Sigara ve Sağlık…

Milas İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen seminerde, sigaranın insan sağlığına zararları tüm yönleriyle gözler önüne serilirdi. Seminere konuşmacı olarak katılan İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli de 18 yaşın altındakilere her türlü bağımlılık yapan maddeleri satanlara uygulanacak para cezası ve adli cezadan bahsetti.

Sigara ve Sağlık…

Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ‘Sigara ve Sağlık’ konulu seminere; İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergun Kırova, RAM Müdürü Yavuz Yıldırım, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Duran Ada, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Mesut Ünal, Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı ile ilçemiz genelindeki bakkallar ve tekel bayii işletmecileri katıldı.

“Hayır! Yüz bin kere hayır”

Seminerin açılış konuşmasını yapan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergun Kırova; “Bilindiği üzere sigara, dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. Sigara, sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bu ürünü kullanmakta ve uzun süre sigara kullanan kişilerde maalesef hastalıkların geri dönüşü mümkün olmamaktadır.

Gençlerin bu zararlı maddeye ulaşmasını kolaylaştıran ‘dal’ sigara satışını önlemek, bu yaşın altındakilere satışa ‘hayır, hem de yüz bin kere hayır’ diyoruz. Mümkün olduğu kadar gençlerimizi, bağımlılık yapan madde olan ve en kolay ulaşılabilecek sigaradan uzak tutmalıyız. Bu öncelikli hedefimiz olmalıdır. Bu nedenle Bu konudaki duyarlılığı herkesten rica ediyoruz.

Şimdi, değerli arkadaşlarımızın tütün ürünleri satışının hukuki sorumlulukları, yaptırımları ve türün ürünlerinin zararları hakkında sunumları olacaktır” dedi ve seminere konuşmacı olarak katılan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Duran Ada’ya bıraktı.

“Sigara, 4 bin çeşit zararlı madde içermektedir”

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Duran Ada, toplantıya katılanlara sigaranın insan sağlığı için ne denli zararlı bir madde olduğunu slayt gösterimi eşliğinde anlattı. İçerisinde, insan sağlığına zararlı 4 bin çeşit madde bulunan sigaraya başlamanın çok kolay fakat bırakmak için tek başına verilen kararın yeterli olmadığını, mutlaka tıbbi bir desteğin alınması gerektiğini söyleyen Dr. Duran Ada; “Sigara birçok hastalığın ya tek başına sebebi, ya da hastalığın tetikleyicisidir. Sigara kullanmayan birinin yakalandığı hastalıkla ilgili iyileşme süreci, sigara içen birine göre daha kısa sürelidir. Akciğer Kanseri’nden tutun da cilt hastalığına kadar insan sağlığına zararlı bir maddenin ekonomik yönden de aile bütçesine zararı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

“Çözüm, aile içindeki sağlıklı iletişimden geçiyor”

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ada’nın ardından söz alan RAM Müdürü Yavuz Yıldırım ise özellikle gençler tarafından en kolay biçimde ulaşılan sigaranın nasıl özendirici olduğuna değindi. Evde anne-baba, okulda öğretmen ve daha birçok toplumda örnek aldığı, model olarak gördüğü insanların sigara içmesinin, gençler için özendirici olduğunu vurgulayan Yıldırım; “Özellikle ergenlik döneminde gençler, toplumda, arkadaş çevresinde kendine bir yer edinmek, popüler olmak için sigara ile tanışıyor. Sigara içmekle büyüdüğünü ispatlamaya çalışan çocuklara bu süreçte anne-babanın yaklaşımı ve kuracakları sağlıklı iletişim son derece önemlidir. Dövmek, baskı ve şiddet uygulamak, yasakçı bir yaklaşım sergilemek, sorunun çözümünü daha da zor bir hale getirmektedir.

Bu salonda bulunan esnaf arkadaşlarımız aynı zamanda bir anne-babadır. Bu nedenle en azından 18 yaşın altındaki çocukların sigaraya kolay bir şekilde ulaşmasına izin vermeyin” dedi.

“Yasal yaptırımlar çok ağır”

Seminerde son konuşmacı olan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Mesut Ünal ise, özellikle ‘dal’ sigara yani tek sigara satışının adli ve uygulanacak para cezası yönünü anlattı. Komiser Yardımcısı Ünal; “İlçemiz özelinde emniyet müdürlüğü olarak sürekli uygulama yapıyoruz. Sizlere sigara satmayın demiyoruz. Çünkü sigara satışını yasaklayan bir madde yok ancak en azından 18 yaşından küçüklere satmayın diyoruz. Böyle bir durumda bizler kanunu uygulamak zorundayız ve 6 ay ile bir yıl arasında hapis cezası ve alt sınırı 2 bin liradan başlayan 20.990 liraya kadar uygulanan para cezasına maruz kalırsınız” diyerek, konunun yasal boyutlarını ilgili kanun maddeleriyle anlattı.

Seminerin son bölümünde konuşan Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı ise hiçbir üyesinin belgesiz tütün ve tütün mamulü ile içki satmadığını belirterek; “kimi zaman karşımızda gencin fiziki görüntüsüne bakarak, 18 yaşında olup olmadığını soruyoruz, hatta kimliğini göstermesini istiyoruz ancak çoğunlukla gençlerin agresif tutumlarıyla karşılaşıyoruz. ‘Siz polis misiniz?’ diye soruyla karşılaşıyoruz. İşte bu noktada anne-babaya da çok iş düşüyor. Biliyoruz ki çocuğunu sigara aldırmak için bakkala gönderen anne-babalar var. Bu konuda toplum olarak hepimizin daha duyarlı olması gerekiyor” dedi.

 

 

 

 

  

 

 

 

Editör:
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık