OSB’den iddialara tepki

Milas’ta yayın yapan bir internet televizyonunda yayınlanan programda OSB hakkında kullanılan yanlış bilgilere tepki gösteren OSB Bölge Müdürü Haluk Onaran basın toplantısı gerçekleştirdi. Kullanılan söylemlerin birçoğunun gerçek dışı ifadeler olduğunu, araştırma yapılmadığını dile getiren Onaran, “Yayın hepimizi üzdü, OSB Ofisi herkese açıktır. Araştırma yapılmadan yayınlanan bu programı kınıyoruz.” dedi ve OSB’de gelinen son noktayı özetledi.

OSB’den iddialara tepki

Milas’ta yayın yapan bir internet televizyonun gerçekleştirdiği programın konuğu, geçtiğimiz ay Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ziyaretinin ardından katıldığı programda OSB yönetimine yönelik ağır ithamlarda bulunmuş, Milas Belediye Başkanı, MİTSO Başkanı ve OSB Bölge Müdürü Haluk Onaran hakkında gerçek dışı ifadeler kullanmıştı.

Dün MİTSO’da bir basın toplantısı düzenleyen OSB Bölge Müdürü Haluk Onaran, OSB hakkında yöneltilen iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamaya OSB Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Dal da katıldı.

Yer seçiminin çok yanlış olduğu hakkındaki açıklamayı yanıtlayan Onaran, 1996 yılında Yer Seçim Komisyonu’nun belirlemesi, bakanlığın da onayıyla bölgenin OSB alanı olarak belirlendiğini söyledi. Yer belirlenirken, verimli tarım arazileri yerine, engebeli alanın tercih edilmesinin olağan bir değerlendirme olduğunu ve Bakanlığın onayı ile OSB alanı olarak belirlendiğini belirtti.

Arıtma tesisinin bulunmadığı, OSB’nin çevre felaketlerine yol açacağı iddialarına ilişkin konuşan Onaran, 1062 dönümlük alanın 505 dönümünün sanayi tesislerine ait parsellerin oluşturduğunu, 23 dönüme yakın alanın ise arıtma tesisi için ayrıldığını ifade etti. (Haritaları göstererek) “Arıtma Tesisi OSB’nin onaylı projelerinde de gördüğünüz gibi işaretlenmiştir” dedi. Tesisin halen yapılmamasına yönelik ise, “Bakanlıkça yapılan altyapı ihalesinde arıtma tesisi yok. Bakanlık, yatırımcıların atık su verilerinin tam olarak belirlenmesini yani, fabrikaların en az yüzde 40’ının faaliyete geçmesini istiyor. Bunun nedeni ise, işletmelerin ne tür ve ne miktarda atıklar oluşturacağının tespit edilerek, buna göre arıtma tesisi projelendirmek. Bakanın son ziyaretinde de arıtma tesisinin kredilendirilmesi de konuşuldu.” dedi ve “Arıtma tesisi OSB’nin olmazsa olmazıdır” ifadelerini kullandı.

Onaran ve Dal, programda iddia edilen parsellerin kurasız dağıtıldığı iddiasına ilişkin olarak da, parsel kuralarının çekiminin 1,5 yıl önce, bütün hak sahiplerinin ve noterin katılımıyla, halka açık olarak, Belediye Evlendirme ve Toplantı Salonu’nda yapıldığını belirterek, yerel gazetelerde çıkan haberleri, kura esnasında çekilen videoları ve noter kaydını sundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Muğla’daki programının ardından Milas OSB’yi de ziyaret etmesini ‘Bakan OSB’ye baskın yaptı’ olarak yorumlayan yayıncıya cevap olarak da, “Baskın yaptı iddiaları hayal ürünüdür. OSB’nin bütün yaptıkları, kasasındaki paraya kadar,  sistemler sayesinde Ankara’da Bakanlıktan bile takip edilebiliyor. Bakanımız Muğla’daki Teknopark genel kuruluna katıldı ve dönüşte Muğla’nın tek OSB’si olan Milas OSB’yi ziyaret etti. Bütün ziyareti programlıydı ve işte bizim kayıtlarımızda da bunlar var” diye konuştu.

 

Programda ayrıca, OSB’nin aldığı kredinin faiz oranının yüzde 3 olduğu iddia edilmişti. Onaran, yüzde 2 faiz oranıyla alınan kredinin, 3 yıl ödemesiz 10 yıl vade ile ödeneceğini, toplam 13 yılda biteceğini ifade etti.

Milas OSB Bölge Müdürü Haluk Onaran, 2011 yılından bu yana görev yaptığını belirterek, “24 Haziran Cuma günü gerçekleştirilen yayın hepimizi çok üzdü. OSB Ofisi’nin kapısı herkese açıktır. Biz emrinizdeyiz. Gelin konuşalım. Paranın ve yatırımcının söz konusu olduğu bir işte, kulaktan dolma bilgilerle, araştırma yapılmadan, duyumlara dayalı olarak program yapan habercilerin; OSB tüzel kişiliğini, kurucu ortaklarımızdan 160 bin nüfuslu Milas’ın belediye başkanını, MİTSO’nun seçilmiş başkanını, 66 yaşında tek gayesi işi bitirmek olan beni; gerçeği yansıtmayan ifadelerle suçlayıcı şekilde program yapmaları nedeniyle açıklama yapma gereği duyduk. Ben, bu tür mesnetsiz ithamları kınıyorum” dedi.

 

OSB’DE SON DURUM

OSB Bölge Müdürü Haluk Onaran; OSB’de gelinen son noktayı şu sözlerle özetledi: “Şu anda 58 parselden 30 tanesi proje çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütüyor. 1-2 tanesinin önümüzdeki günlerde temel atma çalışmaları yapılacak. Bakanımızı davet edeceğiz ve OSB’nin açılışını yapacağız. 8 bin 73 metre yolun tamamı açıldı. 7148 metre  atık su şebekesinin tamamı döşendi. 5 bin 78 metre yağmur suyu şebekesinin tamamı döşendi. 9 bin 197 m su şebekesinin tamamı döşendi. 16 bin 83 metre telefon hattının tamamı döşendi. 69 bin 61 m2 kilit parke döşendi. 24 bin 228 m2 kaldırım parkesi döşendi. YG-AG elektrik ve kamera yapım işi geçici kabulü yapıldı. 15 Şubat 2022’de OSB’nin genişlemişi için valiliğe müracaatımızı yaptık. Genişleme olduktan sonra, 90 civarındaki ilk başvuru sahibinden ilk 58’ine parsel dağıtımı yapmıştık, öncelikle yedekte bekleyenleri alacağız. Ayrıca 6 kadar mermercinin talebi ve başka talepler de var. 1142 dönümlük alan için genişleme planlanlıyoruz. Bu genişlemeyle ilgili onayı takip ediyoruz. OSB Uygulama Yönetmeliği gereğince mevcut yatırımcılarımız, yapı ruhsatı tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde faaliyete geçmek zorundadırlar. Pandemi nedeniyle yapı ruhsatı tarihine bir yıllık son bir süre verdik. Yatırımcılarımız, 2023 yılının nisan-haziran ayları arasında ruhsatlarını almış olacak.”

Haluk Onaran, “24 Haziran akşamındaki bu yayın hepimizi üzdü. OSB Ofisi’nin çalışmaları basına tamamen açık. Ne zaman isterseniz, bütün bilgileri bizden alabilirsiniz. Bu böyleyken, en temel konularda bile gerçeklere aykırı bilgiler tekrarlanarak ve kasıtlı olarak, sanki suç işliyormuşuz gibi bir hava yaratan bu program nedeniyle üzüntülerimizi ifade ediyor ve açıkça kasıtlı kimi bilgi çarpıtmalarını kınıyorum” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık