‘Oda mezar’ açılmaya başlandı!

ÖNDER Haber -

‘Oda mezar’ açılmaya başlandı!

İlçemizde bir temel kazısında Helenistik döneme ait lahit bulunmasının ardından başlatılan kurtarma kazısı sırasında yine aynı döneme ait bir de ‘oda mezar’ bulundu… Mahalle sakinleri, önceki gün oda mezarın kapaklarının açılışı sırasında çalışmaları meraklı gözlerle ve ilgiyle izlerken, gelişmeleri haberleştirmek isteyen basın mensupları ile müze yetkilileri arasında tartışmalar yaşandı…

Hacıapti mahallesinde Fabrika ve Dutlu sokakların kesiştiği parselde sürdürülen temel kazısı sırasında 3 Ekim Pazartesi günü bir lahite rastlanması üzerine bölgede Milas Müze Müdürlüğü’nce kurtarma kazısı başlatılmıştı.

Çalışmalar sırasında lahitin içinde insan kemikleri ve seramik parçaları bulunurken, mezarın hemen bir metre yakınında çocuk mezarı olduğu düşülen küçük bir mezara ve iki metrelik mesafede de yine aynı döneme ait olduğu düşünülen ikinci bir yapı unsuruna rastlanmıştı.

Yaklaşık 4 gün süren kazı çalışmalarının ardından yapının ‘oda mezar’ olduğu ortaya çıktı.

Çevresindeki kazı işlemlerinin sona ermesinin ardından önceki gün akşamüzeri saatlerinde oda mezarın kapakları açılmaya başlandı. Çıkan eser ve çalışmalar çevredeki yurttaşlar tarafından da merak ve ilgiyle izlendi.

 

Basına çalışma engeli

2500 yıllık olduğu tahmin edilen ‘oda mezarı’ görüntüleyip haberleştirmek için bölgeye giden gazeteciler ise müze yetkililerinin ilginç tutum ve tavırlarıyla karşılaştı.

İş makinesi ile mezar kapaklarının açıldığı sırada gazetecilerin yanına gelen Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran, ilk önce, ‘güvenlik gerekçesiyle gazetecilerin alandan uzaklaşması’nı talep etti.

Daha sonra, güvenlik şeridinin dışına çıkan gazetecilerin yanına tekrar gelen Savran, “Biz burada şu anda çalışma yapıyoruz. Görüntü ve fotoğraf alınmasını istemiyoruz” dedi. Bunun üzerine ise basın mensupları “Siz işinizi yaparken bizim kendi işimizi yapmamamızı istiyorsunuz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Yaşanan sözlü atışmaların ardından müze görevlileri, alanda bulunan brandalarla mezarın etrafını sararak görüntü alınmasına engel olmaya çalıştılar ve ortaya bir yandan komik, öte yandan da ‘hoş olmayan’ görüntüler çıkmaya başladı.

İşini yapmaya çalışan basın mensupları ise bu tutum üzerine çevredeki yüksek bina ve duvarlara çıkarak çalışmaya çalıştılar. Fakat gazetecilerin bu çabasına müze çalışanları uzaktan yine sözlü müdahalede bulundular. Bu sırada bölgeye güvenlik görevlileri de çağırıldı.

Müze Müdürü Savran ve bazı müze çalışanlarının bu tutumu üzerine gazeteciler Milas Kaymakamı Fuat Gürel başta olmak üzere bazı yöneticilere telefonla ulaşarak durum hakkında bilgi aktarıp çalışmalarına engel olunduğunu ifade ettiler.

Yetkililerin de devreye girmesiyle tekrar kazı alanına gelen Milas Müze Müdürü Savran, gazetecilerin yanına gelerek ‘görüntü aldırtmama’ tavrıyla ilgili açıklamalarda bulunmaya çalıştı. Daha sonra ise alanda basın mensuplarının kısa süreli görüntü almasına izin verildi.

 

Gece saatlerinde de

sürdürüldü

Oda mezarın etrafında yaşanan bu tartışmaların sona ermesinin ardından çalışmalara yeniden hız verildi. Gece saatlerinde de kazı çalışmaları belli bir süre ışıklandırma yapılarak sürdürüldü. Gece saatlerinde çalışmaların sürdüğü sırada alana Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in de bir süre için uğradığı ve yetkililerden bilgi aldığı öğrenildi.

Haberimiz yayına hazırlandığı sırada bu konuyla ilgili yeni bir bilgi gelmemişti. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık