Şoför esnafı isyanda!..

Okul servisi yapan araç sürücülerine  “mesleki yeterlilik belgesi alması” şartı getiren yeni düzenleme, şoför esnafını isyan ettirdi. Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, yaptığı açıklamada, bu belgeye gerek olmadığını belirtti ve düzenlemenin geri alınmasını talep etti.

Şoför esnafı isyanda!..

Nurol Paskal’ın açıklaması şöyle:

“Okul servis araç sürücülerine, 03 Eylül 2020 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi alması şartı getirilmiştir. Yaklaşık 1000 TL civarında ücreti olan bu belgeyi İlçemizde veya İlimizde şu anda veren bir kurum bulunmamaktadır. Yaklaşık 6 aydan bu yana pandemi nedeniyle çalışamazken ve okulların ne zaman açılacağı bile belli değilken okul servis araçlarından istenen bu kuralların hayata geçirilmesi son derece zordur. Ticari araç şoförlerimizin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan aldıkları SRC türü mesleki yeterlilik belgesi bakanlığın belirlediği şartlar dahilinde alınmıştır. Yaklaşık 30 saatten fazla kurs ve merkezi sistemle yapılan son derece zor olan sınavlarda başarılı olanlar bu belgeyi almaya devam etmektedir.  SRC belgelerinden önce de Odalarımız tarafından düzenlenen ticari taşıt kullanma belgelerinde (T1-T2-T3-T4) şoförlere bir hayli eğitim verilmiş ve düzenlenen kurslar ve yapılan sınavlar sonucu ticari taşıt kullanma belgeleri verilmiştir. Kısacası mevcut belgelerimiz olan SRC belgelerinin bu güne kadar olan eğitim ve kurs kapasitesi yeterlidir. Bizden şu anda istenen mesleki yeterlilik belgesini yeterince kapsamaktadır.  Ayrıca belli aralıklarla Odalarımızda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak servis şoförlerine kurslar düzenlenmekte ve sertifikalar verilmektedir.  Bakanlıktan SRC belgesi alan ve bunun yanında  psikoteknik belgeleri de olan esnafımıza bir de mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmesi son derece külfet olacaktır. Milli Eğitim, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nı ilgilendiren bu kanun ve bu belgeler kısa sürede halledilebilecek bir mesele değildir. Ehliyet, SRC, psikoteknik, hizmet içi eğitim sertifikası gibi belgeler ve diğer şartlarla servis şoförlerimizin bu sorumluluğu yerine getireceği inancındayız.

Kaldı ki, ülkemizde yaşanan Corona virüs(Covid-19) salgını sebebiyle, devletimizden en fazla desteği hak eden ve beklediği desteği bulamayan taşımacı esnafımızdır. Yaklaşık 6 aydan bu yana çalışmayan okul servislerimiz pandemi döneminde en çok sıkıntıya giren esnaf grubunun başında yer almaktadır. Öğrenci servis taşımacılığı yapan esnafımız mart ayından bu yana hiçbir gelir elde etmeden hayatta kalabilme gayreti içerisindedir. 03 Eylül 2020 tarihinden itibaren okul servis araçlarında aranacak olan her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurma zorunluluğu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurma, tüm  koltukları görecek şekilde araçların imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelik ekinde belirlenen standartlara uygun iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurma zorunluluğu, her bir araç için 20-25 bin lira civarında bir külfet iken, ayrıca rehber personelin en az lise mezunu olma şartı aranmaktadır. Taşımalı eğitim fiyatları da geçen seneye göre oldukça düşük olup esnafımızın bunun altından kalkması mümkün değildir.”

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık