TARİŞ’te genel kurul heyecanı

TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nin, olağan genel kurul toplantısı bugün saat 11.00’de başladı. 

TARİŞ’te genel kurul heyecanı
  • 27 November 2019, Wednesday 16:31

19 Kasım’da çoğunluğun sağlanamadığı olağan genel kurul, bugün çoğunluk şartı aranmadan yapıldı. Genel kurula; Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, siyasi parti ve STK temsilcileri, muhtarlar, gaziler ve TARİŞ üyeleri katıldı. Mevcut Başkan Kamil Gül ile TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Eski Müdürü Emin Öngel’in yarıştığı seçimli genel kurulda oldukça heyecanlı anlar yaşandı.
Genel kurulun başında kooperatifin tarihi hakkında açıklama yapan Başkan Kamil Gül, kooperatifin 1952 yılında Milas’ta kurulduğunu, 1990 yılına kadar kendi imkânlarıyla yağ alım işleriyle uğraşarak belli bir yere geldiğini ve 1990’da kontinü sistem zeytinyağı fabrikasının Milas’ta ilk defa kurulduğunu belirterek, emeği geçen tüm yöneticilere teşekkür etti. 
Gül ayrıca, 1075 üyesi bulunan kooperatifin 1 milyon 500 bin ton krom-nikel deposu ve 240 ton kapasiteli zeytin sıkma makineleri ile üreticilere hizmet verdiğini kaydetti. 
Kamil Gül’ün konuşmasının ardından divan başkanlığı oluşturuldu. Divanda; Mehmet Baş, İhsan Yılmaz, Mustafa Çobankara, Hasan Yıldırım, Mehmet Ramazan Kara seçildiler.
Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, üreticilere seslenerek, “Zeytin bizim kültürümüz. Zeytin bizim en önemli değerlerimizden bir tanesi. Bu anlamda içeride ve dışarıda bizi en iyi anlatabilecek, en iyi tanıtabilecek önemli bir gelir kaynağımız. Zeytinciliğe ulusal boyutta ayrı bakmamız gerekiyor. Maalesef zeytinciliğimiz sancılı bir dönem yaşıyor. Bunları aşabilmemiz için ulusal politikalara ihtiyacımız var.  Sadece zeytinciliğimiz değil, bu anlamda çalışan üretici birliklerimiz de can çekişiyor. TARİŞ’in bu halde olması bizim yüreğimizi acıtıyor. TARİŞ’in böylesine sahipsiz bırakılması, küresel sermayeye karşı bu kadar savunmasız bırakılması bizleri üzüyor. Yerel yönetimler olarak, elimizden gelen ve bizim yapabileceğimiz imkânlar çerçevesinde TARİŞ’in ve diğer üretici birliklerimizin, kooperatiflerimizin ve odalarımızın yanında durmaya özen gösteriyoruz. Elimizden geldiğince imkânlarımızı bu birlikler için ve üretici için kullanma konusunda azimli ve kararlıyız. Ortak akıl ve kurumlar arası işbirliği çerçevesinde görevde olduğumuz süre içersinde diğer birlikler ve kurumlarla olduğu gibi TARİŞ’le de ortak çalışmalarımız oldu. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.” dedi. 
 Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise, pazartesi günü işbaşı yaptığı görevindeki ilk programa Milas’ta katılmaktan onur duyduğunu söyledi. Saylak, çiftçilerin gelir kaynakları ve üretimi artırmasının en temel altlığını oluşturan, sektörün bileşenleri olan üretici ve tarım birlikleri olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar ayakta kalan, varlığını sürdüren TARİŞ’e emek veren herkese teşekkür ediyorum. Çiçeği burnunda bir İl Tarım ve Orman Müdürü olarak 7 gün 24 saat üreticilerimize Milas teşkilatı, her türlü kurumumuz, teknik elemanlarımız zeytin üreticilerinin emrindedir. Önemli sıkıntılarımız var, girdilerimiz yüksek, halkalı leke hastalığı sürüyor. Bu sene Milaslı üreticilerimizin dane zeytin sattıklarını sevinerek öğrenmiş bulunuyorum. Şu anda Memecik zeytinyağına tescil almış 54 firma var. Evet, bizim için hepsi çok önemli ama bizim için aslolan köylerdeki küçük ve orta boy üreticilerimizin birlik ve yönetimlerin işbirliğiyle omuz omuza bir Milas markası yaratmak durumundayız. 7 gün 24 saat bununla ilgili ne talebiniz olursa üreticilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, bileşenlerimizin hizmetindeyiz.” dedi.
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapılmasının ardından kooperatifin en eski üyelerinden Esma Tireli ve Ayşe Gökbel ile kooperatifte uzun süre görev yapan personellere plaket takdim edildi.
Daha sonra ise, genel Kurul Tutanaklarının imzalanması için divana yetki verildi. Toplantıda sırasıyla 2018/2019 İş yılı Yönetim Kurulu Raporu ile Finansal Tabloların ve Denetim Raporunun okunması ve müzakeresi,  2018/2019 İş yılı Finansal Tabloların oylanması, 2018/2019 iş yılında görev yapan Yönetim Kurulu üyelerinin ibrası, Yönetim Kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkının belirlenmesi, Kooperatifin çalışma politika ve stratejilerinin belirlenmesi, bunların uygulanmasına yönelik yıllık çalışma programları ve 2019/2020 iş yılının bütçesinin görüşülmesi gibi konular karara bağlandı.
Gündemin 8. maddesinde ise Organize Sanayi Bölgesinden yer alımı, Organize Sanayi Bölgesinde yapılacak tesis ve Organize Sanayi Bölgesinde yer alımında, tesis yapımında yapılması gereken işlemlerde yapılacak harcamalar için, 680 litre kapasiteli 200 adet Plastik Kasa, Kooperatifin Kontinü tesisinin teknoloji yenilemesi ve kapasite artırımı, Kontinü tesisinin enerji ihtiyacını güneş enerjisi ile karşılamak üzere panel yapımı, Satış Mağazası alımı veya kiralanması, Kooperatifin reklamının yapılması Tarım Fuarı, Zeytin Hasat Şenliği v.b. etkinlikler için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Hibe ve kredi veren kurum ve kuruluşlar, Dünya Bankası, Bankalar, Avrupa Birliği, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Yatırım Bankası, Güney Ege Kalkınma Ajansı, KOSGEP (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı), TKDK(Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) gibi kurumlara başvuru yapılabilmesi ve organik üretim belgesi alınması gibi projelerde istenen koşulların yerine getirilmesinde başvuru yapılabilmesi, kredi kullanmak, ipotek verme ve rehin işlemleri konusunda, Kooperatif Yönetim Kuruluna yetki verilmesi görüşüldü.
Daha sonra ise, 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 İş yılında çıkan ve çıkarılan ortakların sermaye payı ödemelerinin Kooperatif Ana Sözleşmesinin 18. maddesi uyarınca görüşülmesi ve karar bağlanması görüşüldü.
Gündemin son iki maddesinde ise Seçim Tasnif Kurulu seçildi ve seçimlere geçildi. Seçimde iki liste yarıştı. Mevcut yönetimin Kamil Gül başkanlığındaki listesiyle, uzun yıllar kooperatifin Müdürlüğü’nü yapan eski müdür Emin Öngel’in hazırladığı listeler oylandı. Sandıkların saat 17:00 itibariyle kapanmasının ardından 337 delegenin olduğu seçimlerin tasnif işlemlerine başlanacak.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık