Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

ŞENLİK GÜZELDİ.. İKİ GÖLGE HARİÇ!..

ŞENLİK GÜZELDİ.. İKİ GÖLGE HARİÇ!..

A.Coşkun EFENDİOĞLU (köşe yazısı)

Geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan 7.Milas Hasat Şenliği, 13-14 Kasım tarihlerinde, güzel bir havada, oldukça iyi bir katılımla, güzel geçti. Fotoğraf sergisinin Çöllüoğlu Han’da yapılması dışında, zorunlu olarak hasat ve sıkım da Kurudere Mahallesi’nde yapılırken, bütün etkinlikler Atapark’ta yapıldığı için de katılımcılar dağılmadılar. Her iki günde de katılım güzeldi. Etkinlikler de başarılı ve ilgi çekiciydi.

Ancak hatalar yok muydu? Ufak tefek ve her etkinlikte olabilecek eksiklikler dışında, iki temel hata göze çarptı ve şenliğin üzerinde gölge bıraktı.

Bir ufak eksikliği de eklemek gerek. İkinci gün sabah saatinde Çöllüoğlu Han’da yapılan fotoğraf sergisi ve kahvaltı etkinliği.. Fotoğraf Sergisi de rahatlıkla Atapark’ta yapılabilir ve daha uzun sureli ve bütün katılımcıların ulaşabileceği şekilde yapılabilirdi. Sabahki bölümde Çöllüoğlu Han’daki etkinliğe, doğal olarak şenliğe katılanlar ulaşamadı. Bir de, Valinin de geldiği kahvaltı düzenlenmiş ki, biz basın mensuplarının bile haberi olmadı! Ötesinde, Vali geldiğinde protokolden bile çok kişi henüz Çöllüoğlu’nda yokmuş!.. Önemli bir iletişim eksikliği olarak not edilmeli.

İKİ BÜYÜK HATA

Birincisi, daha 15 gün kadar once Kaymakamlıkta yapılan toplantıda da çokça dile getirildiği ve herkesin üzerinde mutabık kaldığı, protokol konuşmalarının uzamaması, dikkatin dağılmaması, sıkıcı olunmaması konusu idi. Ancak ne hikmetse, herkes de üzerinde mutabık olduğu halde, 7. Hasat Şenliği protokol konuşmaları, şimdiye kadarkilerin hepsini mumla arattı!.. Tam 9 konuşma yapıldı.. Konuşmalar ilerledikçe, video ve fotoğraflara bakılınca görülecektir, tören için hazırlanan koltuklardan ilk iki sıra dışında, kimse kalmamıştı. O ilk iki sıradakiler de zaten protokolün kendisi idi!..

Besbelli ki, komitedekiler ağır baskı altında kaldılar ve kendileri de sınırlı bir protokol konuşması öngördükleri halde, her zamankinden fazla konuşma oldu.

İlerideki şenliklerin selameti için, bu konu üzerinde düşünülmelidir. Besbelli ki, siyasiler ‘dayatıyor’. O zaman, kaymakamlık, ilçe tarım müdürlüğü gibi makamlar bu sıkıntılı durumdan kurtarılmalıdır! Şenlik tertip komitesi, basınla yapılan toplantıda kaymakam beyin de düşündüğü gibi, zeytin ve zeytinyağı üreticileri olan kurumlar ve temsilcilerine bırakılmalıdır. Kaymakamlık, tarım ilçe müdürlüğü, belediye, bunların kolaylaştırıcıları olarak, destekleyicileri olarak kalmalıdır. Zeytin ve zeytinyağcılar da MİTSO, TARİŞ vb. gibi kurumları aracılığıyla bu işi üstlenmelidir. Bütün organizasyon ve son karar mercii bunlar olmalıdır.

Bu konudaki zafiyet, kendini söyleşiler sırasında da gösterdi. Mesut Yar’ın moderator, konuşmacıların da Ömer Rino Disperati ve Bülent Aydın olarak Şenlik Programında yer alan söyleşide, bir de baktık, İl Tarım Müdür Barış Saylak da konuşmacı olarak eklenmiş! İl Tarım Müdürü Barış Saylak ‘gösteriş’i sever.. Son belediye başkanlığı seçiminde AKP Milas Belediye Başkanı adayı idi. Seçilemeyince, ne yaptı etti, İl Tarım Müdürü oldu.. Ve besbelli, iki günlük 7.Hasat Şenliği’nde de sanki şenliğin düzenleyicisi gibi davrandı ve besbelli, hem protokol konuşmasında yer aldı, hem de kendini Mesut Yar söyleşisine de ‘yazdırdı’.. Anlaşılan, bir dahaki seçimlerde yine aday gibi görünüyor ve Milas şenliğini de bu doğrultuda bir basamak gibi kullanmak istedi..

Gelelim ikinci ‘gölge’ye..

Şenlik para işi. Kuşkusuz, başta zeytinyağcılar olmak üzere pek çok kurum, bu şenliklerde de sponsor olarak yer aldı. Ancak bunlardan biri, gerçekten göze batıyordu.. Ben sahnenin alt tarafındaki “7. Milas Hasat Şenliği” pankartının yan tarafında Yeniköy A.Ş.’nin de ismini görünce farkına vardım bunun. Ve, gerçekten zeytin ve zeytinyağına önem veren, çevre felaketlerine karşı duyarlı, iklim değişikliğinin nedenleri konusunda az-çok bilgisi olan herkes de şaşırmıştır. Öyle ya, fosil yakıtlar iklim felaketlerinin en büyük nedeni. Yeniköy A.Ş. de bölgemizdeki üç büyük fosil yakıt tüketerek enerji üreten santralden ikisine, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine sahip. Ve hep olduğu gibi, şu anda da İkizköy’de, hem altındaki kömürü çıkarmak için Akbelen çam ormanlarını yok etmeye çalışıyor, hem de köylülerin topraklarını satın alarak buralardaki zeytin ağaçlarını da kesiyor ve yok ediyor.. İkizköylüler de 120 gündür, Akbelen ormanında kurdukları nöbet çadırında gece-gündüz nöbet tutuyorlar ağaçların kesimini engellemek için; bir taraftan da şirkete karşı hukuk mücadelesi sürdürüyorlar.

Onlar da “7. Milas Zeytin Hasat Şenliği”ne bu şirketin sponsor olmasını, yaptıklarını örtmeye çalışan, halka şirin görünmeye çalışan bir aldatıcı şirket politikası olarak görüp, bunu teşhir etmek istiyorlar. Ve olan oluyor. Mücadelenin önderi aktivistlerden Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel, savcının emriyle gözaltına alınıyor ve sürüklenerek alandan uzaklaştırılıyor.

Şimdi şu soru sorulabilir: Kim zeytinden yana? Deniz Gümüşel mi, Yeniköy A.Ş. mi?

Bütün bu gerçekler gün gibi ortada ve ‘ağaç kesimi’, ‘zeytinlerin ve çamların kömür için yokedilmesi’ Milas’ın güncelinde yaşanan bir sorun olarak ortada dururken, Yeniköy A.Ş.’nin sponsor kabul edilmesi, tertip komitesinin bir basiretsizliğidir.

*   *   *

Evet, şenlik için para çok elzem..

Ünlü “5’li çete”de de para çok.. Bu iki santral de bunlardan birinin..

O halde?!..

“Kırk katır mı, kırk satır mı?”

*   *   *

Tertip komitesi besbelli bunları düşünememiş, ve Yeniköy A.Ş.’yi sponsorları arasına almış.

Bu durumda şenlik, bir protosto eylemine ‘gebe’dir..

Nitekim doğum olmuş.. Deniz Gümüşel gözaltına alınmıştır..

Bu da şenliğin, birincisinden de fazla karanlığa neden olan ikinci gölgesidir..

Ve bu gölge, maalesef, Milas Hasat Şenliği’nin üzerindedir.

Çünkü konu, çoktan Milas gündemini aşıp, Türkiye gündemine oturmuştur.

 

 

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık