Ormanları için mücadele eden ikizköylüler: “Orman Genel Müdürlüğü’ne Ormanları Koruma Görevini Hatırlatıyoruz”

İkizköylüler, Milas Orman İşletme Müdürlüğü’nde toplandılar.. İkizköylüler, İkizdere Köylülerine de Dayanışma Mesajlarını İlettiler..

Ormanları için mücadele eden ikizköylüler: “Orman Genel Müdürlüğü’ne Ormanları Koruma Görevini Hatırlatıyoruz”
  • 28 April 2021, Wednesday 10:30

​​​​​​​Yeniköy Termik Santrali’ne kömür temin etmek için Orman İşletmesi tarafından kesilmek için işaretlenen ve hatta kesim ihalesi de yapılan Akbelen ormanlarını kestirmemek için mücadele eden yöre halkı, geçtiğimiz hafta, kesimcilerin şantiye kurmasına müsaade etmemişti. Köylüler ormana verdikleri dilekçeye cevap verilmediğini belirtmişler, kesimci ekibin şefi de Orman Müdürlüğü’nü arayarak, ormanın kesim iznini kendisine iletmelerini istemiş, getirilmeyince de ekibini ve araçlarını toplayarak Akbelen ormanını terketmişti.

Köylüler ve örgütlendikleri dernekler, avukatları ile birlikte, dilekçelerinin cevabını almak için, 26 Nisan Pazartesi günü yeniden Milas Orman İşletme Müdürlüğü önünde toplandılar.

Milas Orman Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Akbelen Ormanının kesimi için gerekli damgalama ve raporlama çalışmaları tamamlanmış durumda ve kesim için nihai onayın Muğla Bölge Müdürlüğünden gelmesi bekleniyor. Orman İşletme Müdürlüğü kesime 15 gün içinde başlamayı planlıyor.

İkizköy Çevre KOmitesi ve KARDOK Derneği ise kesimin durdurulması için mümkün olan tüm hukuki yolları kullanmak üzere avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal ile birlikte yoğun olarak çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek, ekteki bildiriyi okuyarak, alandan ayrıldılar.

“Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde bulunan 600 dönümlük ormanda, 2019 yılı Ağustos ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü yerel teşkilatı tarafından başlatılan damgalama çalışması geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Akbelen Ormanı, Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması (Bern) Sözleşmesi kapsamında kesin korunması gereken hayvan türleri listesi (Ek Liste II)’nde yer alan onlarca türün üreme, yavru büyütme, barınma ve beslenme alanı. Orman, aynı zamanda başta İkizköy olmak üzere bölge halkı ile Yeniköy Kemerköy termik santraline kömür sağlamak için işletilen açık linyit ocakları arasında kalan son doğal yapı. Madenin ölümcül tozunun köye ulaşmasını engelleyerek bir nebze nefes almamızı sağlıyor. Orman içerisinde yaşayan canlılar kadar bizim de yuvamız. Bize kekikler, mantarlar sunarak beslenmemizi sağlıyor. Ayrıca, ormanların kesilmesi yalnızca çevresinde yaşayan insanları ve diğer canlıları değil, tüm insanlığı etkiliyor. Yapılan çalışmalar ormanların kesilmesinin küresel iklim değişikliğinin şiddetini arttıran önemli sebepler arasında gösteriyor.

Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne verdiğimiz dilekçelerimizde Akbelen Ormanı’nın kullanılması için YK Enerji şirketine verilen iznin Bakanlık olurunun örneğini ve damgalama ve kesim işlemlerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mutlak koruma taahhüdü verdiği kuşların üreme ve yavru uçurma dönemi sonrasına ertelenmesini talep etmiştik. Ancak şu ana kadar talebimiz doğrultusunda kesim çalışmaları durdurulmadı. Buna karşın sokağa çıkma sınırlamasının bulunduğu 23 Nisan’da ormanımızda Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yapacaklarını belirten kesim ekibini girişimlerimiz sonucu biz durdurduk.

İkizköylüler olarak Akbelen Ormanı’nın kesim işleminin tamamen iptalini talep ediyor, Anayasanın Orman Genel Müdürlüğü’ne verdiği ormanları ve içinde barınan tüm canlıları koruma yasal asli görevinizi yerine getirmenizi talep ediyoruz.

Anayasa tarafından biz yurttaşlara verilmiş çevreyi koruma ödevimiz gereği olarak Akbelen Ormanı’nın kesim işleminin iptali için tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna ve yetkililere saygıyla duyururuz.

Son olarak, hafta sonunda Rize ilimizde, kolluk güçlerinin insan onuruna yakışmayan şiddetli müdahalesine rağmen, yine bizim gibi ormanlarını korumaya çalışan İkizdereli dostlarımıza sesleniyoruz: Sadece isimlerimiz benzer değil, insanca yaşam mücadelemizde de ortağız. İkizdere'nin doğasını ve onurlu bir yaşamı savunan insanlarını, ağaçlarını, kuşlarını, deresini tüm İkizköy'ün dayanışma duygularıyla selamlıyoruz.

İkizköy Çevre Komitesi Adına Nejla Işık

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği – KARDOK Adına Dernek Başkanı Hasan Yorulmaz”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık