Sütte yeni dönem başlıyor..

​​​​​​​“KALİTEYE GÖRE FİYAT VE DESTEK”

Sütte yeni dönem başlıyor..
  • 15 April 2021, Thursday 16:20

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, öncei günkü basın toplantısında, süt fiyatlarının mevcut durumu ve beklentilerle ilgili yaptığı açıklamaların dışında, Bakanlıkla yaptıkları bir protokolden bahsederek, “bundan sonra süt fiyatları ve destek fiyatları, sütün kalitesine göre, birkaç kademeli olarak belirlenecek” dedi.

Ali İhsan Gezgin, konuyla ilgili şunları belirtti:

“T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Merkez Birliğimiz arasında “Çiğ inek sütü numunelerinde süt içerik analizi işbirliği protokolü” imzalandı.

Protokol kapsamında; çiğ sütün yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılması, süt üretiminde kalitenin arttırılması, üretici gelirlerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

Süt ürünleri üretiminde verimliliğin arttırılmasına yönelik çalışmaları Bakanlığımızla birlikte yürüteceğiz. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye, Bakan Yardımcımız Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece’ye ve Bakanlığımız bürokratlarına bizlere vermiş oldukları katkı ve desteklerden dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum.

Protokolle birlikte süt desteklemelerinin kalite bazlı ödenmesi planlanıyor. Süt desteklemesinde kalite farkını almak isteyen birliklerimizin üyeleri ve diğer tüm süt üreticileri, Süt Birlikleri’ne başvuracak ve Birliklerimizin laboratuarlarında, ürettikleri süte yılda 2 defa kalite testi yaptıracak. Bakanlığımız da süt desteklemesi öderken; yağ ve protein değerlerine, sütün kalitesine göre destekleme ödeyecek. Yağ ve protein değerleri yüksek olan sütü üretenlere yüksek destek, düşük çıkan sütü üretenlere ise düşük destek verilecek.

Süt desteklemelerinin kalite bazlı ödenmesinin yanı sıra sütün de kalitesine göre fiyatlandırılması konusunda girişimlerimiz de var. Türkiye genelindeki Süt Birliklerimiz tarafından gerçekleştirilecek olan bu protokolün başarılı olmasıyla ikinci aşamada süt de kalitesine göre fiyatlandırılacak. Yılda iki defa alınacak olan numune sayısı önümüzdeki yıl 4’e çıkarılacak.

Merkez Birliğimiz olarak protokol çerçevesinde yazılımsal çalışmalarda gerçekleştirdik. Toplanan süt numunelerinin sonuçları, oluşturduğumuz yazılımla, hiçbir müdahalede bulunulmadan Bakanlığımız ile paylaşılacak. Şeffaf şekilde sütün kalitesini ölçmüş ve kayda almış olacağız. Hatta bu anlamda “şahit numune” dediğimiz bir uygulamayı da devreye sokarak, üreticilerin aklında tek bir soru işareti bırakmayacağız. Üreticiler, ‘Numune sonucunda sorun var’ dediği anda bu şahit numuneler, devletin belirlediği bağımsız bir laboratuara gönderilerek teste tabi tutulabilecek.

Milas Süt Birliği olarak öncelikle sütte kaliteyi sağlamak, tüketiciye sağlıklı süt sunmak amacıyla iki yıl önce bu altyapıyı oluşturduk, GEKA’nın yüzde 50 hibeli projelerine başvurarak, Birliğimizin bünyesine 2 milyon lira maliyetli süt analiz laboratuarını 2 yıl önce kurmuştuk ve her zaman sütte kaliteyi savunmuştuk.

Şimdi bu protokolle Milas’ta Birliğimiz üyelerinin yüzde 90’ının kalite desteklemesinden en üst seviyelerde yararlanacağını öngörüyoruz. Çünkü Milas Süt Birliği olarak dünden bugüne, gerek üyelerimize düzenli eğitimler vererek, gerekse topladığımız sütten numuneler alarak gerçekleştirdiğimiz test çalışmalarıyla, sütte kaliteyi yakaladık ve bu kaliteyi yıllardır koruyoruz.

Kalitesiz süt üretmek aslında milli bir kayıptır. Üreticilerimizi kaliteli süt üretimine teşvik ederek gelirlerini artırmayı, kaliteli süt üretimini artırmayı ve böylelikle tüketicilerimize de kaliteli süt tükettirmeyi, sanayiciye de kaliteli süt sunmayı hedefliyoruz.

Bu çalışmalar kapsamında Milas Süt Birliği’nin laboratuvarı, Muğla ilinin referans laboratuvarı olacak ve sütünün kalitesini belirlemek isteyen kişi ya da kurumlar laboratuvarımıza başvuracak. Bizim bir elemanımız ya da Tarım Bakanlığı’nın görevlendireceği uzmanlar, zamanı belli olmayan şekilde üreticiye giderek, istediği sütten numune alarak laboratuvarımızda tahlili yapılacak. Çıkan bilgiler, aynı anda, Bakanlıkta da görülecek ve kayda girecek. Böylece kalitesine göre süt, farklı fiyatlandırma ve desteklemeye tabi olacak.

Demin de dediğim gibi Milas Süt Üreticileri Birliği zaten bu kaliteyi tutturmuş durumdadır. Bu nedenle üreticimizin, bu yeni sistemde, gelirini artıracağını şimdiden söyleyebiliriz.”  

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık