Sayıştaydan Aydında Eski Rektöre Yolsuzluk Raporu! (Özel Haber)

Sayıştaydan Aydında Eski Rektöre Yolsuzluk Raporu! (Özel Haber)

Cem ULUCAN (ZEYBEK HABER)
Adnan Menderes Üniversitesi’ne 17 Kasım 2014 yılında rektör olarak atanan ve görevini 18 Ocak 2019’da Osman Selçuk Aldemir’e devreden Prof. Dr. Cavit Bircan’ın görev yaptığı 2018 yılına ait Sayıştay 3’üncü Dairesi tarafından yapılan incelemede yolsuzluk tespit edildi.

O dönem rektör olan Cavit Bircan ve rektör yardımcılarının da aralarında bulunduğu öğretim görevlilerinin güdümlü proje türündeki MF-18012 No’lu Yeşil Enerji Projesi’ni inceleyen Sayıştay müfettişleri, iki kez gerçekleştiği iddia edilen projenin aslında hiç yapılmadığını belirledi. Yapılmayan proje için milyonlarca liralık destek alındığını belirleyen Sayıştay 3’üncü Daire’nin ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın talebi üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulu bir rapor hazırladı.

PROJEYE UZMANLIK ALANI OLMAYANLAR YAZILMIŞ

Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda, “Proje yöneticisi ve yürütücüsünün uzmanlık alanı ile proje araştırma konusunun farklı bilim dalına dayalı olduğu, proje öneri formundaki proje ekibinde ‘araştırmacı’ olarak belirlenen Rektör Yardımcıları ve Daire Başkanlarının uzmanlık alanları ile projenin uzmanlık alanı arasında herhangi bir ilgisinin olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

GÜÇ KAYNAĞI ATIL VAZİYETTE BULUNDU

Eski rektör Cavit Bircan ve ekibi tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen projenin sonuç raporuna da atıfta bulunan müfettişler, “Proje ile imal edilen güç kaynağından üretilen elektrik enerjisinin sisteme verildiği ve böylelikle üniversitenin bazı birimlerine ait elektrik enerjisi ihtiyacının karşılandığı ifade edilmişse de, üretilen elektriğin sisteme verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belgenin proje dosyasında mevcut olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Çalışma süresi 36 ay olacak başlatılan projenin 5 ayda bitirildiği daha sonra ilk projeyle aynı mahiyette “Yeşil Enerji-II” adlı ikinci bir projenin başlatılmış gibi gösterildiği ifade edilen raporda, ilk ve ikinci projedeki toplam 1 milyon 207 bin 192 liralık güç kaynağının Öğrenci Toplulukları Merkezi’ndeki bir odada atıl vaziyette bulunduğuna da yer verildi.  

SAHTE T.C. NUMARASI İLE KAYIT YAPMIŞLAR

Raporda en dikkat çekici bir konu ise, Afyon Kocatepe Üniversitesi Makine Bölümü’nde öğrenim gören ve 2011 yılında Adnan Menderes Üniversitesi’ne yatay geçiş yapan 2018 yılında da okuldan atılan öğrenci F.E. hakkında.

Proje komisyonunda çalışmış gibi gösterilen öğrenci F.E.’nin Afyon Kocatepe Üniversitesi Makine Programı’na 2010 yılında kayıt olduğu, 2011 yılında Adnan Menderes Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptığı ve 6 veya daha fazla dersten başarısız olma sebebiyle 2018 yılında kaydının silindiği ortaya çıktı. Okuldan kaydı silinen öğrenci F.E.’ye ait T.C. numarasıyla projede gösterildiği ancak ödemelerin farklı bir T.C. numarası üzerinden yapıldığı tespit edildi. Ödemenin yapıldığı T.C. numarasına kayıtlı farklı bir isimde bir kişinin bulunduğu ancak YÖKSİS’e kayıtlı böyle bir kişinin de bulunmadığı raporda dile getirildi.

REKTÖR VE YARDIMCILARI ÇOK ÇALIŞMIŞ

Yapılmayan bir projede kendisini görevlendiren Rektör Cavit Bircan’ın 55 Euro saatlik çalışma ücreti üzerinden 350 saat çalışmış gibi ek ödenek aldığı, dönemin Rektör Yardımcıları Recai Tunca ve Törün Özer gibi bazı isimlerin de 300 saat çalışmış gibi gösterildiği belirlendi. Yapılmayan bir projede çalışmış gibi gösterilerek dağıtılan ek ödeneğin 90 bin Euro olduğu da raporda yer aldı.

FETÖ’DEN AYRI, KUMPAS ve ŞANTAJDAN AYRI ALINMIŞTI

ADÜ’nün eski Rektör’ü Cavit Bircan FETÖ/PDY üyesi olduğu ve yolsuzluk yaptığı iddiasıyla, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 6 Mayıs 2019’da üniversitedeki görevinden alınmış daha sonra YÖK tarafından 24 Mayıs 2019’da mühendislik fakültesinde bulunduğu görevine devam etmesine karar verilmişti. Eski Rektör Cavit Bircan, yeni Rektör Osman Selçuk Aldemir’e kumpas kurma ve şantaj iddiasıyla da 20 Ekim 2020 tarihinde tekrar gözaltına alınmıştı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık