Son 50 yılın 'en sıcak' ikinci temmuzu yaşandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre, en büyük orman yangınlarının yaşandığı temmuz ayı, Muğla’da son 50 yılın en sıcak ikinci ayı olarak kaydedildi.  Uzun yıllar temmuz ayı ortalama sıcaklığı 24.5 derece iken, 2021 Temmuz ayı 26.3 derece olarak gerçekleşti. Son 50 yılın en yüksek sıcaklık ortalamasının gerçekleştiği temmuz ayı ise 26.5 ile 2000 yılında yaşanmıştı.

Son 50 yılın 'en sıcak' ikinci temmuzu yaşandı
  • 17 August 2021, Tuesday 15:54

Manavgat'ta başlayan ve sonrasında çevresindeki birçok ilçede, özellikle Muğla'nın birçok ilçesinde, Adana, Mersin, İzmir, Aydın, Isparta gibi birçok ilde binlerce hektar ormanlık alan ve birçok yerleşim merkezinde yaşam alanlarının yok olmasına neden olan orman yangınlarının yaşandığı temmuz ayı, son 50 yılın en sıcak ikinci temmuz ayı oldu. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini ciddi ölçüde hissettirdiği 2021 yılında, mart ayı haricindeki geride kalan tüm aylar hem uzun yıllar hem de geçen yıl sıcaklık ortalamalarının üzerinde yaşandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sıcaklık raporu verileri şu şekilde;

2021 Yılı Temmuz Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi Genel Değerlendirme:

2021 yılı Temmuz ayında ortalama sıcaklıklar yurdumuzun büyük bir kesiminde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken; Marmara Bölgesinde Lüleburgaz, Ege Bölgesinde Afyonkarahisar ve Tavşanlı, Akdeniz Bölgesinde Beyşehir, Tefenni, Korkuteli, Elmalı, Erdemli, İ ç Anadolu Bölgesinde Yozgat, Gemerek, Konya, Zara, Kaman, Ulukışla, Sivrihisar, Karadeniz Bölgesinde Bolu, Karabük, Nallıhan, Doğu Anadolu Bölgesinde Tunceli, Bitlis, Doğubeyazıt, Özalp, Baskil, Ergani, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Batman, Kahta, Viranşehir, Birecik çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Uzun yıllar Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 24.5°C iken, 2021 Temmuz ayı 26.3°C olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında en düşük sıcaklık 6.5 ºC ile Ardahan ve Sarız’da, en yüksek sıcaklık ise 49.1ºC ile Cizre’de tespit edilmiştir. 2021 yılı Temmuz ayı son 50 yılın en sıcak 2. ayı olarak gerçekleşmiştir.

Muğla da sıcaklık artan iller arasında

Ortalama sıcaklıklar, Afyonkarahisar, Tavşanlı ve Emirdağ çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; Muğla ve bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalin üzerine çıktı. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 26.0°C iken, 2021 Temmuz ayı 28.1 °C olarak belirlendi. Bölgede en düşük sıcaklık 10.0 °C olarak Simav’da, en yüksek sıcaklık ise 43.5°C olarak Ödemiş’te tespit edildi.

6 merkezde ekstrem sıcaklık farkı

Raporda, 2021 Temmuz ayında 6 merkezde yeni ekstrem sıcaklık (maksimum, minimum) gerçekleştiği açıklandı. Bu merkezler Çanakkale, Yumurtalık, Kars, Elazığ, Viranşehir ve Cizre oldu.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık