Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Tarım İl Müdürlüğü’nden “İyi Tarım Uygulamaları” Eğitimi..

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen İyi Tarım Uygulamaları çalışmaları kapsamında Milas ve Yatağan’da üreticilere biyoteknik mücadele konusunda uygulamalı eğitimler veriliyor.

Tarım İl Müdürlüğü’nden “İyi Tarım Uygulamaları” Eğitimi..
  • 25 September 2022, Sunday 11:36

Muğla’da 100 bin hektar alanda yaklaşık 17 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Milas, mevcut zeytin ağacı varlığının yüzde 49’una sahip. Dolayısıyla zeytin üretimi ilimiz açısından son derece stratejik bir ürün olarak karşımıza çıkmakta.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü daha kaliteli ve sağlıklı ürün elde ederek, üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda daha doğal yöntemler kullanarak örnek bahçeler oluşturması hedeflendi.

Bu nedenle zeytin alanlarında “Verimsizliğin Tespiti ve Giderilmesi Projesi” kapsamında çalışmalar yapılıyor. Proje kapsamında Milas’ın Akyol Mahallesi’nde 500 dekar, Yatağan Bahçeyaka Mahallesi’nde de 500 dekar zeytin alanında toplu mücadele çalışması yapıldı.

Milas’ta yapılan çalışmalara Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, Koordinatör Rukiye Keleş, İl ve İlçe Müdürlüğü elemanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Yatağan’da yapılan çalışmalara ise Kaymakam Mustafa Emre Kılıç, Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, İl Müdürü Barış Saylak, TOGEM-DER Başkanı Füsun Türken Uysal ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İlçe Müdürlüğü teknik elemanları, muhtarlar, üreticiler katıldı.

“İKİ İLÇEMİZDE 15 BİN ŞİŞE DAĞITILDI”

Toplu mücadele uygulamasında her ağaca 1,5 litre pet şişede 1 litre miktarında % 3 lük DAP gübre çözeltisi ile hazırlanan tuzaklar kullanıldı. Şimdiye kadar 1500 dekar alana yaygınlaştırılan çalışmalar kapsamında 15 bin şişe daha temin edilerek dağıtımı tamamlandı.

Yapılan bu teknik çalışmalar verimde kendini gösterdi ve TUİK rakamlarına göre 2020 yılında yağlıkta ağaç başına 3 kilogram olan verim 2021 yılında 15 kilogram, meyvede ise 2020 yılında ağaç başına 4 kilogram olan verim 2021 yılında 14 kilogram olarak gerçekleşti.

Muğla’da 2021 yılında İyi Tarım Uygulamalarında 13 ilçede 37 farklı üründen özellikle zeytin, turunçgiller, domates ve badem 55 bin 745 ton İyi Tarım Uygulamaları ürünü üretildi.

Editör: Nuran Uras
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis