Resmi Gazete'de yayımlandı: Akbelen Ormanı çevresindeki tarım alanlarına maden için 'acele kamulaştırma'

İlçemiz Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Akbelen Ormanı çevresindeki tarım alanlarına maden için 'acele kamulaştırma'
  • 12 March 2024, Tuesday 10:49

İlçemize bağlı İkizköy, Çamköy ve Karacahisar’da bulunan toplam 190 parsellik tarım alanı için acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.  

Karara göre söz konusu tarım alanlarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığı belirtildi.

Acele kamulaştırma kararının gerekçesinin ise bölgedeki linyit maden sahasının üretimine devam etmesi olduğu aktarıldı. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararına göre; Akbelen Ormanı’nın çevresindeki İkizköy, Çamköy ve Karacahisar’da bulunan toplam 190 parsellik tarım arazisi ve zeytinlikler linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı.

İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin imzasıyla Yeniköy ve Kemerköy termik santraline kömür sağlamak amacıyla 2020 yılında Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) devredilmişti. İkizköylüler, Akbelen ormanının kesilmesine karşı nöbet tutarak direniş başlatmış, jandarma kontrolünde kesim yapıldıktan sonra da, direnişlerini, çevredeki özel mülklerinde sürdürmekteydiler.

Temmuz 2021’de İkizköylülerin Orman Genel Müdürlüğü’ne karşı Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmeyi durdurma davası sürerken; Akbelen Ormanı’nda yaklaşık yüz ağaç kesildi. İkizköylülerin ve çevre aktivistlerinin protestoları sonrası ağaç kesimi durdu.

NE OLMUŞTU?

1 Mart 2022’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik ile ‘Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri’ kapsamında, Akbelen’de madencilik faaliyetlerinin yapılmasına izin verilmişti. Bakanlığın bu kararının ardından 2021’den beri nöbet tutulan alanda bulunan ağaçların kesimi, 24 Temmuz 2023’te yeniden başlamış, köylüler ve çevrecilerin direnişine rağmen binlerce ağaç kesilmişti.

Şimdi de, Cumhurbaşkanlığı kararıyla, sadece İkizköy’de değil, bundan sonra maden çıkarma çalışmalarının süreceği Karacahisar ve Çamköy dahil 190 adet tarımsal parsel için acele kamulaştırma kararı çıkartıldı. Böylece, patlatmalar nedeniyle evleri çatladığı halde köylerini terketmeyen ve tarım ve zeytinciliğe devam etmeye çalışan köylülerin arazileri kamulaştırılarak, bölgeden uzaklaştırılacaklar..

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık