Söke-Milas Yolunda Nadir Bir Tür Daha Hayatını Kaybetti
Türkiye'nin nadir yaban hayatı türlerinden biri olan Saz Kedisi (Felis chaus), bir kez daha insan kaynaklı bir tehlikenin kurbanı oldu. Söke–Milas karayolunda bir araç tarafından çarpılan dişi Saz Kedisi, yok oluşa doğru sürüklenen bu özel türün geleceğine dair büyük bir alarm daha verdi. Ekodost Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, dişi bir Saz Kedisi, Söke-Milas karayolunda bir araç tarafından çarpılarak yaşamını yitirdi.

Latmos Bisiklet Grubu üyeleri Yücel Sevinç ve Metin Bey’in ihbarı üzerine olay yerine ulaşan ekipler, nadir görülen bu türün ölümünü doğruladı. 2022 yılında aynı bölgede ateşli silahla öldürülen başka bir dişi Saz Kedisi’ni hatırlatan uzmanlar, her iki bireyin de dişi olmasının, popülasyonu zaten tehdit altında olan bu tür için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.
Saz Kedisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında Dr. Deniz Mengüllüoğlu tarafından GPS verici takılarak izlenen iki erkek birey üzerinden takip ediliyor. Elde edilen verilere göre bu kedilerin yaşam alanı, Bafa Gölü’nden Latmos Dağları’na, Söke Ovası’ndan Büyük Menderes Deltası’na kadar geniş bir bölgeyi kapsıyor.
Ancak bu doğal yaşam alanları, her yıl yüzlerce yaban hayvanının ölümüne neden olan Söke-Milas karayolu ile kesintiye uğruyor. Ekodost Derneği, özellikle gece saatlerinde bu yolu geçmeye çalışan hayvanların araç çarpmalarına maruz kaldığını belirtiyor. Sadece Saz Kedileri değil; su samurları gibi nesli tükenme tehdidi altında olan türler de bu kazaların kurbanı oluyor. Dernek verilerine göre yılda yaklaşık 400 yaban hayvanı bu yolda hayatını kaybediyor.
Samson Dağları Milli Parkı, Büyük Menderes Deltası, Bafa ve Azap gölleri ile Latmos Dağları gibi zengin ekosistemlerin kesişim noktasında yer alan bu bölgede, hayvanlar sürekli olarak beslenme ve üreme için hareket halindeler. Fakat Söke-Milas karayolu bu doğal geçişi ciddi şekilde tehdit ediyor.
Ekodost Derneği yetkilileri, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne çağrıda bulunarak, bölgede acilen yaban hayvanlarının güvenli geçişine imkân sağlayacak iyileştirmelerin yapılmasını talep etti. Ovanın düz yapısı nedeniyle ekolojik köprü yapımının mümkün olmadığını belirten uzmanlar, yol altında mevcut olan menfezlerin doğal geçişe uygun hale getirilmesinin etkili bir çözüm olabileceğini ifade etti.
Söke, Milas, Didim, Bodrum ve Kuşadası gibi turizm merkezlerini birbirine bağlayan bu önemli yol hattında alınacak önlemlerin hem yaban hayatını hem de sürücü güvenliğini koruyacağına dikkat çekildi.
Yetkililer, “Bu uygulama yalnızca yerel ekosistem için değil, Türkiye’nin yaban hayatına verdiği önemin uluslararası alanda da bir göstergesi olacaktır,” mesajını verdi.





