Sabancı bankalara seslendi!

“Küçük esnafı enflasyona ezdirmeyelim” diyen Milas Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı, “Bankaların, esnafın üzerindeki kredi kartı ve pos cihazındaki komisyon yükünü hafifletmesi gerekiyor.” Dedi.

Sabancı bankalara seslendi!
  • 17 October 2023, Tuesday 16:24

Orta vadeli ekonomi politikasıyla birlikte enflasyonun düşmesi için alınan tedbirler kapsamında bankaların iş yerleri için uyguladığı kredi kartı komisyon oranları yüzde 0,74’ten yüzde 4’lerin üzerine kadar çıktığını belirten Milas Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı, bunun da hem esnafa hem vatandaşa zarar yazdığını belirterek, “Bakkallar 1 paket sigaraya kredi kartı geçmeye zorlanıyor” dedi.

Başkan Özay Sabancı; “Zaten sigara kar oranları yüzde 4’lere kadar düştü, bu durum da hem vatandaş hem esnaf zarar etmektedir. Onun için esnaf, kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edemiyor. Vatandaş da nakit sıkıntısı var. Bu durumda esnafın veresiye defterleri yeniden açıldı. Esnafımız veresiye defterleri ile adeta vatandaşın faizsiz bankası konumunda ancak, fiyatları günlük değiştiği için esnafımız sattığı ürünün yerine yenisini koyamıyor. Esnafın yükünü hafifletmek için bankalar kredi komisyon oranlarını düşürmeli” dedi.

Başkan Sabancı; “Günümüzde kredi kartları toplumun vazgeçilmezi haline geldi. Ülkemizde de dünya standartlarının üzerine kart kullanımı var. Bindiğimiz taksiden tutun da 415 meslek dalında alışveriş yaptığımız en küçük emtia bile kredi kartıyla alınıyor. Ancak son dönemlerde kedi kartı komisyon oranlarındaki ciddi artış ve beraberinde 45 günü geçen geri ödeme süresi nedeniyle vatandaş ve esnaf karşı karşıya geliyor.

Bakkal , manav, kasap, kuaför, mobilyacı gibi çok sayıda işletmeden neredeyse tüm ürün  ve hizmetlerde günlük fiyat değişimi var. Esnafımız bankadan 45 gün sonra geri ödeme aldığında sattığı ürünü yerine koyamaz durumda. Şayet esnaf aradaki farkı müşteriye yansıtırsa da vatandaşın alım gücü düşük olduğu için iyice iş yapamaz hale gelecek. Bu durumda yapılması gereken kredi kartı faiz oranlarına ve pos komisyon oranlarına standart getirilmesidir.

Esnafımız her geçen gün artan girdi maliyetleri yüzünden zor günler geçiriyor. Hali hazırda kullanılan pos cihazlarının bakım onarım ve kurulum gibi maliyetleri var, üstüne birde kredi kartı komisyon oranlarının bu denli yükseltilmesi tüm iş yerlerine maliyetlere ve giderlere yansıyarak enflasyonu tetikliyor. Bunun için yasal bir düzenleme ile bankaların işyerlerine uyguladığı kredi kartı komisyon oranları makul seviyeye indirilmeli.

Günümüzde pos cihazı kullanılmadan ayakta kalabilmek mümkün değil. Esnaf ve sanatkarlarımızın çağa ayak uydurabilmesi, vatandaşın rahatça alışveriş yapabilmesi ve piyasanın canlanması için pos komisyon oranlarının düzenlenmesi şart. Yetkililerden bu konuda çalışma yapılmasını istiyoruz.”  şeklinde konuştu.

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık