Sinuri Tapınağı ayağa kaldırılıyor

Milas’ın Kalınağıl Mahallesi yakınlarındaki bir tepe üzerine kurulu Sinuri Tapınağı tüm gizemini korurken; başlatılan kazı çalışmasıyla geçmişe ışık tutuluyor.

Sinuri Tapınağı ayağa kaldırılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan çalışmayla, yıllardır gizemini koruyan Sinuri Tapınağı’nda geçmişe ışık tutulacak. Bir antik kent olmadığı, tapınak olduğu varsayılan Sinuri Tapınağı’nın ismi, yerel bir tanrı olan Sinuri’den geliyor.

Kalınağıl Mahallesi yakınlarındaki Asartepe diye bilinen bölgede olan tapınakta başlatılan çalışma; Kazı Başkanı Doç. Dr. Hülya Bulut’un koordinasyonuyla ilerliyor.

Geçtiğimiz günlerde Milas Kaymakamı M. Ünver Böke ile Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl kazı çalışmalarını yerinde inceledi. 

Çevre temizliği güzel bir şekilde yapılmış olan mabette, inceleme ve ardından restorasyon çalışmaları yapılacağı öğrenildi.

SİNURİ TAPINAĞI

Sinuri, Milas’a 14 km. uzaklıkta Kalınağıl köyü yakınlarındaki bir tepe üzerinde kurulmuştur. Sinuri sözcüğünün hangi dilden ve ne anlama geldiği anlaşılamamıştır. Bununla beraber Sinuri’nin bir kent olmayıp bir kült merkezi olduğu da kesindir. Kar tanrılarından Sinuri onuruna burada yapılan mabedin kalıntıları günümüze çok iyi bir durumda gelmiş. Oldukça düzgün bir taş işçiliği olan mabet, çevreye egemen, teras haline sokulmuş bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Her yıl belirli günlerde burada törenler düzenlenmiş, çevredeki Karia kentleri halkı tarafından büyük rağbet görmüştür. Sinuri’de Fransız Arkeoloji grubu 1935 yılında kısa süreli kazılar yapmışlarsa da yeterince bilimsel bir sonuç alamamışlardır.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık