarak kutlama değil, dayanışma etkinlikleri düzenliyoruz. Basınımızın üzerinden sansürün tam anlamıyla kaldırıldığını söyleyemeyiz. Bizlere çalışmalarımızda destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Biz cemiyet olarak bu yıl basın gecemizi ve ödül törenimizi ülkemizin içerisinde bulunduğu hassas dönemden dolayı, bu hassas dönemde görev yapan arkadaşlarımızdan dolayı erteledik. İnşallah ileriki bir tarihte bir araya geleceğiz” derken, Fethiye Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Mesut Bölük, “Bizler Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de sloganında ifade edildiği gibi biriz. Düştüğümüz zaman birbirimizi kaldırmayı da iyi biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylarda da gördük ki, kara gün dostu bir Muğlayız. Birçok ilde bazı gazeteciler ifadelerine başvurulmak üzere emniyet veya jandarmaya davet edilirken, Muğla’da böyle bir olay yaşamadık. Çok şükür Muğlamızda böyle nifak tohumları ekilmemiş. Sayın Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün bizleri bu önemli günde hiç unutmuyor. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Dr. Gürün’e teşekkür

Cemiyet temsilcilerinin yapmış olduğu konuşmaların ardından Muğla Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ünal Türkeş de söz alarak, “Bugün büyükşehir belediye başkanlığınca düzenlenen kahvaltıda bir araya geldik. Gelen tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Bugün aramızda büyükşehirin önemli daire başkanları ve müdürleri de var. Son yapılan yerel seçimlerin ardından Muğla, Dr. Osman Gürün ve ekibi tarafından büyükşehir olarak yönetilmeye başlandı. Şimdiye kadar geçen süreç içerisinde ilimizde yapılan yatırımlar ortada. Başkan Gürün’e ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Bugün burada olmayabilirdik

Programa katılan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise yaptığı konuşmada, “Bir hafta önce ülkemiz çok önemli bir noktadan geçti. Bir darbe girişimi oldu. Darbe girişimi gerçekleşseydi bugün burada olmayacaktık. Cumhuriyetimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Medyanın gücü olmasaydı belki bu darbe gerçekleşebilirdi. Geçmişteki yayın yasaklarında neler yaşandığını görmüştük, okumuştuk, duymuştuk. Yasağın olmadığı zamanlarda da basının neler yapabileceğini gördük. Masum askerler bir yana, suçu bulunan herkes cezalandırılmalı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Menteşe Belediyesi kurulmuştu. Sizlerin yaptığı haberler bizim gibi kurumlar açısından da çok önemli. Ben bu kahvaltının düzenlenmesini sağlayan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum, gününüzü kutluyorum” dedi.

 

Bugün buralara nasıl geldik

Programın son konuşmacısı olarak söz alan ev sahibi Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, katılan tüm gazetecilere teşekkür ederek günlerini kutladı.

Konuşmasını 15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişimine değinerek sürdüren Başkan Gürün, “15 Temmuz tarihi çok önemli. Çok ders çıkarmamız gereken, çok ucuz atlatılmış. Geleceği planlarken, buralara nasıl geldiğimizi çok irdelememiz gerekiyor. Bu kötü durumu hepimiz nefretle kınadık. Şimdiye kadar birçok darbe gördüm. Bugün buralara kadar nasıl geldik. Bunu irdelememiz ve hatalarımızı görmemiz lazım. Türkiye Cumhuriyetini çağdaş bir geleceğe nasıl taşıyabiliriz, bunu da irdelememiz lazım. Birlikte verdiğimiz kararlarla geleceğe taşınmamız gerekiyor. Bu felaketin şansa dönüşmesi, bu felaketin bir avantaja dönüştürülmesi mümkün” dedi.

 

Tüm Muğlalılarla gurur

duyuyorum

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken getirdiği ilkelerin günlük yaşamımızda ne kadar önemli olduğunu sık sık fark ettiğimizi belirterek konuşmasını sürdüren Gürün, “Ülke olarak ne zaman zor günler yaşasak Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarından yol güzergahı belirlemeye çalışıyoruz. Süreçte sadece Marmaris’te bir hareketlilik yaşandı. Bunun dışında bir hareketliliğimiz olmadı. Darbe kalkışması olmadı. Bu, Muğla’nın erdemi, gelişmişliğidir. Ben tüm Muğlalılarla gurur duyuyorum” dedi.

 

Olmuşla ölmüşün çaresi yok

Darbenin, halkın tepkisiyle püskürtüldüğünü, silahlı kuvvetlerle, polislerle, topyekûn bir kurtuluş hareketiyle saldırının püskürtüldüğünü ifade eden Başkan Gürün konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu dönemi hazırlayanlarla ilgili çok ama çok kitap yazılacak, davalar görülecek, ‘buda mı olmuş’ dediğimiz konuları film izler gibi yaşamaya, görmeye, dinlemeye devam edeceğiz. Olmuşla ölmüşün çaresi yok. Olan olmuş. Ama bundan sonraki süreçte neden oldu, hangi zafiyetten dolayı oldu, bir daha olmaması için neler yapılması gerekiyor bunlara karar vermemiz lazım. 

Çocuklarımızı kabiliyetlerine göre yetiştirmeliyiz. Onlara değer vererek, yeteneklerine göre görev almaları ve başarılarına katkıda bulunmalıyız. Kim olursa olsun, ‘ben Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıyım’ diyen, hizmet etmek isteyen herkes bizim kardeşimizdir ve kabiliyet, yeteneklerine göre olması gereken yerlere taşınmalıdır.

Biz bir bütünüz. Değerlerimizi heba etmeyelim. Ocu bucu demeden, doğru düzgün kabiliyetleri olan insanlarımıza önemli kurumlarımızda yer verelim. Ama sadece tek gözlükle bakıp bendense öyle olsun böyle olsun diyorsak, kabiliyeti olmayan insanları benden diye atıyorsak bu bir ihanettir. Türkiye’nin geleceğine ihanettir.

Yeni bir yol haritası belirlenerek, kol kola yürümemiz lazım. Benim beklentim bu. Çok üzüldük, içerimiz yandı. Dayanılası bir şey değil. İnşallah olanlardan ders alıp geleceğe yürüyelim. Değişik fikirlerde insanlarımız olabilir. Ama birbirimize selamımızı verip anlamaya çalışmalıyız. Doğruları yanlışları sorgulamalıyız.”

 

15 -25 Temmuz

Gazeteciler Haftası olmalı

15 Temmuz darbe girişiminin gazetecilik tarihi açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Gürün, “Gazeteciler açısından yeni bir tarih yazıldı. Gazeteciler için artık 15 - 25 Temmuz haftası gazetecilerin haftası olmalı. 15 Temmuz bir gazetecinin doğru haberi verdiği zaman toplumu nasıl yönlendirdiğini gördük. Dünya gazetecilik tarihine not düşüldü. Çok basit gibi görünüyor. Ama hepsi kayda geçecek. Bu bağlamda hepinizi kutluyorum. Muğla’da da bir tek yanlış söz çıkmadı. Ortamın gerektirdiği yayıncılığı haberciliği en doğru şekilde yaptınız. Toplumu tahrik etmediniz. Sakin olmanın zamanı. Türkiye’de görsel ve yazılı basının yapmış olduğu bu mücadele ve demokrasinin hakim kılınması darbecilerin yok edilmesi açısından yaptığınız çalışmalar her türlü takdirin önünde. Sizlerin önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu arada biz ne yapmalıyız. Bunu da sormamız lazım. Ben hep böyle yapmışımdır. Kendimizi sorgulamalıyız. Sizlere belediyemizin yaptığı çalışmalar hakkında bugün bilgi aktarmayı düşünüyorduk. Ama sizler çalışmaları zaten haber yapıyorsunuz. Takdir edersiniz ki olmayan bir belediyeyi kurduk. Hiç şikayet etmedik, şikayet etmeye hakkımız yok. Bu şartlarda büyükşehir belediye başkanlığına aday oldum. Benim şikayet değil hizmet etmem gerekiyor. Kimsenin ağlamaya sızlamaya gerek yok. Herkes kendi işine bakacak. İş yapacağız, iş. Çok sorunumuz var. Bu sorunlar çalışarak çözülebilecek. Halkın benden istediği hizmet. Benim görevim 24 saat halkımın hizmetinde ekibimizle hizmet üretmek. Başka derdimiz yok. Bunu ne kadar iyi yapabilirsek, iç huzurumuz o derecede artacaktır. Seçimlerden sonra Muğla Büyükşehrin birçok müdürlük, bina, araç, personel yok. Hayat devam ediyor. Yaklaşık iki yıl içerisinde organizasyon şemamızı kurduk. Ve tüm daire başkanlıklarımız yıllık ve beş yıllık programlar hazırladılar” dedi.

 

Barış içinde olalım

Başkan Gürün, Muğla genelinde Büyükşehir tarafından yapılan çalışmalarla ilgili kısa kısa bilgiler aktardıktan sonra konuşmasını “Barış içinde olalım. Birbirimizi sevelim. Sevginin herhangi bir maliyeti yok. Sevgiyi, birliği çoğaltalım. 15 - 24 Temmuz Gazeteciler Haftanız, gününüz kutlu olsun” dedi.

 

Fahri üyelik rozeti takıldı

Başkan Gürün’ün yaptığı konuşmanın ardından Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut tarafından, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün’e ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e fahri üyelik rozeti takıldı.

 

Atatürk ve Halilbey

Bulvarı soruldu

Etkinlik daha sonra gazeteciler tarafından etkinliğe katılan daire başkanları ve yöneticilere sorular yönetilmesiyle devam etti.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Coşkun Efendioğlu, yetkililere ilçemizde bir türlü bitmek bilmeyen bulvar çalışmalarını “ilçemizin tüm altyapısı değiştiği için tüm yolları bozuldu. Yollardaki düzenlemelerin büyük bir bölümü yapıldı. Fakat büyükşehir tarafından Atatürk ve Halilbey Bulvarında çalışma başlatıldı. 3 ay gibi bir süre verilmişti. Ama yarısına bile gelinmedi. Bölge esnafı başta olmak üzere birçok vatandaş isyan ediyor yaşanılan duruma. Çalışmalar ne zaman tamamlanacak” şeklinde sordu.

 

Bir buçuk ay içinde tamam

Efendioğlu’nun sormuş olduğu soruyu yanıtlayan Fen İşleri Daire Başkanı Hida Kılıç, “İhale kanununda birçok aksak yönler var. Bu sistemde bizlerin yüklenici seçme şansımız olmuyor. En uygun teklifi veren firma işi alıyor. Yüklenicimizi haftada bir idareye çağırarak gerekli uyarılar yapıldı. Şu an yüklenici firmanın çalışan sayısı artırıldı. Başta 20 miydi, şimdi 60 kişiyle çalışıyorlar. En geç bir buçuk ay içinde işin tamamlanması yönünde taahhütname hazırlandı” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık