Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

“Pamuğun ruhuna Fatiha…”

Milas Ziraat Odası hizmet binasındaki toplantı salonunda, çiftçilerin katılımı ile pamuk yetiştiriciliği eğitim toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, tarımda kullanılan ürünlerin maliyetlerinin 1 yılda 4 katını aştığını söyledi. TARİŞ Pamuk Başkanı Halit Şenli ise, 1952’de kurulan TARİŞ için “Kapısını kapatmamak için uğraşıyoruz” dedi. Tarım Müdürü Parlu ise, üretici sayısının 2 binlerden 49’a düştüğünü kaydetti. Eğer destek gelmez ise tüm yurtta olduğu gibi Milas'ta da pamuk üretimi sona erecek, araziler boş kalacak.

“Pamuğun ruhuna Fatiha…”
  • 15 March 2022, Tuesday 16:21

Milas Ziraat Odası ev sahipliğinde pamuk üreticilerine yönelik eğitim toplantısı düzenlendi. Toplantıya; İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, Milas TARİŞ 152 No'lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli, Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, firma yetkilileri ve üreticiler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantı, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı'nın konuşmasıyla devam etti.

Başkan Atıcı, pamuk söz konusu olduğunda her zaman heyecanlandığını dile getirerek, “Pamuk bizim için aş demek, iş demektir. Biz pamuk sevdalısıyız, üreticiyiz. Eğer biz medeniyete ulaşmışsak, çocuklarımızı okutmuşsak, evlatlarımızın düğününü yapabilmişsek bu pamuğun yani beyaz altının sayesindedir.” dedi.
“PAMUĞUN GELDİĞİ NOKTA ÇOK ACI”

Pamuğun bir endüstri ürünü olması dolayısıyla önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Atıcı, “Pamuğun geldiği nokta çok acı. Yıllardır pamuğu artırmaya çalışıyoruz. Oda başkanı olduğumda 55 bin dönümlük arazi, 2 bin 500 çiftçi vardı. Şimdi ise; 3 bin dönüm, 60 üretici kaldı. Bu çok acı. Tekrar artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Pamuk üretiminin Türkiye'de azalmasının sebebinin ithalat olduğunu söyleyen Atıcı, "1980’li yıllardan beri pamukta ithalat yaşanıyor. Biz pamuğu ithal ederken iç piyasadaki üreticiyi öldürdük. Kimisi balıkçı, kimisi hayvancı oldu. Çeşitli sektörlere gittiler. Türkiye’de tekstilin 1 milyon 800 bin ton pamuğa ihtiyacı var. İthal ederek tekstil piyasasını tatmin edemeyiz.” dedi.

GİRDİLER DÜZELMEZSE PAMUĞUN RUHUNA FATİHA

Pamuğun 37 sektöre katkı sağladığını dile getiren Atıcı, “Biz pamuk üreterek sadece kendi karnımızı doyurmaya çalışmıyoruz, ülke ekonomisine de destek sağlıyoruz.” diye konuştu.

2021 yılında 150 lira civarındaki gübrenin şu anda 650 lira civarına çıktığını, 170 lira olan ürenin ise 720 liraya ulaştığını, pamuk tohumunun 65 lirayı, mazotun ise 20 lirayı aştığını belirten Atıcı, “Bu girdilerle ilgili çağrımız var. Bu girdileri makul düzeye çekemezsek artık bu pamuğun ruhuna fatiha okumak gibi bir durum olabilir.” dedi. 
BAŞKAN ŞENLİ: “GÖREVİMİZ PAMUK, UĞRAŞIMIZ MARKET…”

Eğitim toplantısında söz alan Milas TARİŞ 152 No'lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli ise, “Bu konuda en çok dertli olan benim. Bu konuda akşama kadar konuşsam derdim, sıkıntım bitmez. 2002’de TARİŞ camiasına girdim. O sene 9 milyon 243 ton pamuk aldık. 34 makineyle çalışıyorduk. Sezon sonunda kendimiz işleyemedik. Bir kısmını çevre ilçelere gönderdik. 2003 yılında 51 makineye çıkardık. O noktadan bu noktaya geldik. Böyle bir kurumda çalışıyorum. Bu bizim için gerçekten çok zor. Bizim asli görevimiz pamuk ama şu anda marketçilik ile uğraşıyoruz. 1952’de büyüklerimiz kurmuş bu TARİŞ’i, biz de kapısını kapatmamak için binbir türlü takla atıyoruz.” diye konuştu.

2 BİN ÜYEDEN, 49’A…

Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu ise, “Milas’ta 2 bine yakın pamuk üreticimiz vardı. Şu anda üye sayımız sadece 49. Ama bu sene itibariyle çıkışa geçtik. Kurum olarak üreticilerimizin yanınızdayız. Ürün tespitlerimizi yerinde yapıyoruz. Destek miktarımız 1.10 kuruş. Geçen sene biraz daha iyiydi. Üreticimizin yüzü güldü. Umarız bu sene de yüzü güler. Siz gülünce biz de mutlu oluruz.” şeklinde konuştu.

Toplantı; May Tohum yetkilisi Halil İbrahim Sayar ile ProGen firması yetkilisi Yusuf Gökçe’nin pamuk üretimine dair eğitimleri ile devam etti.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık