“Seyreltme” denmiş ama ‘tıraşlandı’!

A.Kemal KAŞKAR -

“Seyreltme” denmiş ama ‘tıraşlandı’!

İlçemizde, Mutluca Mahallesi (Beçin) Mezarlıkaltı mevkisinde önceki gün başlanıp dün sürdürülen ‘zeytin sökümü çalışması’nda, yaklaşık 230 zeytin ağacı yerinden sökülüp Ovakışlacık’a taşındı. Bu arada, iş makineleriyle yapılan çalışmalar sırasında bazı zeytin ağaçlarının parçalanıp telef olduğu öne sürülüyor ...

Dün sabah saatlerinde bir yurttaşımızın Gazetemizi telefonla arayıp bildirdiği olayla ilgili olarak Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Milas Ziraat Odası yetkilileri ile Milas Belediye Zabıtası da harekete geçti.

 

Zeytin ağaçlarının hemen hemen % 80’i köklendi

Milas Ziraat Odası’ndan, 4086 sayılı kanun gereğince “mahsûl vermeyen ağaçların Ovakışlacık’a taşınması suretiyle yaklaşık 30 dönüm arazideki zeytin ağaçlarında ‘seyreltme’ yapılmak üzere” alınan izinle başlatıldığı anlaşılan ‘seyreltme çalışması’, bir çırpıda arazideki zeytin ağaçlarının hemen hemen % 80’inin köklenmesiyle sonuçlandı.

Duruma, bu noktada müdahale eden Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, çalışmayı durdurup tutanak tuttular ve ‘cezai işlem’ başlattılar.

 

“Alınan iznin dışında

bir faaliyet …”

Durumu yerinde inceleyip yakından izleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, alınan iznin dışında bir faaliyet olduğu yönünde değerlendirmede bulunarak, “Birinci sınıf tarım arazisi olan bu alanda ağaçların bu şekilde sökülmesiyle ilgili olarak, eğer kamu yararına yapılan bir işlem değilse ceza işlemi söz konusu olacaktır. Bu alan imara da açılamaz. Gerekli izinleri alınırsa % 10 bina, sosyal tesis yapılabilir. Ama dediğim gibi, gerekli izinler alındığı takdirde …” dedi.

 

Ağaç başına 110 TL

“ceza” (!)

Milas Ziraat Odası’ndan ‘taşıma izni olduğu’ söylemesine rağmen, yapılan işin verilen iznin dışında uygulandığı yönündeki tespitlerden  hareketle, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ağaç başına yaklaşık 110 TL cezai işlem uygulanacağı öğrenildi.

İşlemlerin gerçek bir kişi üzerinden başlatıldığı öğrenilirken, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Ovakışlacık’taki arazide yaptığı incelemede, 232 adet zeytin ağacının Ovakışlacık’ta bulunan bu araziye taşındığı ve burada tekrar dikilmek üzere hazırlık yapıldığını tespit ettiklerini de sözlerine ekledi. 

 

‘Kamu yararı’ vurgusu

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, her ne amaçla olursa olsun zeytin ağacına zarar verilmesi halinde cezai işlem uygulanacağına ve zeytin ağaçlarının kesilmesi için sadece kamu yararına bir şeyin yapılması gerektiğine de dikkat çektiler.

Bu arada, zeytin ağaçlarının kesildiği bölgeye gelen Milas Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri de olayla ilgili olarak tutanak tutup bölgeden ayrıldılar.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık