Muhasebe Haftası kutlanıyor

Serbest  Muhasebeci  Mali  Müşavirlik ve Yeminli Mali Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanıyor. 

Muhasebe Haftası kutlanıyor

Muğla SMMMO Başkanı Servet Evran ve yönetim kurulu üyeleri, hafta nedeniyle, önceki gün Muğla Valisi Esengül Civelek’e, hafta kutlamaları öncesi bir ziyaret gerçekleştirdi. Muhasebecilerin vergi veren kişi ve kurumlarla, vergiyi toplayan devlet kurumu arasında bir köprü vazifesi gördüğünü, serbest meslek olmakla birlikte önemli bir kamu görevi yerine getirdiğini ifade eden Vali Civelek, Muhasebeciler Haftasını kutladı.
Yönetim Kurulu Başkanı Servet Evran ise odanın çalışmaları hakkında Vali Civelek’e bilgi verdi.
Daha sonra, Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda Atatürk büstüne, oda üyelerinin katılımıyla çelenk koyan Oda Başkanı Servet Evran, 13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden, 111 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 4 bin 800 Yeminli Mali Müşavir ile 18 bin stajyer ülke genelinde faaliyet gösterdiğini ve  77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir Odası’nın, TÜRMOB çatısı altında hizmet verdiğini vurguladı.
 
Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Servet EVRAN, Muhasebe Haftası dolayısı ile yayımladığı mesajda, “Öncelikle Muhasebe Haftamızda, İdlib’te askerlerimize yapılan hain saldırı nedeniyle derin bir üzüntü, tarifsiz bir acı içerisindeyiz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve milletimize başsağlığı diliyorum” dedi.

Başkan Evran, ayrıca şunları belirtti: “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Mali Müşavirlik mesleği, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu olmuştur. 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Mali Müşavirler üreten, canlı ve dinamik bir Türkiye için çalışmaktadır. Ekonominin kaydını tutan ve mali danışmanlık yapan, memleketin her köşesinde hizmet sunan bir meslek oluşturduk.
 
Kaliteli hizmet sunarak,işletmelerimizin gelişimine katkı vererek, güvenilir işletme danışmanlığı vizyonumuzla ülkemize ve işletmelerimize hizmet vermekteyiz.Ülkemizin ve işletmelerimizin gelişimi için çalışmaktayız.

TÜRMOB ve Odalarımız toplumsal sorumluluğunun bir gereği olarak, çağdaş dünyada ekonomi ve iş dünyasıyla ilgili gelişmeleri izliyor; yapıcı görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşıyor. Ekonomimizin gelişmesi ve iş dünyasının küresel dünyada yerini alması için katkı sunuyor. Çözüm sunmaya yönelik bir bakış açısı ile sorunları ve çözüm yollarını gündeme getiriyor.
Ülkemizde Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Mali Müşavirlik mesleği ve meslek örgütü, Anayasamızın 135’inci maddesine istinaden kurulmuştur. TÜRMOB ve Odalarımız, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. 

Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına verilmesi gereken, beyanların tanzimi, gönderimi, denetimi ve veri akışı meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca KGK, TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Sistemin başarılı çalışmasında  kamu görevlileri kadar meslektaşlarımızın payının en üst seviyelerde olduğu bütün kamuoyunca bilinmelidir. Meslektaşlarımızın yaptıkları  görevler, kamu maliyesine ve ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı ve enformasyon sunmaktadır.

Çatı örgütümüz TÜRMOB ve Odalarımız; kamu yararına,sürekli yüksek kalitede hizmet sağlayan standartlarla, muhasebe ve denetim mesleğinin dünyadaki gelişmelere paralel olarak ilerletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmakta, gerek stajyerlerimizin ve meslek mensuplarımızın eğitimi noktasında, gerekse mesleğin uygulanmasına  yönelik üzerine düşen sorunların çözümü konusunda büyük bir özveri ile çalışmaktadır. 

İşletmelerin muhasebe ve denetim işlemlerini gerçekleştiren, devletin  vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin, önemli sorunları da bulunmaktadır.

Ülkemizin ve Toplumumuzun genel çıkarlarını göz ardı etmeden,31 yıldır ortaya koyduğumuz gayretli çalışmalara karşın, çözümü son derece basit ve insancıl taleplerimiz maalesef çözüme kavuşmamıştır. 

Şöyle ki;
✓ Meslektaşlarımız için ölüm halinde geçerli olan mücbir sebep halinin, doğum, ağır hastalık ve tutukluluk hali için de geçerli olması sağlanmalıdır.
✓ Hali hazırda mevcut olan mali tatil,gerçek bir tatil olmaktan çok uzaktadır. Mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir.

✓ Kamu kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm  verilerin  bir  data  merkezinde toplanması  ve  ilgili  kurumların  bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.
✓ Düzeltme  amaçlı  verilen  beyan  ve  bildirimlerde  ceza  uygulamasından vazgeçilmelidir.
✓ Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalı yada ihtiyari hale getirilmelidir.                 
  ✓ Mali müşavirler için gider katılım payı uygulanması talebimizin hayata geçmesi sağlanmalıdır. Talebimiz “meslek mensupları tarafından aracılık ve sorumluluk sözleşmeleri kapsamında mükellefleri adına verdikleri beyannameler üzerinden tarh edilen verginin binde biri “meslek mensubu gider katılım payı” olarak meslek mensupları tarafından ödenecek yıllık gelir veya kurumlar vergilerinden indirilir.” şeklindedir.                                                                                      ✓ Mesleki sorumluluk sigortasının gider yazılabilmesi sağlanmalıdır.
✓ Kamuoyunda poşet beyannamesi olarak bilenen Geri Kazanım Katkı Payı Beyannamesi Uygulamasından vazgeçilerek, Geri Kazanım Katkı Payının kaynağında alınması sağlanmalıdır.
✓ Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması pilot iller dışındaki illerde 01.03.2020 tarihinde başlayacaktır. Ancak bu uygulamanın kamu yararı sağlamayacağı, mükellefler ve meslek mensupları açısından da bir yararının olmayacağı kanaatindeyiz. Bu sebeple uygulamadan vazgeçilmelidir.  
✓ Serbest meslek geliri, Gelir Vergisi Kanunu’na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur. Serbest meslek geliri Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalıdır.
✓ Meslektaşlarımıza yeşil  pasaport verilmesi sağlanmalıdır. Küreselleşen dünyada yabancı sermaye ile birebir çalışan meslek mensuplarımızın da  yeşil  pasaporta  ihtiyaçlarının  olduğu açıktır.

Görev ve fonksiyonlarımızı yerine getirirken yaşadığımız ve çözülmesini talep ettiğimiz bu sorun ve sıkıntılarımız sadece bu saydıklarımla sınırlı değildir. Ancak tüm bu taleplerimizin diyalogla ve iş birliği içerisinde çözülmesi gerektiği görüşündeyiz. 

Bizim taleplerimiz, mesleki çıkar elde etme talebi değildir. TÜRMOB ve Odalarımız Ülkemizde muhasebe mesleğinin yapılabilir olması ve bundan tüm kesimlerin katma değer elde etmesinin mücadelesini vermektedir. Bu nedenle önceden olduğu gibi bundan sonrada, paydaşlarımızla uzlaşı, İşbirliği ve iletişim ile yol almaya devam edeceğiz.

Ülkemizin, şeffaf, öngörülebilir, sade ve kolay anlaşılır bir vergi sistemine sahip olması gerektiğine inanmaktayız. Bu kapsamda  yapılacak, kanunların gözden geçirilmesi, vergilendirme süreçleri ile beyanname ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve sayılarının azaltılması gibi her türlü iyileştirme çalışmalarının destekçisi olma gayretinde olmaya devam edeceğiz.
 
Bu türden reform çalışmaları, bir taraftan vergi sisteminin etkinliğini artırırken diğer taraftan da ülkemize gelmek isteyen yabancı yatırımcıların vergi kaynaklı kaygılarının bertaraf edilmesine katkı sağlayacaktır.

Tüm kurum ve kuruluşlarımızla karşılıklı anlayış ve iş birliği içerisinde yürüteceğimiz çalışmalarda elde edeceğimiz her başarı bilinmelidir ki  ülke ekonomimizin kalkınmasına ve gelişmesine koyulmuş bir tuğla olacaktır.

Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan Mali Müşavirlik mesleğimizi iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştireceğiz, yarınları umutla şekillendireceğiz.
 
Ülkemizde ve mesleğimizde yaşanan sorunların dayanışmayla, iş  birliğiyle ve anlayışla çözüleceğine inanıyoruz. Yarınlara umutla bakacağımız bir geleceği hep birlikte hazırlayacağız.

Bu  inançla tüm meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyor, ülkemiz ve meslektaşlarımız için daha aydınlık günler diliyorum.”
     

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık