Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi İzmirde Başladı

Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi İzmirde Başladı
İZMİR (İGFA)- İzmir, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla "Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Fuar İzmir'de gerçekleşen iki günlük zirvenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, zirvenin iki açıdan büyük önem taşıdığını söyledi. 11 Büyükşehir Belediyesi'nin ‘Başka bir su yönetimi mümkün!’ diyerek elini taşın altına koyarak ‘sürdürülebilirlik’ teması üzerinden su konusunu ele almasının önemine dikkati çeken Özuslu, buluşmanın kentler arası bir hidro-diplomasi, işbirliği ve eşgüdüm girişimi olarak tarihe altın harflerle yazılacağını söyledi.
Suyun sürdürülebilir yönetiminin yaşamsal olduğu kadar son derece politik olduğunu da vurgulayan Özuslu, iklim krizinden su varlıklarının kurumaya yüz tutmasına, patlayan nüfus artışından pandemiye kadar 21. yüzyılın içinde bulunduğu iç karartıcı tabloya çözüm olarak Birleşmiş Milletlerce kabul edilen sürdürülebilir kalkınma eksenli 17 küresel amacı işaret etti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Alim Murathan ise, dünya üzerinde temiz suya erişimi olmayan 2,2 milyar insan yaşadığını ve her 3 kişiden birinin güvenli içme suyu olmadan yaşamak zorunda kaldığını vurguladı. Murathan, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre iklim değişimleri nedeniyle gelecek 20 yıl içerisinde birçok su havzasında yüzde elliye yakın su kaybının olabileceğinin de altını çizdi.
"MESLEKTAŞIM SOYER'İ TEBRİK EDİYORUM"

Bu arada Almanya Bonn Belediye Başkanı Katja Dörner zirve için bir video mesaj gönderdi. Dörner mesajında, meslektaşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanu Tunç Soyer’i İzmir’de su alanında oluşturduğu iddialı stratejiler için tebrik etti. Almanya’nın ve Avrupa Birliği’nin öncü şehirlerinden olan şehrimizde bizler de gereken sorumlulukları üstlenmeye hazır olduklarını ifade eden Dörner, "Hiçbir şehir yalnız yürümemelidir. Bu bağlamda Sayın Soyer ile birlikte binlerce şehri iddialı iklim eylemleri konusunda seferber etmeyi bağlılıkla sürdüreceğim” dedi.

ICLEI Genel Sekreteri Gino Van Begin de zirve için video mesaj gönderen bir diğer isim oldu. Cape Town’ın 2017 yılında ciddi bir kuraklık ile karşı karşıya kaldığını ve su yönetiminde ciddi farklılıklar yaratmak zorunda kaldıklarını ifade eden Gino Van Begin, tüm üye büyükşehir başkanları ile işbirliği halinde Türkiye’de yapılacak bütün çalışmalara katkı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından zirve programı “İklim Değişiklikleri, Kuraklık, Taşkın, Su ve Yaşam İçin Ekosistemlerde Değişimler ve Suyumuzun Geleceğini, Su Havzalarımızı Koruyarak Sağlayabiliriz”, konulu oturumlarla devam etti.

BAŞKANLAR MANİFESTO AÇIKLAYACAK

Zirvenin ilk gününde Türkiye’nin su gündemine yönelik ulusal ve uluslararası teknik sunumlar yapılacak. CHP’li belediye başkanları zirve kapsamında bir su manifestosu açıklayacak.
Etkinliğin ikinci gününde ise 17 farklı konu başlığı ile CHP’li 11 büyükşehir, 11 il belediyesinin su ile ilgili uzmanlarının, bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin, sektörel su kullanıcılarının, su endüstrisinde yer alan kurumların ve çevre örgütlerinin katılacağı yuvarlak masa toplantıları yapılacak.
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık