Süleyman Girgin’den “DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ” BASIN AÇIKLAMASI

 Kendisi de maden işçisi olan ve uzun yıllar TKİ’de maden işçisi ve sonra Maden-İş Sendika Yöneticiliği yapan CHP Muğla Milletvekili ve CHP Emek Grubu Bürosu Üyesi Süleyman Girgin, “Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Süleyman Girgin’den “DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ” BASIN AÇIKLAMASI

Açıklama şöyle:
“4 Aralık; tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kabul edilmektedir.
Rivayete göre 4 Aralık tarihinde Santa Barbara adlı bir kız, babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınır ve madenciler tarafından korunur, daha sonra da azize ilan edilir.
Bu rivayet madenci kültürünün ezilenleri koruyacak bir dayanışma ile şekillendiğini vurgulaması açısından oldukça anlamlıdır.
Ülkemizde Osmanlı’dan Cumhuriyete devreden, Cumhuriyet yıllarında da serpilip gelişen ciddi bir madencilik pratiği ve kültürü vardır.
Maden havzalarımız önemli direniş yatakları, tarihle bezeli, kültürel sanatsal çalışmalara ev sahipliği  yapan dayanışma evlerimizdir.
Madenciler kimi zaman direnişleriyle kimi zaman toplu katliamlarda hayatlarını yitirmeleriyle gündemimize giriyor.
12 Eylül karanlığının yırtılıp atılmasında ‘91 Büyük Madenci Yürüyüşü ne kadar önemliyse, özelleştirme karşıtı kamucu bir mücadele geleneği açısından 2014’te Yatağan’dan Ankara’ya taşan Yatağan ve Milas Termik Santral ve Kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı  enerji ve maden işçilerinin Yatağan Direnişi de o kadar önemlidir.
Kuşkusuz AKP’nin emek cehenneminin yıkılmasında da madenciler önemli görevler üstlenecek, özgürlük, eşitlik ve adalet bayrağını dayanışmayla elden ele taşıyacaktır.
İSİG Meclisi verilerine göre AKP’li yıllarda en az 1754 madenci iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Bu can sıkıcı gerçek ne yazık ki mevcut emek rejimini “cehennem” den başka bir kelimeyle tanımlamaya imkân vermiyor.
İşte özelleştirmelerle, rödovans uygulamalarıyla, dayıbaşılıkla, hadi hadi sistemiyle geldiğimiz nokta burası: 1754 can, ocağına ateş düşen 1754 aile...
Bunlar yetmezmiş gibi, adalet arayışlarının sonuçsuz kalması bir yandan acılarımızı katmerlerken bir yandan da yurttaşlık bilincine zarar verdi.
Ermenek, Kozlu, Şirvan, Soma...
Biz bu iş cinayetlerinde sadece işçi arkadaşlarımızı yitirmedik, adalete olan güvenimizi de yitirdik.
Yine de mücadeleye devam edeceğiz.
Adalet arayışından yılmayacağız.
Maden havzalarımızı, maden işçilerinin direniş tarihinden aldığımız feyzle emek cehennemine karşı bir direniş yatağına dönüştüreceğiz.
Bütün maden sahalarında, işçi sağlığını merkeze alan şu taleplerimiz hemen hayata geçirilmelidir:
 
-  İşçi sağlığı politikalarının hayata geçmesi için sendikal örgütlenme ilk ve en önemli şarttır. Türkiye madencilerinin mücadele tarihinden süzülen bir deyimle ifade edersek: “örgütlü işçi kazalanmaz.”
Maden işçilerinin örgütlenmesinin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.
-  Maden işçileri üzerinde enformel bir bağımlılık zinciri oluşturan dayıbaşılık mekanizması lağvedilmelidir.
-  Ton başına üretim sistemi üretim zorlaması politikasının pratik ayağıdır, Ton başına üretim sisteminden derhal vazgeçilmelidir.
-  Kumanyalardan servislere, kıyafetlerden ekipmanlara bütün maden hayatı işçilerin talepleri baz alınarak işçi sağlığı önceliğiyle yeniden örgütlenmeli, bunun sermayenin sorumluğu olduğu her gün hatırlatılmalıdır.
-  Taahhüt edilen ve onaylanan üretimin üstünde üretim yapılması durumunda şirket cezalandırılmalıdır.
-  Halihazırda üretime devam eden bütün madenlerde, sunulan plan ve projelerle fiiliyattaki üretim sürecinin uygunluğu acilen denetlenmeli, bu denetimler demokratik kitle örgütlerine, işçi sendikalarına ve İSİG Meclisi’nden oluşan bir heyete açık gerçekleşmelidir.
-  Bu heyet ile varolan işçi zeminleri/örgütlülükleri arasında etkin kanallar oluşturulmalı, bu kanallar vesilesiyle ocakların durumu konusunda alternatif bir takip mekanizması kurulmalı, işçi sağlığı eğitimleri aktif biçimde yapılmalıdır.
-  Soma Katliamı sonrası uygulamaya konacağı söylenen yasal düzenlemeler hemen uygulamaya geçmeli, bütün maden mevzuatı dünya işçi sınıfının kazanımları gözetilerek yenilenmelidir.
-  Devam eden Soma Davası’na yönelik siyasi müdahalelere son verilmelidir. Bu dava sıradan bir ceza davası değil, Türkiye’de sermaye iktidar ortaklığının işçi sınıfını katleden politikalarının en acı sonucudur....
-  İnsana  değil ranta ve talana yol açan sermaye ve  sorumluluk sahibi kamu kurum yetkilileri de cezalandılmalıdır.”
 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık